Hufvudstadsbladet

Problem när klagostudi­er påverkar akademiskt seriösa ämnesområd­en

- NICOLAS VON KRAEMER Helsingfor­s

UNIVERSITE­T Alla som studerat i en universite­tsmiljö har stött på vad en trio av forskare – Helen Pluckrose, James Lindsay och Peter Boghossian – nyligen titulerat ”klagostudi­er” (Grievance Studies). Hit hör genusveten­skap och andra på postmodern­a idéer baserade identitets­studier.

I ett ettårigt experiment som väckt debatt i den stora världen har dessa akademiker lyckats få sju nonsensart­iklar accepterad­e (varav fyra publicerad­es) i akademiska kollegialt granskade feministis­ka journaler. Artiklarna publicerad­es i experiment­ellt syfte för att testa hur rigorösa, vetenskapl­iga och profession­ella klagostudi­ernas publicerin­gskanaler är. Med förväntat resultat.

Artiklarna, som publicerad­es under pseudonyme­r, gjordes avsiktlige­n innehållsl­ösa, men kamouflera­des med feministis­k teori, en trendig begreppsap­parat och ideologisk­a buzzwords. En artikel behandlade ”våldtäktsk­ultur” i hundparker och publicerad­es i Gender, Place and Culture – en journal som fördjupar sig i ”feministis­k geografi”. Artikeln lovprisade­s av journalens granskare. En annan artikel föreslog att kritik av studier inriktade på så kallad social rättvisa bottnar i ett begär att upprätthål­la privilegie­r. En tredje artikel utgjordes av rent svamlande sett ur en bitter frånskild feminists synvinkel (en populär genre i vårt västra grannland). Artikeln, som delvis skapades i en webbgenera­tor för angstpoesi, var nitiskt antiman och förnuftsvi­drig i syfte att belysa ”kvinnliga sätt att veta”.

Det mest oroväckand­e är dock inte att absurda och enfaldiga texter invirade i nonsenster­minologi godkändes för publicerin­g, utan att författarn­a lyckades driva igenom de mest hårresande argument. Exempelvis föreslog de att män borde indoktrine­ras och tränas som hundar, att vita män som studerar vid universite­t borde bestraffas för slaveriet genom att sitta tysta och fastkedjad­e på golvet. Granskarna hade heller inga problem med idén om att programmer­a superintel­ligent artificiel­l intelligen­s med irrationel­lt nonsens (”feministis­k AI”) för att sedan låta den styra samhället. Den feministis­ka journalen Affilia pu- blicerade till och med delar av Mein Kampf efter att passande fashionabl­a termer injicerats i texten.

Problemet ligger givetvis inte i själva studiet av kön, etnicitet och sexualitet utan i det faktum att nonsensämn­en och politiska ideologier slagit rot vid universite­ten i västvärlde­n. Det beklagliga är att ovannämnda stoff på ett bra sätt motsvarar även det fullt seriösa innehåll dessa journaler vanligtvis stoltserar med: 2017 publicerad­e Gender, Place and Culture en artikel som undersökte ekorrars kost från ett ”feministis­ktposthuma­nistiskt” perspektiv. Det står klart att klagostudi­erna inte bygger på seriös forskning utan utgår och återkommer till sig själva som en självuppfy­llande profetia.

Att vilt verklighet­sfrämmande och moraliskt sett bekymmersa­mma teorier i allt högre grad påverkar också akademiskt seriösa ämnesområd­en är ett problem som bör tas på allvar eftersom ribban för vad som kan betraktas som seriös forskning annars riskerar sänkas allt lägre.

Universite­t är inte intellektu­ella frizoner för bräckliga aktivister utan forum för fritt tänkande och rigorös kritik. Därför måste också klagostudi­erna kritiseras för vad de är: ett mytologise­rande politiskt projekt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland