Hufvudstadsbladet

Polisen och Gränsbevak­ningen deltar i storövning på Östersjön

Polisens nationella insatsstyr­ka Karhu övar tillsamman­s med Gränsbevak­ningen inför en eventuell fartygskap­ning på östersjön.

-

Atlas Common Challenge 2018 är en EU-finansiera­d omfattande övningshel­het där olika europeiska insatsstyr­kor deltar. Arrangören Atlas är ett nätverk som består av 38 olika polisiära specialenh­eter.

I ett av scenariern­a är upplägget följande: Ett fartyg som seglar under tysk flagg kapas på Östersjön. Förutom Finland deltar åtta andra europeiska länder i övningen som genomförs på tyskt territoria­lvatten. Polisens insatsstyr­ka får stöd av Gränsbevak­ningens femte beredskaps­trupp samt övervaknin­gsfartyget Turva.

Övningen kommer som en överraskni­ng för de deltagande myndighete­rna. Specialins­atsstyrkor- na kallas in från sina hemländer till händelsepl­atsen som inte avslöjats på förhand.

– När larmet går inleder vi verksamhet­en genom att flytta trupperna till händelseom­rådet. Efter det ska vi måla upp en lägesbild, inleda underrätte­lseverksam­heten och planera hur situatione­n ska tas om hand, säger överkommis­sarie Jari Kaikko vid Helsingfor­spolisen.

Den tre dagar långa övningen har som målsättnin­g att styrka samarbetet mellan olika myndighete­r och upprätthål­la specialtru­ppernas yrkeskunni­ghet.

– Gränsbevak­ningen har hög kompetens och beredskap i havsområde­t. Sjöbevakni­ngen tränar regelbunde­t i samarbete med andra myndighete­r, precis som i den här enskilda övningen, säger gränsbevak­ningsexper­t, överstelöj­tnant Jukka Lukkari vid gränsbevak­ningen.

 ?? Foto: PoLisiNrät­tNiNgeN
i heLsiNgFor­s ?? Polisen och sjöbevakni­ngen samarbetar under storövning­en.
Foto: PoLisiNrät­tNiNgeN i heLsiNgFor­s Polisen och sjöbevakni­ngen samarbetar under storövning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland