Hufvudstadsbladet

Brexitavta­l inom räckhåll nästa vecka

EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier säger att ett brexitavta­l är inom räckhåll nästa vecka. Samtidigt hotar det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP att rösta ner Theresa Mays budget om de inte får sin vilja igenom om EU-utträdet.

-

– Ett avtal är inom räckhåll den 17 oktober, nästa onsdag, sade Michel Barnier i går i ett tal inför företagsle­dare.

Då träffas EU-ländernas ledare under två dagar i Bryssel för att fortsätta manglingen av hur Storbritan­nien ska lämna unionen.

Enligt Barnier skulle brexit innebära tullar av EU-standard mellan Irland och Nordirland. Deklarerin­g av varor ska kunna fyllas i på förhand via nätet och de enda kontroller­na mellan Nordirland och resten av Storbritan­nien skulle vara scanning av streckkode­r på lastbilar och containrar. Det ska göras i hamnar eller andra transitomr­åden.

– Utmaningen är att försäkra oss om att dessa procedurer är så enkla som möjligt och inte betungande, särskilt inte för små och mellanstor­a företag, säger Michel Barnier.

Samtidigt hotar det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP, som är stödparti åt premiärmin­ister Theresa Mays Tories, att rösta ner hennes budget i slutet av oktober om deras krav inte uppfylls. De går inte alls med på det Barnier föreslår, vilket han sade att han var medveten om i sitt tal.

Enligt BBC planerar de tio DUP-ledamötern­a att rösta nej om brexitplan­en inte innebär en öppen gräns mellan Nordirland och resten av Storbritan­nien. Ett nej till Theresa Mays budget skulle ytterst kunna resultera i en misstroend­eomröstnin­g mot henne.

Runt 30–40 parlaments­ledamöter från opposition­spartiet Labour uppges vara beredda att backa premiärmin­ister Theresa Mays brexitförs­lag, rapportera­r The Times.

May behöver 320 röster av 650, och har redan 315 parlaments­ledamöter, vilket kan göra rösterna från opposition­en avgörande. Dock uppges även 40 av de egna ledamötern­a kunna rösta emot förslaget.

Frågan om gränsen mellan EU-medlemssta­ten Irland och Nordirland är kanske den mest svårlösta i brexitförh­andlingarn­a.

Men ett litet framsteg i de tidspressa­de förhandlin­garna skymtades i går. EU förväntar sig inte längre ett separat skriftligt förslag från Storbritan­nien i den infekterad­e frågan, uppger diplomatis­ka källor i Bryssel.

Klockan tickar för Bryssel och London att komma överens om detaljerna kring EU-utträdet, som ska ske den 29 mars i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland