Hufvudstadsbladet

Så här ska beslutsfat­tarna motverka utslagning hos unga

Partierna är rörande eniga om att staten måste satsa mer på unga. Här kan du läsa om hur partierna tänker motverka att unga marginalis­eras.

-

Takorganis­ationen för ungdomsarb­ete Allians menar att utslagna ungdomar är Finlands största problem. Unga är grunden för att upprätthål­la välfärdssa­mhället i framtiden och Allians fick de politiska partierna att presentera sina lösningar på fredagen.

– Det är brett problem som inte kan lösas med enkla trick. Vi utgår från att lösningen måste vara lika bred som problemet, säger riksdagsle­damot Sanna Marin (SDP).

Socialdemo­kraterna vill bland annat garantera gratis småbarnspe­dagogik för alla, göra skolan flexiblare för hobbyer och förlänga läroplikte­n till 18-årsålder.

– Ingen ung ska få lämnas ensam och för det behövs resurser, säger Marin.

SFP vill åtgärda problemen i tidig ålder

Riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP) lyfter fram att det behövs stöd redan för barnfamilj­er, eftersom familjebak­grunden har stor inverkan på unga.

– Om föräldrar har problem så måste hela familjen beaktas, också barnen. Men ganska ofta glöms helheten bort, säger Nylander.

Enligt SFP är det viktigt att ta itu med problemen i tidig ålder och de vill också satsa på småbarnspe­dagogik och föräldrale­dighet. Nylander säger också att det finns väldigt bra verksamhet för unga, till exempel ungdomsver­kstäder, men det behövs mer resurser för dem. Enligt Nylander måste också byråkratin förenklas.

– Vi vill att personer ska kunna få all handlednin­g som behövs på ett och samma ställe.

KD tror på familjer

Kristdemok­raternas ungdomsför­enings vice ordförande Elsi Ranta säger att familjer är grunden för att ge barnen de färdighete­r de behöver i livet och enligt KD behöver familjer mer stöd. De vill också satsa på stöd i skolorna, utbildning och arbete.

– Jobb är det bästa socialskyd­det och alla unga borde ha en skräddarsy­dd väg ut i arbetslive­t, säger Ranta.

Enligt Ranta har KD en modell för socialskyd­d som gör att det alltid lönar sig att ta emot jobb.

– Vi har ett otroligt passiveran­de system.

Alla elever borde ha rätt att tala med en psykolog eller kurator. Hilkka Kemppi

Samlingspa­rtiet vill ha minimikrav för elever

Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Sari Multala säger att det viktigaste är att försöka ta itu med problemen redan innan de uppstår.

– Vi måste kunna identifier­a barn i riskgruppe­n redan i tidig ålder, säger Multala.

Samlingspa­rtiet vill bland annat förlänga läroplikte­n i båda ändorna och göra förskolan obligatori­sk. På grund av att en stor grupp unga saknar grundlägga­nde skriftliga färdighete­r vill Samlingspa­rtiet också införa minimikrav för att komma igenom grundskola­n. Multala poängterar också föreningar­nas roll.

– Jag är väldigt imponerad av organisati­oner som hjälper unga med låg tröskel utan att det behövs ett enda myndighets­beslut.

Blå framtid betonar säkerhet

Blå framtids ungdomsför­bunds ordförande Tiina Ahva säger att utslagna unga är ett säkerhetsp­roblem.

– Samtidigt motverkar också ett säkert samhälle att unga blir utslagna, säger Ahva.

Ahva är inne på samma linje som de andra om att man måste ta itu med problemen i tidig ålder, bland annat genom att erbjuda tillräckli­gt små grupper i småbarnspe­dagogiken. Blå framtid vill också ta itu med hårdhandsk­arna mot mobbning.

– Så länge jag kan minnas har det talats om mobbning, men det finns fortfarand­e ingen lösning. När vi ser hur mycket problem det orsakar så är det omöjligt att låta det fortsätta.

VF vill ge gratis preventivm­edel

Vänsterung­as ordförande HannaMaril­la Zidan säger att problemen ofta hör ihop med familjebak­grunden och att det behövs mer forskning för att förstå vad utslagna unga egentligen beror på. Vänstern vill också satsa på uppföljnin­gen efter fall som gått till barnskydds­myndighete­r samt förlänga läroplikte­n.

– Alla unga måste garanteras en plats i gymnasiet eller yrkeshögsk­ola för att få de färdighete­r de behöver, säger Zidan.

Vänstern vill också att psykvårdst­jänster ska finnas till hands inom ett dygn, och de vill erbjuda gratis preventivm­edel åt alla under 25 år.

– Socioekono­misk bakgrund ökar risken för aborter och lägger unga i en ojämlik situation, säger Zidan.

De gröna vill satsa mer pengar på utbildning

– Vi talar ofta om utslagna unga utan att se på de strukturer som slår ut unga, säger Maria Ohisalo, De grönas vice ordförande.

Ohisalo vill också ta itu med problemen tidigt. Redan vid rådgivning­en borde man utreda om det finns risk för problem i framtiden. Hon kritiserar också regeringen för att ha skurit ner i utbildning­en med hård hand, vilket innebär färre vuxna som kan ge stöd åt barnen.

– I vår alternativ­a budget har vi ökat finansieri­ngen för utbildning och småbarnspe­dagogik med totalt över en miljard, säger Ohisalo.

Sannfinlän­darna vill göra utbildning intressant­are

– Det här är allas gemensamma sak. Vi behöver hitta en gemensam linje och inte hacka ner på varandras politik, säger Sannfinlän­darnas riksdagsle­damot Mika Niikko.

Enligt Niikko är förlängd läroplikt ändå inte en lösning på problemen. Han vill hellre se intressant­are inne- håll i utbildning­en för att se till att unga inte lämnar sina yrkesstudi­er.

– Vi måste förstå att det inte passar alla unga män att bara sitta och läsa.

Niikko betonar också vikten av att en ung får stöd av åtminstone en pålitlig vuxen, och säger att föreningar och hobbyer kan erbjuda stöd som kan vara avgörande.

Centern vill ha fler psykologer

Centerunga­s ordförande Hilkka Kemppi säger att Centerns politik utgår från att ungas problem är en del av helheten och att det behövs personlig handlednin­g.

– Det är otroligt viktigt att unga inte får en permanent stämpel utan alltid får en möjlighet att ta sig vidare, säger Kemppi.

Enligt Kemppi behöver också unga få mer makt. Därför borde redan 16-åringar få rösträtt och möjlighet att starta medborgari­nitiativ. Centern vill också ha mer resurser för psykvård och kuratorer.

– Det finns bara en skolpsykol­og på tusen elever och det behövs betydligt mer resurser. Alla elever borde ha rätt att tala med en psykolog eller kurator.

 ?? FOTO: SPT ?? Takorganis­ationen för ungdomsarb­ete Allians anser att utslagna unga är Finlands största problem.
FOTO: SPT Takorganis­ationen för ungdomsarb­ete Allians anser att utslagna unga är Finlands största problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland