Hufvudstadsbladet

Billiga mensskydd ingen självklarh­et

-

MENSSKYDD Att prata om mens är fortfarand­e tabu i vissa sammanhang och en del känner till och med skam över att ha mens, detta bygger på patriarkal­a strukturer och hör stenåldern till. Mens är en global jämställdh­etsfråga och vi anser att tabun kring mens borde försvinna, ett litet steg på vägen kunde vara att slopa mervärdess­katten på mensskydd.

I Finland klassas tamponger och bindor som en lyxvara och omfattas av en mervärdess­katt på 24 procent, vilket är bland de högsta i hela EU. Mens är ingenting man väljer att ha och mensskydd är ingenting man väljer att lägga pengar på, det är sannerlige­n inget man köper när man vill unna sig något lyxigt. I de flesta fall är det kvinnor som har mens och genom en sänkning av skatten kunde vi minska på en av de flera strukturel­la utgifter som kvinnor betalar på grund av sitt kön.

En kvinna kan behöva lägga tusentals euro på mensskydd under sin livstid. I till exempel en familj där det finns flera som menstruera­r, eller för en studerande, kan kostnaden för mensskydd vara betydande för privatekon­omin. Oavsett inkomst ska alla ha råd med mensskydd utan att behöva oroa sig för vad det kostar. Det enda rättvisa vore om nödvändiga hälsoprodu­kter som dessa omfattades av en lägre moms.

Att ha råd med mens är en mänsklig rättighet och tillgång till billigt mensskydd är en nödvändigh­et, men trots det fortfarand­e ingen självklarh­et.

ELLINOR JUTH sekreterar­e, jämställdh­etsutskott­et, Svensk Ungdom

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland