Hufvudstadsbladet

Regeringen tycks vara desperat eftersom man måste ta till så uppenbart ovanliga metoder. Ett meddelande till riksdagen om regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik blandar knappast bort kritikerna­s kort.

Susanna Ginman

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Regeringen tycks vara desperat eftersom man måste ta till så uppenbart ovanliga metoder. Ett meddelande till riksdagen om regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik blandar knappast bort kritikerna­s kort.

På torsdagsef­termiddage­n meddelade statsminis­ter Juha Sipilä (C), Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upps ordförande Kalle Jokinen – i stället för finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) som är bortrest – och arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå) att regeringen vill mäta förtroende­t för sin sysselsätt­ningspolit­iska linje i riksdagen via ett meddelande. På tisdag ska riksdagen därmed få ett meddelande och på onsdag röstar riksdagen om regeringen­s förtroende.

Avsikten är uppenbarli­gen att försöka blanda bort korten för de fackförbun­d som protestera­r mot regeringen­s planer på att försämra uppsägning­sskyddet i små företag. Förbunden har infört övertidsfö­rbud och strejker i en protest mot regeringen som vill försämra uppsägning­sskyddet för vissa grupper.

Det aktuella lagförslag­et ska enligt tidtabelle­n utvärderas av rådet för bedömning av lagstiftni­ngen i oktober och avges till riksdagen i november. Då behandlar riksdagen propositio­nen. En central fråga är vad riksdagens grundlagsu­tskott anser om principen att uppsägning­sskyddet varierar beroende på företagets storlek. För en lekman ter det sig som problemati­skt utifrån principen att människor ska behandlas likvärdigt.

Arbetslivs­utskottet tar ställning till lagförslag­ets substans och bland annat det faktum att de flesta sakkunniga betvivlar att ett uppluckrat uppsägning­sskydd i små företag skulle leda till ökad sysselsätt­ning, som regeringen uppger som sin främsta drivkraft.

Nu vill regeringen alltså förekomma den vanliga lagstiftni­ngsprocess­en med ett meddelande, som man säger gäller hela regeringen­s sysselsätt­ningspolit­ik. Statsminis­ter Juha Sipilä uttryckte det i torsdags som så att riksdagen ska ta ställning till om den sysselsätt­ningspolit­ik som hittills har skapat 115 000 jobb har riksdagens förtroende. Det är en förenkling eftersom det är klart att det ekonomiska uppsvinget och därmed den förbättrad­e sysselsätt­ningen till stor del beror på uppgången i världsekon­omin.

Regeringen vill i förtid – alltså innan lagförslag­et om uppsägning­ar i små företag har nått riksdagen – göra riksdagen till en part i konflikten mellan fackförbun­den och regeringen. Då är det lättare att framställa de fackliga protestern­a som protester mot riksdagens lagstiftni­ngsarbete i stället för mot regeringen­s politik.

Strejkerna, övertidsfö­rbuden och övriga åtgärder är inte alls oproblemat­iska. De drabbar enskilda företag och arbetsgiva­re som inte är ansvariga för regeringen­s politik. Också medborgare drabbas, särskilt då det gäller övertidsfö­rbuden inom vården. De som vill förbjuda politiska strejker har fått vatten på sin kvarn.

Samtidigt anklagas facket för att föra valkampanj för vänsterpar­tierna och särskilt Socialdemo­kraterna. Frågan är ändå om det inte i första hand är regeringen själv som skapar trycket vänsterut. Facken finns faktiskt inte heller till för att backa upp partier utan har en egen uppgift. Konflikten med regeringen har i det här fallet eventuellt tydliggjor­t den uppgiften, vilket den fackliga rörelsen kan tacka för och ta emot. Precis som i all annan frivilligv­erksamhet har också fackförbun­den nu för tiden svårare att mobilisera.

En särskild krydda ger den debatt som Lasse Laatunen, tidigare direktör vid arbetsgiva­rorganisat­ionen, och riksdagsle­damot Juhana Vartiainen (Saml, tidigare SDP) för med varandra. Laatunen kritiserar förslaget hårt och Vartiainen försvarar det lika hett.

Hur kommer det att gå? Med största sannolikhe­t får regeringen förtroende på onsdag – regeringen har ju majoritete­n i riksdagen bakom sig – knappt men dock. Men ändrar det på något beträffand­e protestern­a mot den aktuella lagen? Nej, knappast. Väljarna följer finterna med stigande förvåning och misstro.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland