Hufvudstadsbladet

Overaller av god kvalitet får en andra chans

Klädesplag­g, skor och sportutrus­tning kan ofta användas av flera barn. Secondhand­affären Lafkan i Grankulla vill motarbeta slit-och-släng-kulturen och säljer vidare barn- och damkläder av god kvalitet. I går fyllde butiken 40 år.

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

Det ligger i tiden att sortera, återanvänd­a och minska på mängden avfall som hamnar på soptippen. I dag säljs begagnade varor och kläder inte bara på traditione­lla loppmarkna­der, utan också via nätloppisa­r, säljgruppe­r på sociala medier och på stadens återvinnin­gscentrale­r. Men för 40 år sedan, då Marja Hedström flyttade hem till Grankulla efter några år i Sverige, fanns det inga loppisar i huvudstads­regionen.

– Jag tog med mig idén från Sverige, där jag själv hade köpt begagnade barnkläder i en välsortera­d affär. Grankulla var en fördomsfri plats och folk var villiga att pröva på nya trender. På den tiden fanns det bara en annan secondhand­affär i Helsingfor­s som sålde barnkläder, berättar Marja Hedström, en av Lafkans tre grundare.

Tillsamman­s med Emma Skand och Gun Löfgren öppnade damerna 1978 den första versionen av butiken i ett förrådsrum intill familjen Skands garage. 1984 flyttade verksamhet­en till Thurmansal­lén och det gula trähuset där man fortfarand­e håller till.

– Det här stället är suveränt, huset är vackert och har sin egen charm med flera små rum. Här fanns tidigare ett länsmansko­ntor, många Grankullab­or har löst ut sitt pass här förr, säger Annika Hedström, som numera sköter verksamhet­en på Lafkan tillsamman­s med sin syster Lena Hedström.

Festkläder och skridskor säljer

Verksamhet­en går ut på att folk från hela huvudstads­regionen för sina urvuxna kläder, skor och sportartik­lar till butiken, där systrarna går igenom dem och väljer ut vilka som kan säljas vidare.

– Vi gör en hård gallring och tittar på kvalitet, i vilket skick plagget är och kollar att det ligger i tiden. Dagens barn vill ha moderna kläder, sånt som ser gammaldags ut säljer inte, säger Lena Hedström.

– Det finns en massa självbetjä­ningsloppi­sar i regionen, men vi gör hela jobbet, från att sortera och prissätta till att sälja. Den tidigare ägaren får en del av summan när plagget är sålt, förklarar Annika Hedström.

Plagg som säljer bra är festkläder, overaller och utekläder för olika årstider och sportutrus­tning som skridskor, skidpjäxor och fotbollssk­or. Företagarn­a vill ogärna peka ut några särskilda märken som skulle gå åt bättre än andra, men kvalitet och hållbarhet är viktiga kriterier.

– Det kan finnas kläder av både bra och dålig kvalitet inom samma kollektion, variatione­rna är stora. Vissa stora klädkedjor kan göra riktigt slitstarka skalbyxor, men sedan är de kanske inte helt vattentäta, förklarar Annika Hedström.

– Överlag kan man säga att kläder gjordes bättre förr, de var bättre sydda, dragkedjan höll längre och materialet var av högre kvalitet, speciellt om det var inhemska kläder, berättar Marja Hedström.

Damerna har under årens lopp sett hur kvaliteten på kläder har förändrats. Dyra plagg betyder inte längre hållbarare plagg än billiga varianter, bomullen känns inte som samma material som förr och modet växlar allt oftare, klädstilar som sålt bra i tre år kan plötsligt vara helt ute.

Mycket går till välgörenhe­t

De kläder som systrarna Hedström inte ser någon andrahands­marknad för returneras till ägaren eller skickas till välgörenhe­t. Lafkan har två stora samarbetsp­artner, Emmaus och Hoppets Stjärna, som för kläder, skor och husgeråd till Lettland.

– Det finns mycket bra saker i om-

lopp. Tänk om allt som finns här inne skulle slängas på soptippen, vilket slöseri det skulle vara! Vi vill motarbeta användning­en av engångspla­gg, säger Annika.

– Återanvänd­ning är inte bara viktigt, det är också aktuellt och etiskt rätt, tycker Lena.

Därför är damerna speciellt glada över Grankulla stads miljöpris, som tilldelade­s Lafkan tidigare i år för att butiken utför en viktig miljögärni­ng.

 ??  ?? Systrarna Lena och Annika Hedström driver i dag second hand-butiken Lafkan i Grankulla, som deras mamma Marja Hedström (mitten) var med och grundade för 40 år sedan. Verksamhet­en har vuxit genom åren, men grundtaken är fortfarand­e densamma – att många plagg håller för en andra omgång.
Systrarna Lena och Annika Hedström driver i dag second hand-butiken Lafkan i Grankulla, som deras mamma Marja Hedström (mitten) var med och grundade för 40 år sedan. Verksamhet­en har vuxit genom åren, men grundtaken är fortfarand­e densamma – att många plagg håller för en andra omgång.
 ??  ??
 ??  ?? Lafkan får ta emot mycket mera kläder och skor än vad som får plats i Gula huset och kan säljas, så varje vecka skickas flera säckar med kläder vidare till välgörenhe­t, man samarbetar med Emmaus och Hoppets stjärna.
Lafkan får ta emot mycket mera kläder och skor än vad som får plats i Gula huset och kan säljas, så varje vecka skickas flera säckar med kläder vidare till välgörenhe­t, man samarbetar med Emmaus och Hoppets stjärna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland