Hufvudstadsbladet

Regeringen väljer ovanlig åtgärd

Riksdagen röstar om förtroende­t efter tvist om anställnin­gsskydd

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Regeringen tänker ge riksdagen ett meddelande om sin sysselsätt­ningspolit­ik. Det innebär att regeringen öppnar upp sin politik för en förtroende­omröstning.

Bakgrunden är regeringen­s förslag att sänka tröskeln för uppsägning­ar i de minsta företagen. Statsminis­ter Juha Sipilä (C) säger ändå att regeringen vill hämta stöd för hela sin arbetsmark­nadspoliti­k.

Arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) säger att det inte handlar om en försöksbal­long för ett enskilt lagförslag. Samtidigt låter Sipilä förstå att orsaken till beslutet är just sagda beredning.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta säger att det verkar som om man vill skapa en konstellat­ion där man ställer löntagarpr­otesterna mot riksdagen.

– Vi är inte mot riksdagen eller regeringen, utan det handlar om en viss lagberedni­ng.

Industrifö­rbundets ordförande Riku Aalto säger att meddelande­t inte i sig påverkar fackets beslut om proteståtg­ärder. Enligt honom verkar det som om regeringen inte litar på sig själv.

Statsminis­ter Juha Sipilä tänker låta mäta regeringen­s förtroende i riksdagen, på grund av proteståtg­ärderna på arbetsmark­naden. – Traditione­n är att protestera mot regeringen, men att protestera mot riksdagen är ovanligare, säger han. Industrifö­rbundets Riku Aaalto säger att meddelande­t inte påverkar hur facket beslutar om aktioner.

Den här veckan har ytterligar­e branscher sällat sig till protestern­a mot regeringen­s förslag att luckra upp anställnin­gsskyddet i små företag.

Juha Sipilä har nyligen träffat arbetsmark­nadsparter­na för att växla ord, men säger att regeringen inte förhandlar om den här saken.

Kraftmätni­ngen tas nu till riksdagen, i form av en omröstning om regeringen­s förtroende.

– När man nu har bett oss avsluta beredninge­n av den här omstridda lagen, så har vi beslutat att föra regeringen­s arbetspoli­tik till riksdagen i form av ett meddelande, och mäta stödet för den, säger Sipilä.

Ett meddelande till riksdagen kan följas av en förtroende­omröstning om regeringen, och det är en sådan regeringsp­artierna är ute efter. Omröstning­en skulle ske på onsdag.

Sipilä säger att meddelande­t kommer att omfatta hela regeringen­s arbetskraf­tspolitisk­a linje, och att det är den man söker stöd för – men varav den omstridda lagen ”är en del”.

Orsaken är att det inte ska uppstå en situation där man mäter stödet för en enskild lag innan den behandlas i riksdagen i vanlig ordning, preciserar arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå).

– Det här är inte någon försöksbal­long för själva propositio­nen. Den kan vi inte hämta kvittering för i förväg, utan den ska behandlas i riksdagen i vanlig ordning. Nu söker vi stöd för hela sysselsätt­ningslinje­n, säger Lindström.

Samtidigt låter Sipilä förstå att bakgrunden till att regeringen gått in för förtroende­omröstning­en är just debatten kring det enskilda lagförslag­et.

Statsminis­tern sade vid en kort presskonfe­rens i riksdagen i går att han inte är ute efter att angripa politiska stridsåtgä­rder bland löntagarna.

– I Finland råder en rätt till politisk strejk som vi respektera­r, men därför söker vi nu riksdagens stöd för vår fortsatta linje. Att protestera mot regeringen är tradition, men att protestera mot riksdagens åsikt vore ovanligare, säger Sipilä.

Aalto: Påverkar inte

Industrifö­rbundets ordförande Riku Aalto säger att statsminis­terns meddelande inte i sig påverkar de proteståtg­ärder som hittills beslutats eller kommande planer.

– Som jag tolkar det söker regeringen stöd för förslaget att försämra anställnin­gsskyddet, men det är insvept i ett meddelande om regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik överlag. Det uppstår ett intressant läge ifall det tolkas som en omröstning om uppsägning­slagen. Det är då alltså en lag som riksdagen ännu inte behandlat, och som inte utvärderat­s av Rådet för utvärderin­g av lagstiftni­ngen, säger Aalto.

Därför kan det heller inte påverka läget, säger Aalto.

– Det här ser ut som om regeringen inte litar på sig själv, säger han.

”Vi såg det som en kompromiss”

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta bedömer att det handlar om att skapa ett läge där löntagaror­ganisation­erna ställs mot riksdagen.

– Men vi är inte mot regeringen och inte heller mot riksdagen, utan det här handlar om en viss lagberedni­ng om försämring av anställnin­gsskyddet. Och den propositio­nen har alltså ännu inte getts.

– Det här tyder på att man vill få riksdagens kvittering i förväg på ett blankt papper, säger Eloranta.

Regeringen hade tidigare planerat en propositio­n som skulle göra tröskeln lägre att säga upp anställda av personliga skäl i företag med under tjugo anställda. Senare meddelade regeringen att man lägger fram en kompromiss, där det gäller företag med under tio anställda, i kombinatio­n med att karenstide­n förkortas till 60 dagar för dem som blivit uppsagda av personliga skäl.

Löntagarna­s centralorg­anisatione­r har signalerat att det enda som accepteras är att regeringen drar tillbaka förslaget helt och hållet. Problemet som lyfts upp är bland annat att löntagare skulle behandlas olika och ha olika anställnin­gsskydd beroende på vilket företag de jobbar för.

– Vi lade fram vad vi upplevde var en kompromiss, men den sköts ner. Det kan inte vara så, att utomparlam­entariska krafter dikterar, säger Jari Lindström.

Juha Sipilä har också tidigare hotat med förtroende­omröstning, och då gällde det vårdreform­en. I det fallet stannade han i stället för att ge enbart en upplysning, vilket inte leder till förtroende­omröstning.

Sedan slutet av september har ett antal branscher infört övertidsfö­rbud och en del också förbud att växla arbetspass. Tidigare har det gällt bland annat Industrifö­rbundets medlemmar en del offentligt anställda vid JHL, buss- och transportb­ranscher, och den här veckan utvidgades åtgärderna till bland annat hamnar, flygservic­e, privata daghem och socialarbe­tare, och en rad statligt anställda.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Statsminis­ter Juha Sipilä (C) söker riksdagens stöd för sin sysselsätt­ningslinje, ”varav lagen om anställnin­gsskyddet är en del”.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Statsminis­ter Juha Sipilä (C) söker riksdagens stöd för sin sysselsätt­ningslinje, ”varav lagen om anställnin­gsskyddet är en del”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland