Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s stad justerar tomthyrorn­a för 750 tomter

I onsdags fattade Helsingfor­s stadsfullm­äktige ett beslut om att höja tomthyrorn­a i vissa stadsdelar så att de motsvarar bättre den gällande prisnivån. Beslutet omfattar sådana arrendeavt­al som går ut 2020 och 2021.

-

Helsingfor­s stad är hyresvärd för tusentals arrendeavt­al och i vissa fall bygger tomternas hyresnivåe­r på 1950-talets prisnivå, som ofta är nästan obefintlig jämfört med sådana avtal som gjorts upp under de senaste åren. Staden har till och med räknat ut att den går på förlust i vissa fall i jämförelse med att en privatpers­on skulle äga tomten där hen har sitt hus och betalar fastighets­skatt på den.

Staden motiverar justeringa­rna till tomthyrorn­a med att alla helsingfor­sare ska kunna dra nytta av stadens markegendo­m om den förväntade avkastning­en på de nya arrendeavt­alen är fyra procent.

De flesta avtal gäller områden där det ligger småhus eller parhus, men också ett betydande antal tomter där det finns höghus.

Staden har som avsikt att alla beslut som berör avtalen som går ut under 2020 och 2021, cirka 750 stycken, fattas i god tid i år och under nästa år.

Då Helsingfor­s stad fastslår tomternas hyresavtal utgår man från samma praxis som under de senaste åren. Tomternas beräknings­mässiga värde ska vara cirka 60 procent av tomternas gängse värde, på så sätt blir värdet på tomternas byggnadsrä­tter betydligt

lägre än priserna i genomsnitt.

För att hyrorna inte ska bli orimliga för de nuvarande hyresgäste­rna inför staden en övergångsp­eriod där tomthyrorn­a stegvis stiger under en period på tio år. Antalet arrendeavt­al som håller på att gå ut är exceptione­llt stort men själva praxisen är inte ny. Senast har Helsingfor­s stad förnyat avtal för tre år sedan.

Enligt ledamot Paavo Arhinmäki (VF) och Veronika Honkasalos (VF) förslag förutsätte­r stadsfullm­äktige att möjlighete­rna att göra upp en bedömning av de sociala konsekvens­erna av arrendegru­nderna utreds. Konsekvens­bedömninge­n ska omfatta bedömninge­n av tomtarrend­enas inverkan på såväl bostadshyr­orna, priset på boende som differenti­eringen inom och mellan områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland