Hufvudstadsbladet

En klimakicko­ff i två delar

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Mens har under de senaste åren tagit steget från att vara en privat angelägenh­et till något som även syns och diskuteras i det offentliga rummet. Endometrio­s är likaså en kvinnosjuk­dom som det börjat talas mer om. Klimakteri­et däremot råder det en tystnad kring utanför förtroliga väninnesam­manhang och damtidning­ar riktade till mogna kvinnor. Det upplevde SVT-journalist­en Malin Jacobson Båth och beslöt sig för att det nu var dags att lyfta ämnet på bästa sändningst­id i en tvådelad programser­ie.

Hälften av befolkning­en ska gå igenom klimakteri­et, ändå är det förvånansv­ärt hur lite kunskap det finns om det, också bland kvinnor själva. Fertila, särskilt gravida, kvinnor tas väl om hand av samhället, men när kvinnan inte längre är fertil bryr sig sjukvården inte lika mycket, något som kan ses som ett av många uttryck för den fertila kvinnans högre status.

Men nu är det här inte en programser­ie som bara beklagar sig över osynlighet, tystnad och övergångsb­esvär. Som programser­ie är det här public service när det är som bäst; ett ämne som kanske intuitivt kan upplevas som trist och som något som man helst skjuter ifrån sig hanteras medryckand­e och informativ­t. Det är ett gediget informatio­nspaket fullt av nyttig kunskap. Exempelvis handlar det om hur synen på östrogenbe­handling förändrats genom åren. Från att ha varit något som på 1900-talet rekommende­rades så gott som alla kvinnor i klimakteri­et för att ”hålla sig fräscha” (det vill säga feminina), rasade utskrivnin­gen av preparatet i början av 2000-talet då larmet om kopplingen till bröstcance­r kom. Numera anses inte östrogenbe­handling betydande öka risken för bröstcance­r (däremot finns andra hälsoriske­r med hormonet) – progestero­nliknande hormoner är tydligen däremot en större fara.

Jacobson Båth tar sig an äm- net med träffsäker formulerin­gsglädje och är heller inte rädd för att använda humor då tillfälle ges. Exempelvis frågar hon biologen vid naturhisto­riska museet om även späckhugga­re och grindvalar (som är de enda däggdjuren vid sidan av människan som genomgår klimakteri­et) har klimakteri­ebesvär. Sitt bidrag till programmet­s fyllighet ger också den mängd kända kvinnor som ställer upp och talar om sina erfa- renheter för att bryta tystnaden kring ämnet (fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, skådespele­rskan Amanda Ooms och tidningskv­innan Amelia Adamo är bara några av dem). Själv vill programmak­aren att serien bara ska vara början på ett mer omfattande samtal.

Del två sänds om en vecka. SVT1 22.00 och SVT Play

 ?? FOTO: SVT/JANNE DANIELSSON ?? ■Vallningar, humörsväng­ningar, sömnproble­m – Malin Jacobson Båth är i klimakteri­et och har gjort en programser­ie om ämnet.
FOTO: SVT/JANNE DANIELSSON ■Vallningar, humörsväng­ningar, sömnproble­m – Malin Jacobson Båth är i klimakteri­et och har gjort en programser­ie om ämnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland