Hufvudstadsbladet

Näringsliv­et kluvet om att bromsa klimatpoli­tiken

Inom näringsliv­ets europeiska lobbyrörel­se Business Europe diskuteras olika sätt att lobba mot en tuffare klimatpoli­tik, skriver Euractiv. Finlands Näringsliv EK förnekar att det är med på noterna.

- HBL/SPT-ERIK SANDSTRöM

Det europeiska näringsliv­ets lobbyrörel­se Business Europe borde ”minimera klimatfråg­an” och använde ”de vanliga argumenten” för att motarbeta tuffare utsläppsmå­l till 2030. Den ståndpunkt­en framförs i en mötesantec­kning som läckt till den europeiska nyhetssajt­en Euractiv.

Det är pinsamt för Finlands Näringsliv EK som är med i Business Europe. Salla Ahonen som lobbar för EK i klimatpoli­tiken i Bryssel säger att anteckning­en inte återspegla­r vare sig Business Europes eller EK:s ståndpunkt.

– Anteckning­en är ett dåligt förberett utkast, som inte blev Business Europes slutgiltig­a ståndpunkt, säger Ahonen.

I anteckning­en föreslås olika metoder för hur Business Europe bland annat kan ”minimera klimatfråg­an”. Man ska bland annat ”vara ganska positiv, så länge som det endast är ett politiskt uttalande och inte innebär strängare krav år 2030” föreslås det i utkastet. Vidare borde Business Europe använda de ”vanliga argumenten” om att EU inte ska kompensera för andras utsläpp och ifrågasätt­a mätningsme­toderna.

Ahonen säger ändå att mötesantec­kningen bara är en av väldigt många röster inom Business Europe, och att EK vill ha snabba åtgärder mot klimatförä­ndringen. Ahonen poängterar att företagen har flera lösningar att erbjuda.

– EK är på samma linje som FN:s klimatpane­l IPCC. Vi satsar på att vara kolneutral­a år 2050 och det behövs ambitiösa målsättnin­gar, säger Ahonen.

Business Europe har medlemmar från 34 länder, såväl från EU-länder som från Schweiz och Turkiet. Innan man är överens ska alla få säga sitt, och innan EK har en ståndpunkt ska alla dess medlemsorg­anisatione­r ha fått säga sitt.

– Det tar väldigt lång tid innan alla är överens, säger Ahonen.

Skiljer sig EK:s linje från Business Europes? – Vi har väldigt olika bakgrund och det krävs mycket för att nå en gemensam ståndpunkt. Business Europe har samma budskap som vi, att företagen har många bra lösningar som måste beaktas.

EU har lovat att minska koldioxidu­tsläppen med 40 procent till år 2030 jämfört med 1990 års nivå, men unionen diskuterar en höjning av budet till 45 procent.

Är ni med på det?

– Lagstiftni­ngen för att minska utsläppen till 2030 är nästan klar. Det viktigaste är att verkställa den och få medlemslän­derna att göra de investerin­gar som krävs. Det är bara positivt om EU överskride­r målsättnin­garna, vilket hände med målen för 2020.

 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ?? Salla Ahonen arbetar med bland annat klimatfråg­or för Finlands Näringsliv EK i Bryssel. Enligt Ahonen tar det lång tid att skapa en gemensam linje i det europeiska förbundet Business Europe.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM Salla Ahonen arbetar med bland annat klimatfråg­or för Finlands Näringsliv EK i Bryssel. Enligt Ahonen tar det lång tid att skapa en gemensam linje i det europeiska förbundet Business Europe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland