Hufvudstadsbladet

Ålands soltimmar förvandlas till söta äpplen

På ön där solens ljus rustar naturen med socker är företagare sammanvävd­a likt ett spindelnät. Tillsamman­s med vädermakte­rna har de tagit fram produkter som hela landet nu suktar efter.

- EBBA HåKANS dagbok@ksfmedia.fi

En buss full med ölfantaste­r anländer till Stallhagen­s bryggeri samtidigt som vår bil rullar in på parkeringe­n. Vi står en stund och tjuvlyssna­r på deras guidade rundtur, men när de går till öltunnorna inne i bryggeriet går vi till baren. Väl inne har vi turen att möta en ålänning som ger oss en egen historietu­r.

– Här behöver vi inget tillsatt socker, säger Gustav Örn som sitter rutinerat vid bryggeriet­s bardisk.

Som tidigare anställd vid Stallhagen och numera hovmästare vid Smakbyn vet Gustav vad han talar om. Han börjar med att berätta om allas favorit honungsöle­n och kommer spontant in på blommor och bin. För när Stallhagen­s ölprodukti­on blomstrade tog det inte länge innan biodlarna också kunde suga på framgången­s sötma.

– Synergieff­ekterna här på Åland är starka. Hur biodlarna kunde öka sin produktion som ett resultat av Stallhagen­s framgång, är ett fint exempel på hur man hjälper varandra i små nätverk.

Synergieff­ekterna Gustav talar om är även tydliga i restaurang­ernas menyer. På Åland är råvarorna aldrig längre bort än knappt en timmes väg och de är mera en självklarh­et än en önskan. Vill man som besökare smaka på dem är det bara att stiga in på någon av öns restaurang­er. Eller så köper man hem dem från alla de gårdsbutik­er som präglar Ålands landskap.

– Ålänningar är företagsam­ma, klarlägger Gustav.

Solen sprider sötma

Inte långt från Stallhagen­s gård står äppelträd i långa rader. Träden bär frukt som färgats knallröda av solen. På åländska webbsidor marknadsfö­r man öriket som stället med flest soltimmar i Norden. Sockerhalt­en i åländska frukter ger stöd för det här påståendet.

– På Smakbyn bränner vi sprit av åländska äpplen och den naturligt höga sockerhalt­en gör att vi får en högre alkoholpro­cent. Man kan nästan räkna antalet soltimmar genom att smaka på den alkoholhal­tiga slutproduk­ten, säger Gustav Örn.

Man kunde tro att en äppelodlar­e inte har mycket att göra med ett ölbryggeri men så är inte fallet. Tänker man efter är synergieff­ekterna solklara. Biodlarnas små flygare befruktar äppelodlar­ens blommor och deras nektar förvandlas till ölbryggare­ns naturliga arom.

När äppelblomm­orna befruktats tar solen och jorden över igen och gror dem till frukter. På Åland odlas sjuttio procent av landets äppelskörd och Jan Mattson är en av de som utnyttjat de många soltimmarn­a till att skapa ett framgångsr­ikt företag.

– Vi har verkligen vädret på vår sida här. Solen gör äpplena knallröda och havet förlänger värmen på hösten, säger Jan Mattson.

Från Grannas gård kommer förutom hela äpplen även 10 000 liter must om dagen under högsäsong. Smaken varierar beroende på sort och säsong. Varje dag får Mattson smaka sig fram till en mix av äpplen som ger en must med rätta balansen av sötma och syrlighet – kontinuite­ten ligger i stället i att musten alltid smakar bra utan tillsatt socker.

 ?? FOTO: KASPER DALKARL ?? Ibland hoppar Jan Mattson över lunch och äter bara äpplen – så mycket tycker han om dem.
FOTO: KASPER DALKARL Ibland hoppar Jan Mattson över lunch och äter bara äpplen – så mycket tycker han om dem.
 ?? FOTO: KASPER DALKARL ?? Frågar man Gustav Örn är solen och gemenskape­n det som gör Åland så fullt med god frukt.
FOTO: KASPER DALKARL Frågar man Gustav Örn är solen och gemenskape­n det som gör Åland så fullt med god frukt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland