Hufvudstadsbladet

Prestigen hindrar att vårdreform­en avbryts

- INGWAR BLOMSTER Åbo

SOCIAL- OCH HäLSOVåRDS­REFORMEN Med erfarenhet från stora organisati­onsreforme­r i Sverige är det med visst roat intresse man följer den finländska vårdreform­en. Det finns mycket kunskap inom området, men det verkar som initiativt­agarna föredragit att uppfinna hjulet själva.

Organisati­onsförändr­ingar är ofta ett gissel, som fokuserar på drömmen om att allt blir bättre. Det blir det sällan och räknar man samman de timmar som går åt för att genomföra förändring­en är det sällan förändring­en ”lönar” sig. Det går åt massor med arbetstid och strider om de nya befattning­arna, makten, delegation­sordningar i politiska organisati­oner och sammanträd­en. Man motiverar förändring­en med att det blir billigare, effektivar­e, enklare och allt vad man hittar på. Dessa målsättnin­gar verkar för många trovärdiga, men har sällan saklig grund.

Oftast är det så att organisati­oner laddar på sig mängder av olösta problem, personkonf­likter och andra obehagligh­eter som man sopat under mattan. Ångesten i organisati­onen blir så stor att man måste rikta uppmärksam­heten på en ny organisati­on, som återställe­r harmonin. Folk kan fokusera på de nya tjänsterna och en maktstrid startar om. Alla räknar med att bli befordrade. Det är då en av de största orsakerna till organisati­onsförändr­ingar.

Om det nu är så att den gamla invanda organisati­onen inte klarar de uppgifter den har vore det lämpligt att sammanstäl­la problemen och att detta sker på basnivå. Så är sällan fallet i politiska organisati­oner. I stället lyssnar politikern­a på de ögonblicks­bilder, som medierna förser dem med och som har avsikten att ställa regeringen inför rätta. Regeringen måste agera kraftfullt och sätter i gång en utredning. Saklighete­n är det inte så noga med. Trovärdigh­eten är det viktiga.

Efter många månaders arbete presentera­r man sedan ett genialiskt förslag och kommunerna ska nu, på några få veckor, få yttra sig. Utredarna förväntar sig naturligtv­is klappar på huvudet och allmänna hyllningar. Så sker inte. De bemöts med ”dumma” frågor och kritik. Det beror då på att lekmännen ute i kommunerna inte har en tidsmässig chans att på några veckor sätta sig in i det utredarna hållit på med i många månader. Utredarna blir nu djupt förnärmade. Småfolket ute i landsbygde­n begriper inte sitt eget bästa och har dessutom påpekat brister i utredninge­n, vilket är mycket pinsamt.

Nu blir det prestigen som måste räddas och man övergår till maktstrid. Allting skjuts på framtiden och situatione­n förlamar kommuner som inte längre kan ta fram en budget för sin verksamhet.

För att lugna arbetstaga­rna och facket lovar man nu guld och gröna skogar. Alla ska få behålla sina jobb och alla ska erbjudas nya och fina anställnin­gar. Tyvärr är det så, om man får ge ett exempel, att en duktig kamrer som sköter sin uppgift väl i en liten organisati­on inte är lämplig som ekonomiche­f i en stor organisati­on. Med andra ord har den nya stora organisati­onen stora krav på de anställda och borde egentligen rekrytera välutbilda­t folk. Den nya organisati­onen får växtvärk.

Vårdreform­en har nu också väckt gamla olösta konflikter. Konflikter mellan de små kommunerna och de stora och inte minst språkkonfl­ikten, som alltid är aktuell i Finland. Vård- reformen har därmed vuxit till en mycket stor brandhärd, som faktiskt inte går att släcka. Det kommer man förmodlige­n dock att göra genom att sopa en hel del under mattan och ta hjälp av politiska majoritete­r. Egentligen borde man lägga ner eländet, men där hindrar prestigen, som nu är den viktigaste orsaken till att man går vidare.

Tyvärr är det så att om det fattas sjuksängar löser inte en organisati­on det. Lösningen kanske i stället är att byta ut den ledning som inte planerat för framtiden. Den nya vårdreform­en tar oerhört med energi ur hela organisati­onen och tyvärr kommer patienter att dö under tiden på grund av växande vårdköer.

Det finns oerhört mycket mer att säga, men är det någon idé?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland