Hufvudstadsbladet

Regeringen en våt trasa

-

REGERINGEN Susanna Ginman skriver i HBL-ledaren (6.10) ”Det råder ingen ovisshet om praxis – regeringsp­artierna ska stödja regeringen­s förslag. Ändringar kan göras bara om alla riksdagsgr­upper är överens om dem. Det här är ett sätt att hålla ihop regeringen­s politik.”

Regeringen är en fars, en våt trasa i ansikte på oss alla. Det påpekas tyvärr inte tillräckli­gt ofta i medierna.

Basen för regeringen är rent bedrägeri, blå dunster i ögonen på oss alla och politiskt taskspel.

Sannfinlän­darna, med 32 riksdagsle­damöter vilkas åsikter inte passade Juha Sipilä och Petteri Orpo, skulle fockas då partiet i demokratis­k ordning bytte ordförande. I en parlamenta­risk demokrati skulle regeringen ha fallit och eventuellt skulle förtida riksdagsva­l ha utlysts.

Sipilä leder Centern där kohandel är en andra natur, Orpo leder ett parti som gillar makt och har tillgång till pengar. Resultatet av kohandeln blev att Sannfinlän­darnas fem ministrar fick behålla sina poster och förmåner. Enda villkoret var att de överger sitt parti, bildar ett nytt samt levererar nödigt antal riksdagsle­damöter för regeringen­s majoritet.

Vi medborgare har åkt på en ren blåsning. Partiet Blå framtid, med ministrarn­a inräknade, har 19 riksdagsle­damöter och regeringen majoritet.

De blå har ett väljarstöd på cirka 1,8 procent enligt flera gallupar.

Kravet på ovillkorli­g disciplin är nog ett måste då regeringen står på svaga lerfötter och saknar de facto majoritete­ns understöd. Skriv mera och oftare om det odemokrati­ska och skamliga med denna regering.

VILHELM FRANCK Tammerfors

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland