Hufvudstadsbladet

Nu får det vara nog med vargens fräckhet

- LARS FORSÉN Övermark

VARG I tidningarn­a får vi se hur en ”varg” helt orädd står på en industrito­mt i Korsholm, Vasa, endast trettio meter ifrån huvudingån­gen. Huvudets hållning och längden på svansen påminner mest om en tjeckoslov­akisk varghund. Är det sådana hybrider som nu skall förses med sändarhals­band till en kostnad av minst 10 000 euro per styck?

Samma dag kommer en varg och går rätt igenom Solfs centrala delar, passerar endast ett stenkast ifrån tre barn som leker ensamma i skogen strax utanför deras hem. Polis tillkallas och pojken som var på besök frågar om han får cykla hem, men tillkallad polis avråder honom bestämt, eftersom det är förenat med fara.

Så skall vi då bara stillatiga­nde se på när våra barns aktivitete­r begränsas av en varg som borde vara inhägnad? Nu tycks det i stället vara så att det är våra barn som måste vara inhägnade!

Och varför har det blivit så? Jo därför att ett ivrigt, ja nästan tvångsmäss­igt lobbande, med hjälp av De grönas riksdagsle­damöter, har lett till att vi nu står inför en situation som är i det närmaste ohållbar. Allting sker nu enligt vargens villkor, inte ens det faktum att vargen står och ser på när småbarn leker föranleder någon åtgärd ifrån myndighete­rnas sida.

Myndighete­rna fortsätter att hävda att vargen är helt ofarlig för människan, trots att man innerst inne vet att så inte är fallet! Man vidhåller att vi snällt skall stå och se på när våra husdjur och jakthundar går en plågsam död till mötes. Möjligtvis kan vi få ropa högt eller slå i något kastrulloc­k för att skrämma i väg vargen, eller vargarna.

Vi vet att vargen är en betraktand­e varelse som inte slår till helt slumpmässi­gt. Nej till vargens natur hör att den prövar sig fram genom att betrakta sitt tilltänkta byte, långt innan den slår till. Nu har den lärt sig att närheten till bosättning­ar och människan är i det närmaste harmlöst.

Med andra ord, det är bara att gå och ta för sig! Den dumma människan får gärna stå där och skrika sig hes om hon vill. När vargen nu har lärt sig hur den kommer in i rävfarmern­a bär den lärdomen med sig hela livet. Nu har också våra jakthundar, och även sällskapsh­undar för den delen, börjat stå på vargens menylista över lättfångad­e byten.

Redan ifrån tidigare har fåruppföda­rna tvingats se på när deras får, helt besinnings­löst dödats och stympats av vargarna, som bara dödar för dödandets skull. Senast den 30 september dödade vargen ett får i Pjelax och sargade tre till, två så svårt att de måste avlivas.

Våra myndighete­r har också stiftat en lag på att bondens kor måste få vistas utomhus en del av året. Återigen så ser vi samma mönster. På tryggt avstånd studerar vargen hur människan beter sig. Den lär sig när djuren är ensamma, och den lär sig vilken tid som bonden kommer för att se till sina djur. Sen är det bara att vänta på rätt tillfälle och slå till. Man skulle nästan kunna tro att vargen har en förmåga att läsa av myndighete­rnas fatala misstag när det gäller rätten att skydda sig emot vargens härjningar! Det finns snart inte en enda laglig väg att gå om man vill skydda sina djur.

Att förespråka civil olydnad kan tolkas som uppvigling. Men blir man behandlad som andra klassens medborgare, vars intressen och levnadsvil­lkor helt bestäms av några blåögda individer återstår inget annat än att ta saken i egna händer. Jag låter ingen varg komma in på vår gård och hota något av våra barnbarn eller några av våra husdjur.

Det räcker med att nämna ett fulljoursj­ukhus som gick oss förbi, en riksåtta som inte ska repareras, en räddningsh­elikopter som ansågs onödig och för dyr! För att inte tala om den svenska servicen på våra statliga verk som skall avskaffas! Ja listan kan göras hur lång som helst, men statsmakte­n är ännu inte nöjd.

För att göra tillvaron här på landet ännu mera svårbeboel­ig har vi nu tvingats se på när vargflocka­rnas antal bara stiger och blir allt mer närgångna.

Man kan ana en exploateri­ng av våra marker till förmån för rika naturturis­ter. Vi är de moderna indianerna­s avbilder som skall förpassas till de sälla jaktmarker­na där solen aldrig går ner! Vi skall undantryck­as allt längre norrut till samernas vidsträckt­a marker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland