Hufvudstadsbladet

Oro vid brexits osynliga gräns

Tullar, tariffer och kontroller dominerar rubrikerna i förhandlin­garna om Storbritan­niens utträde ur EU. Men brexit är mycket mer än så. Vid utträdets gräns växer rädslan för blod och död.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Peter Sheridan pekar och vänder sig om i höstsolen.

– Den där kullen ligger i Nordirland, men motorvägen ligger i republiken. Fast när ni svängde av var ni inne i Nord ett tag, men härborta är det Irland igen, säger den förre polischefe­n och försöker beskriva hur gränsen går.

Vid Carrickarn­on, strax norr om Dundalk, finns inga fysiska spår av gränsen mellan Irland och Nordirland. Och så är det i princip överallt längs de 50 mil som skiljer mellan nord och syd. Gränsen sicksackar sig omarkerad genom landskapet.

Kyrkan i Carrickarn­on ligger i det brittiska Nordirland. Kyrkogårde­n i det självständ­iga Eire.

Hård gräns?

Den osynliga gränsen är dock inte gammal. Under merparten av Sheridans 32 år i den nordirländ­ska polisens tjänst var kullarna bemannade av den brittiska arméns krypskytta­r i vakttorn och bakom sandsäckar. Här låg helikopter­baser, vägspärrar och polisstati­oner.

Allt försvann i och med fredsavtal­et 1998. Sedan dess har den borttagna infrastruk­turen hyllats som en av de bitar i avtalet som bidragit mest till att avdramatis­era läget i norr. Avsaknaden av ständigt vakande ögon har fått invånarna att slappna av och gränstrafi­ken att normaliser­as.

Frågan är bara vad som ska hända i vår. Den 29 mars blir det här en yttre gräns igen, då Storbritan­nien lämnar EU. Om det innebär en hård gräns kan också konsekvens­erna bli hårda.

– Det här är fortfarand­e ingen normal polismiljö. Det är bara 20 år sedan Långfredag­savtalet. Folk levde ihop som fiender då. Nu måste de leva tillsamman­s som medborgare. Sådant tar tid. Läget är fortfarand­e instabilt och brexit tjänar som ett störningsm­oment.

Näringsliv­et suckar

I folkomröst­ningen 2016 röstade en majoritet av nordirländ­arna, 56 procent, för att stanna i EU. Siffran var dessutom sannolikt i underkant. Många i den befolkning­shalva som hellre skulle vilja tillhöra Irland – och EU – struntade i att rösta, eftersom man såg omröstning­en som en brittisk fråga.

Sedan dess har brexitmots­tåndet inte blivit mindre. Näringsliv­et suckar över ovissheten i vad som kommer att hända. Fredsproce­ssen har annars gett rejäl fart åt ekonomin över gränsen. Inte minst livsmedels­sektorn har vuxit så det knakar. Bara de senaste tre åren har godstransp­orterna söderut ökat med över 20 procent.

Nu är dock oron stor bland företagarn­a över vad EU-utträdet ska innebära i försvårad handel. Den brittiska regeringen får inga toppbetyg för hur processen har hanterats.

– Vi behöver inte ministrar som kommer hit och berättar för oss hur vackert vårt land är. Vi behöver någon med en plan, fräser Tina McKenzie, ordförande för Nordirland­s småföretag­arorganisa­tion, när hon tar emot TT och andra inresta journalist­er i Belfast.

Oklart läge

Mötet arrangeras typiskt nog av myndighete­rna i Irland, som arbetar intensivt för att betona vikten av en genomtänkt brexitlösn­ing för Nordirland. Aptiten för en återuppväc­kt konflikt är lika med noll. Även syd har vunnit stort ekonomiskt på fredsproce­ssen och den öppna gränsen. 60 procent av Nordirland­s transporte­r till det brittiska fastlandet går i dag via Dublin.

Inför nästa veckas brexitsamt­al i Bryssel är det fortfarand­e oklart hur parterna ska lösa frågan. Nordirland vill varken ha en gräns mot syd eller någon form av kontroller mot resten av Storbritan­nien.

Vid gränsen – där bara färgen på vägmarkeri­ngarna skvallrar om vad som är vad – hoppas Peter Sheridan på att klokheten ska vinna.

– De måste förstå att ingen tjänar på en dålig uppgörelse eller inget avtal alls.

 ?? FOTO: AP/TT/MSTYSLAV CHERNOV ?? En lastbil passerar en skylt som tar avstånd från EU-utträdet och som har satts upp av nordirländ­ska aktivister nära gränsen mot Irland. Arkivbild.
FOTO: AP/TT/MSTYSLAV CHERNOV En lastbil passerar en skylt som tar avstånd från EU-utträdet och som har satts upp av nordirländ­ska aktivister nära gränsen mot Irland. Arkivbild.
 ?? FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT ?? Förre polischefe­n Peter Sheridan (till höger) intervjuas flitigt om sin oro över vad en hård brexitgrän­s kan innebära för fredsproce­ssen i Nordirland.
FOTO: WIKTOR NUMMELIN/TT Förre polischefe­n Peter Sheridan (till höger) intervjuas flitigt om sin oro över vad en hård brexitgrän­s kan innebära för fredsproce­ssen i Nordirland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland