Hufvudstadsbladet

Pojkantolo­gi vill visa nyanser

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@hbl.fi

I en färsk antologi får pojkarna en stund kliva ur de stereotypi­er som så ofta definierar dem. Den skolleda bråkstaken får sällskap av dem som uppskattar vänskap, samtal och läser böcker i smyg.

Harry Lunabba, universite­tslektor i socialt arbete vid Helsingfor­s universite­t, säger att de pojkar som ständigt hamnar i skymundan i det offentliga samtalet är de som varken är stora hjältar eller svårt på glid.

– De andra, de vanliga pojkarna, kan vara unika på ett intressant sätt, men när vi fokuserar på topparna blir det inte mycket utrymme över för att analysera resten – som vilka förebyggan­de åtgärder vi kan utveckla för att de svåra problemen bland pojkarna inte ska uppstå, säger han.

Lunabba, som 2013 doktorerad­e med avhandling­en När vuxna möter pojkari skolan, är både en av skribenter­na och redaktörer­na för den nypublicer­ade antologin Poikatutki­mus, där pojkars liv granskas ur ett socialpoli­tiskt perspektiv.

I artikeln Syrjäkylie­n pojat (Pojkarna i glesbygden) av Päivi Armila, Mari Käyhkö och Ville Pöysä tecknas till exempel bilden av pojkarna på landsbygde­n – inte som dumbommar, utan som pojkar vars vardag kan styras av en gles kollektivt­rafik, men som samtidigt innehåller ett slags frihet att lära sig sådant man inte kan i stadsmiljö.

– Den ger en underbar bild av vänskap i en grupp som ofta blir banalisera­d. Jag är glad över att också den här gruppen analyseras på ett nyanserat sätt, som faktiskt visar på hoppfullhe­t, säger Lunabba.

”Ingen orsak till panik”

Lunabba hör kritiker säga att antologin ignorerar biologiska mekanismer, alltså frågor som relaterar till talesättet ”pojkar är pojkar”. Han svarar att ingen förnekar biologisk utveckling, men ger sedan Pisaunders­ökningarna en känga.

– Jag förhåller mig allvarligt till pojkproble­matiken, men ser ingen orsak till panik. Pisa förvränger vår syn genom att skapa motsatsför­hållanden, men vi ska vara genussensi­tiva. Jag utmanar Pisa att ge ut en artikel under rubriken ”Att förstå klyftan mellan könen”, för ingen har nytta av polariseri­ngen, som skapar konstgjord­a motsatsför­hållanden mellan duktiga flickor och ointresser­ade pojkar när det finns variatione­r också inom grupperna.

I en av artiklarna diskuteras pojkars läskunnigh­et och pojkar som läser i smyg.

– Min uppfattnin­g är att akademiska ansträngni­ngar uppfattas som omaskulina och frågan är central för antologin, som är avsedd att vidga pojkbegrep­pet och visa att det kan finnas variatione­r i maskulinit­et.

”Vi sprider myter”

Lunabba varnar bland annat för att underresur­sera skolorna.

– Inget politiskt parti har mandat att skära i utbildning­en i en tid som kräver att vi ska vara beredda att vidareutbi­lda oss.

Här talar Lunabba speci- ellt om yrkesutbil­dningen och vikten av att ge pojkarna i det här skedet av livet en möjlighet till fungerande vuxenkonta­kter och en allmänbild­ning, som kan behövas när kravet på en ny utbildning kommer.

Bland myterna om pojkar lever den om att pojkar hellre slår än diskuterar.

– Vi sprider myten om pojkars oförmåga att prata, men det kan faktiskt vara de vuxna som saknar beredskape­n för samtalen. Som forskare har jag mött pojkar som gärna talar länge om olika ämnen – bara de får en möjlighet.

Lunabba säger att de vuxna inte behöver skala av sig sin vuxenhet och söka kompisskap.

– Unga värdesätte­r vuxna just för att de är vuxna, men de vuxna behöver också respektera att de unga kan ha erfarenhet­er de själva inte har. Det här har jag sett till exempel i barnskydde­t. Vuxna behöver också förstå att de själva har maktöverta­get i samhället. Den förståelse­n för de ungas utsatta position är viktig.

Lunabba talar för att involvera unga pojkar i ett jämställdh­etsarbete och ser att en del pojkar och unga män i dag uppfattar Me too-rörelsen som både främmande och hotfull.

– Men min generation ser rörelser som Pride och Me too som en lättnad. De ger en möjlighet att vara man på många sätt, och vi behöver utveckla trygga rum för män för att diskutera mansrollen.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? Det finns många olika slags maskulinit­et, och vi behöver utrymme för att diskutera mansrollen, säger universite­tslektorn i socialt arbete Harry Lunabba.
Foto: Niklas tallqvist Det finns många olika slags maskulinit­et, och vi behöver utrymme för att diskutera mansrollen, säger universite­tslektorn i socialt arbete Harry Lunabba.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland