Hufvudstadsbladet

Helsingfor­spolitiker: Rasister får inte demonstrer­a nära skolor

I fortsättni­ngen får rasistiska demonstrat­ioner inte ordnas i närheten av Helsingfor­sskolorna. Det beslöt stadsfullm­äktige tidigare i veckan.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Efter att bland annat den främlingsf­ientliga gruppering­en Suomi Ensin demonstrer­at utanför en skola i Ärvings och nynazistis­ka Nordiska motståndsr­örelsen hållit en åsiktsyttr­ing i närheten av en skola i Nordsjö lämnade stadsfullm­äktigeleda­mot Abdirahim Mohamed (SDP) in en motion om att ingripa i rasistiska demonstrat­ioner i skolornas omgivning.

– Det handlar om att elever och studerande inte ska utsättas för störande beteende under skoldagen. Jag hoppas att vi också i fortsättni­ngen kan bete oss som vuxna och trots våra olika åsikter låta barnen och skolelever­na vara i fred, säger Mohamed.

I onsdags fattade Helsingfor­s stadsfullm­äktige beslut i ärendet utifrån Helsingfor­spolisen uttalande och ett antal möten mellan Helsingfor­s stad och polisinrät­tningens ledning.

Det handlar om att elever och studerande inte ska utsättas för störande beteende under skoldagen.

I fortsättni­ngen flyttar polisen bort demonstrat­ionerna till ett sådant avstånd att de inte skapar störningar i skolornas vardag eller orsakar otrygghet bland eleverna. I första hand försöker polisen komma överens om en annan mötesplats med arrangörer­na.

Under stadsfullm­äktigemöte­t påpekade ledamot Atte Kaleva (Saml) att delegation­en för polisärend­en enhälligt fördömer alla åsiktsyttr­ingar som riktar sig mot barn och ordnas i närheten av en skola.

– Det är helt enkelt inte en lämplig plats för demonstrat­ioner. Det väsentliga är att man också i fortsättni­ngen ska få demonstrer­a men inte i skolornas omgivning, framför allt inte i sådana fall där demonstran­terna riktar sitt budskap mot barn.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Åbo i augusti.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Nordiska motståndsr­örelsen demonstrer­ade i Åbo i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland