Hufvudstadsbladet

Katalonien förkastar kungen

Katalonien och Madrid har påbörjat ett kungligt bråk. Det katalanska regionparl­amentet har röstat igenom ett förslag om att monarkin bör avskaffas i Spanien – och centralreg­eringen svarar med hot om rättsliga åtgärder.

- JoHannes Cleris/tt

I propositio­nen fördöms Spaniens kung Felipe för sitt agerande i samband med den olagligför­klarade katalanska folkomröst­ningen om självständ­ighet för ett år sedan. I ett tvsänt tal rättfärdig­ade kungen polisens våld mot medborgarn­a som försökte rösta, står det i tex ten som röstats igenom i regionparl­amentet.

”Han var aldrig, och kommer aldrig att vara, vår kung. Vi försvarar och kommer alltid att försvara de republikan­ska värdena. Vi begär avskaffand­et av en så förlegad och antidemokr­atisk institutio­n”, skriver Elisenda Alamany, ledamot för vänsterpar­tikoalitio­nen Catalunya en ComúPodem, på Twitter. Svaret från Madrid dröjde inte. ”Propositio­nen om att avvisa och fördöma statschefe­n som röstades igenom den här eftermidda­gen i Katalonien­s parlament är ogiltig. Den här regeringen kommer att vidta de rättsliga åtgärder som står till dess förfogande för att försvara laglighete­n, konstituti­onen och statens institutio­ner”, skriver Spaniens premiärmin­ister Pedro Sánchez på Twitter.

 ?? Foto: MANU FeRNANDez/AP/tt ?? En bild på Spaniens kung Felipe i centrala Barcelona. Arkivbild.
Foto: MANU FeRNANDez/AP/tt En bild på Spaniens kung Felipe i centrala Barcelona. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland