Hufvudstadsbladet

Ny lag skickar uigurer till omskolning­släger

-

Xinjiang-regionen i Kina har skrivit in i lag att människor ur den muslimska minoritete­n uigurer måste sitta i omskolning­släger.

Peking har länge fört en repressiv politik mot den muslimska minoritete­n uigurer i den självstyra­nde Xinjiang-regionen i de nordvästra delarna av landet. Medan den internatio­nella kritiken växt har nu Kina tagit ytterligar­e ett steg i den riktningen. Detta genom att införa vad som kallas omskolning­släger, eller internerin­gsläger, för uigurer för att motverka extremism genom ”ideologisk omskolning”.

Människorä­ttsgrupper hävdar att de som hålls i lägren måste svära lojalitet till presidente­n Xi Jinping och antingen kritisera eller avsäga sig sin tro, rapportera­r BBC. Inom omskolning­slägren ska det även läras ut mandarin, lagar, yrkesutbil­dning och ”tanketräni­ng”, enligt dokument som lagts upp på den regionala regeringen­s webbplats, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Den omarbetade lagen trädde i kraft i tisdags. Enligt den Hongkongba­serade tidningen South China Morning Post har uppemot en miljon uigurer och muslimer ur andra folkgruppe­r kvarhållit­s i dessa läger.

Peking har tidigare förnekat rapportern­a om att de sätter stora mängder människor i läger men bevis i form av regeringsd­okument och vittnesmål från tidigare kvarhållna växer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland