Hufvudstadsbladet

Källor till HS: Trump och Putin kan mötas på nytt i Helsingfor­s

Presidente­rna Trump och Putin möts eventuellt igen i Finland i början av nästa år.

-

Ett flertal olika källor som tidningen Helsingin Sanomat talat med avslöjar att det inte alls är osannolikt att USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin träffar varandra i samband med det Arktiska rådets toppmöte som ordnas nästa vår i Finland.

Enligt källorna fattar president Trump sannolikt sitt beslut efter mellanårsv­alet i USA, som ordnas i början av november.

Enligt de uppgifter som tidningen fått har förberedel­serna framskridi­t så långt att arrangörer­na nu funderar på ett lämpligt datum för mötet. Ett alternativ kunde vara alla hjärtans dag, alltså den 14 februari. Det är också möjligt att arrangeman­gen drar ut till försommare­n då Finlands ordförande­skap i det Arktiska rådet upphör.

Regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska ministergr­upp behandlar sannolikt frågan i slutet av veckan.

President Sauli Niinistö säger till HS att han lagt märke till att USA:s intresse för toppmötet ökat på sistone. Niinistö tar inte ställning till någon specifik tidpunkt för mötet även om han fått starkare tro på att mötet blir av.

– Ett traditione­llt utrikesmin­istermöte ordnas säkerligen och möjligen också ett toppmöte på högre eller lägre nivå. IPCC-rapporten sätter säkerligen fart på mötet och påverkar vilken nivå mötet har. Det finns många frågor som är obesvarade, säger Niinistö till HS.

Finland är just nu ordförande för Arktiska rådet och ordförande­skapet avslutas i maj 2019. Förutom Fin- land är också Island, Ryssland, Norge, Danmark, Sverige, Kanada och USA medlemmar i rådet.

 ?? Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari ?? Reprismöte i vinter? Donald Trump och Vladimir Putin träffades i Helsingfor­s den 16 juli i år.
Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari Reprismöte i vinter? Donald Trump och Vladimir Putin träffades i Helsingfor­s den 16 juli i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland