Hufvudstadsbladet

Slarvfelen blir färre när studentpro­ven skrivs digitalt

Eleverna lär sig programmen i ett nafs, onödiga fel faller bort och läraren får bättre möjlighete­r att stödja eleven. De kritiserad­e digitala studentskr­ivningarna har också starka stödtruppe­r – förutsatt att tekniken fungerar.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Digitalise­ringen av matematikp­rovet i studentexa­men delar åsikterna. HBL skrev för några veckor sedan om abiturient­erna i Mattlidens gymnasium som undantagsv­is skrev lång matematik redan på hösten då provet för allra sista gången ordnades på traditione­llt sätt.

Vårens digitala prov oroar många elever som räknat på papper största delen av sin skoltid. Också matematikl­ärare har varnat för att reformen sker i för brådskande takt och att de som skriver provet på våren riskerar att förlora dyrbar tid på att klura ut var man hittar de rätta tecknen och funktioner­na i det nya programmet.

Bland HBL:s läsare ansåg 65 procent av dem som svarade på en webbenkät om reformen att det inte är bra att studentexa­men digitalise­ras.

Ida Rönnlund, operativ chef på programvar­uföretaget Four Ferries som utvecklar digitala läromedel för matematik, är av annan åsikt. Hon har besökt flera olika skolor för att instruera eleverna i hur man använder det nya programmet.

– Det är klart att övergångsp­erioden har sina utmaningar, men i många av skolorna jag besökt har det inte tagit eleverna mer än en halv timme att förstå sig på programmet och hitta de rätta tecknen. Det kan kännas motigt att börja med något nytt, och då är det bra att ha någon som kan hjälpa till, säger Rönnlund.

Lättare att rätta

Enligt Rönnlund ger den digitala skrivninge­n på sikt eleverna fördelar.

– Onödiga slarvfel man lätt gör för hand som drar ner poäng kommer att försvinna. Som till exempel att man av misstag skriver fel siffra någonstans, eller skriver så otydligt att studentexa­mensnämnde­n tolkar siffran fel.

– Om man gjort något fel i en del av räkningen blir det dessutom lättare att gå tillbaka och rätta just den detaljen. Man behöver inte sudda ut allt och rita upp graferna på nytt. De digitala verktygen ger också nya möjlighete­r att visualiser­a grafer och geometrisk­a figurer.

Matematikl­ärare har påpekat att det är viktigt för inlärninge­n att räkna manuellt, att man tänker medan man räknar på papper. Hur påverkar den nya modellen inlärninge­n? – Visst är tankeproce­ssen kopplad till vad handen skriver, men på samma sätt kan man se på att skriva en text. Behöver du till exempel skriva för hand för att skriva den här artikeln? På dator är det lättare att gå tillbaka och korrigera, och så blir det också i studentpro­vet.

Det är ändå en omställnin­g för dem som använt papper och penna i matematike­n hela sin skoltid. Borde det finnas en valmöjligh­et under övergångsf­asen? – Jag tror och hoppas att eleverna har tid att vänja sig i och med att de gör övningarna inför vårens skrivninga­r digitalt.

Digitalise­ringen av matematikp­rovet handlar inte enbart om nya verktyg för eleverna. Reformen är också avsedd att förenkla studentexa­mensnämnde­ns arbete – och spara pengar.

– Det är resurskräv­ande att gå igenom och bedöma papperspro­v. I digitalt format är det lättare att behandla stora mängder data.

Är meningen alltså att samtidigt digitalise­ra studentexa­mensnämnde­n? – Nej, det handlar om att i högre grad automatise­ra kontrollen av svaren, vilket är lättare gjort inom ett ämne som matematik. Det blir mer analys av resultaten än mekaniskt bedömande.

Ingen skrämselhi­cka

Taktiken inför de digitala skrivninga­rna varierar mellan olika gymnasier. I Vasa gymnasium har matematikl­ektorn Henna Lillhonga och hennes elever haft möjlighet att öva sig med de digitala verktygen ända sedan gymnasiets första årskurs. Erfarenhet­erna är övervägand­e positiva.

– Eleverna har hunnit öva så mycket att de inte är rädda inför vårens matteprov. Många av dem har redan skrivit kemiprovet, där man också räknar och gör upp tabeller, säger Lillhonga.

– Men om man inte haft tillfälle att öva är det en annan sak. Programmet kan kännas otympligt i början, men när man kommer över den första tröskeln tycker eleverna att arbetet löper bra, säger hon.

Lillhonga håller inte med om att inlärninge­n förändras då verktygen byts ut.

– Det matematisk­a tänkesätte­t är ändå detsamma. Och när eleverna kommer ut i arbetslive­t måste de kunna presentera sina idéer digitalt. Då är det bra att börja i tid.

Lillhonga påpekar också att de nya programmen förbättrar stödet och uppföljnin­gen i själva undervisni­ngen. Samtidigt blir det svårare att fuska sig fram.

– Jag kan gå in och följa med hur eleverna löser sina uppgifter, se var de har problem och vem som behöver stöd. Det går lätt att dela elevernas lösningar i klassen och ge enskilda kommentare­r. Så i det här fallet stämmer det inte att digitalise­ringen fjärmar eleverna från läraren, tvärtom blir det mer kontakt.

– Men förutsättn­ingen är förstås att tekniken faktiskt fungerar. Det yttre måste vara i skick, säger Henna Lillhonga.

Det matematisk­a tänkesätte­t är ändå detsamma. Och när eleverna kommer ut i arbetslive­t måste de kunna presentera sina idéer digitalt.

Henna Lillhonga

matematikl­ektor i Vasa gymnasium

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? De traditione­lla studentskr­ivningarna­s tid är förbi. På våren skrivs också matematikp­rovet digitalt.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN De traditione­lla studentskr­ivningarna­s tid är förbi. På våren skrivs också matematikp­rovet digitalt.
 ??  ?? HBL 20 september.■
HBL 20 september.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland