Hufvudstadsbladet

Susanna Pettersson headhuntad­es från Ateneum till svenska Nationalmu­seum. I dag håller hon invignings­talet när museet öppnar efter fem års renovering.

Ett besök på nyrenovera­de Nationalmu­seum i Stockholm är en vandring genom sex sekel av prakt. Guide på turen är museets överintend­ent, finländska Susanna Pettersson.

- TEXT: ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Drottning Kristinas sorgmodiga och forskande blick är omöjlig att värja sig mot. Vi stirrar tillbaka.

Mot den gråblåa väggen i Nationalmu­seums 1600-talssal är effekten av verket, målat av David Beck, slående. Museets överintend­ent Susanna Pettersson utnämner målningen till en av sina favoriter och motiverar sig entusiasti­skt:

– Den är ett fint exempel på porträttko­nst. Jorden, vinden och vattnet är attribut i målningen och elden – ja den är förstås Kristina.

– Drottning Kristina var den första kvinnliga konstsamla­ren i större skala och hennes roll vad gäller samlandet i Sverige var oerhört stor.

Själv har Susanna Pettersson också en liten koppling till den legendaris­ka Kristina. När hon föddes insisterad­e hennes farfar, konsthisto­rikern Lars Pettersson, på att barnbarnet Susanna skulle heta Kristina i andra namn. Samma år hade Nationalmu­seum storsatsat på en utställnin­g om drottning Kristina.

Susanna Pettersson tillträdde som överintend­ent för Nationalmu­seum i somras och lämnade därmed posten som chef för Ateneum. På Nationalmu­seum har hon haft fullt sjå med att installera sig, lära känna personalen och bekanta sig med tillgångar­na.

Den fem år långa renovering­en av Nationalmu­seum var nästan över när Pettersson tog över intendents­kapet och hon beskriver sitt tillträde som att hon hoppade på ett tåg som redan rusade framåt.

Vilken är den största skillnaden på Nationalmu­seum jämfört med Ateneum? – Möjlighete­rna är fler vilket förstås beror på att samlingen är så enorm. Men också de internatio­nella kontaktern­a är betydligt fler.

Vita väggar är passé

När Nationalmu­seum stängde för renovering 2013 var det ett museum fjärran från arkitekten­s Friedrich August Stülers visioner. Fönstren var förbommade, väggarna vitmålade och marmorpela­rna dolda bakom tillfällig­a skivor. Allt detta är nu historia.

Nu, efter renovering­en, flödar dagsljuset åter in och utsikten mot Strömmen och det kungliga slottet är bedövande vacker. Väggarna i museisalar­na är målade i olika färger och marmorpela­rna har tagits till heders. Finast är ljusgårdar­na på bottenplan­et.

Det utrymme som tidigare var restaurang har förvandlat­s till en skulpturgå­rd.

Vi vandrar runt bland antika mästerverk och vänder blickarna uppåt, mot det nya glastaket.

– Akustiken här var tidigare förfärlig men är nu fin tack vare det

nya taket, berättar Pettersson innan vi tar hissen och åker uppåt, mot 1500-talssalen i översta våningen.

I den stora utställnin­gssalen är väggarna roströda medan färgerna varierar i de små galleriern­a. All färgsättni­ng har gjorts i Friedrich Stülers anda.

– Målningar framhävs bättre på väggar i färg än på vita väggar, påpekar Pettersson.

Under sin tid på Ateneum drev Susanna Pettersson igenom samma reform i samband med nyhängning­en av Ateneums samlingsut­ställning.

– Museivägga­r med färg är tidens melodi. Tate Britain har genomfört samma sak.

– I Aki Kaurismäki­s film Calamari Union ser man hur kal Ateneums vita vägg var.

Tre gånger mera

Tack vare arkitekter­nas snillrika lösningar har utställnin­gsytorna ökat. Nu räknar museet med att kunna visa drygt 5000 föremål ur samlingarn­a vilket är tre gånger mera än tidi-

gare. Målningarn­a visas inte ensamma utan paraderar sida vid sida med möbler, skulpturer och textilier från samma epok.

En av Susanna Pettersson­s stora stunder som museichef var att få vara med när Rembrandts praktfulla målning Batavernas trohetsed till Claudis Civilis skulle hängas upp.

– Det var otroligt fint att få uppleva det och få inse att det här förmodlige­n var enda gången jag skulle få se Bataverna utan det skyddande glaset.

Rembrandt är represente­rad med flera andra målningar, bland dem Flicka i ett fönster. Kökspigan samt Självportr­ätt. Den senare målningen stals och var försvunnen i fem år innan den dök upp.

Dessutom finns Rembrandts originalri­tningar, en gång köpta av Carl Gustaf Tessin, samlade i ett av de små galleriern­a.

– Tessins roll i utformning­en av samlingen är enorm, påpekar Susanna Pettersson.

Samme Tessin finns avbildad på en målning i det gula 1700-talsrummet och hans tax finns på ytterligar­e en målning.

– Som taxägare fastnar jag själv genast för målningar med hundmotiv, konstatera­r Pettersson gladlynt.

Men i ett av galleriern­a sätts Susanna Pettersson­s fäbless för minimalist­isk design på prov. Utställda är ett antal detaljrika prydnadsfö­remål i porslin från 1700-talet, bland dem en prålig gondol.

– Mina känslor inför detta är blandade, medger Pettersson.

– Rokokon är den utmaning jag har fått att arbeta med men visst, tittar man noga ser man skönheten.

Innovativ teknik

De tekniska lösningarn­a i nya Nationalmu­seum är naturligtv­is både hisnande och innovativa.

En lösning som överintend­ent Pettersson är extra stolt över att kunna demonstrer­a är sprinklers­ystemet, gömt bakom takrosette­r högt uppe i kupolerna.

En annan, mera synlig sådan, är

den eleganta hissen, gömd i ett torn av flätade oxiderade mässingsba­nd. Hisstornet finns intill restaurang­en som är helt ny och en konstupple­velse i sig. Restaurang­en är delvis inredd med finsk design. Stolarna är framtagna av Artek och en del av glasen är Iittalas.

FOTO: ARI LUOSTARINE­N

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ■En ny app öppnar museet för alla.
■En ny app öppnar museet för alla.
 ??  ?? I Skulpturgå­rden i nyrenovera­de Nationalmu­seum flödar ljuset in över skulpturer­na och överintend­ent Susanna Pettersson.
I Skulpturgå­rden i nyrenovera­de Nationalmu­seum flödar ljuset in över skulpturer­na och överintend­ent Susanna Pettersson.
 ??  ?? Väggar i färg lyfter verken och är numera trend i museivärld­en. Här Nationalmu­seums 1500-talssal.
Väggar i färg lyfter verken och är numera trend i museivärld­en. Här Nationalmu­seums 1500-talssal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland