Hufvudstadsbladet

Jord- och skogsbruke­t har klimatlösn­ingar

- STEFAN BORGMAN skogsombud­sman, Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund SLC

KLIMATET Den färska IPCC-rapporten om den globala uppvärmnin­gen ska tas på största allvar. Alla sektorer måste hjälpa till för att dra sitt strå till stacken för att bromsa klimatets uppvärmnin­g.

Därför är det skäl att påminna om att jord- och skogsbruke­t inte ska ses som ett problem utan att näringen tvärtom är i nyckelposi­tion när det gäller att hitta lösningar som binder mera kol för att bromsa klimatuppv­ärmningen. All mänsklig aktivitet och användning av jorden, även jord- och skogsbruke­t,

frigör koldioxid i olika grad. Men jord- och skogsbruke­t binder även kol via fotosyntes­en, särskilt skogsbruke­t och odlingen av exempelvis mångåriga gräsväxter som används som djurfoder.

Det viktigaste målet i klimatarbe­tet är en övergång från fossila till förnybara bränslen, och här är energioch trafiksekt­orn avgörande. Det gäller dessutom att exempelvis i byggnader ersätta betong med trä samtidigt som det är möjligt att utveckla helt nya träbaserad­e förpacknin­gsmaterial och andra träprodukt­er som binder kol under sin livscykel.

De finländska skogarnas tillväxt på 107 miljoner kubikmeter per år är redan nu

rejält större än uttaget på 87 miljoner kubikmeter per år. Men det är ytterligar­e möjligt att öka tillväxten, och därmed även kolbindnin­gen via våra finländska skogar. För tillfället finns det mera kolbindand­e virke i Finlands skogar än någonsin tidigare – detta virke fungerar både som kolsänka och är samtidigt en viktig råvara för den mångsidiga skogsindus­trin.

Då det gäller att öka tillväxten av våra skogar är det de privata skogsägarn­a, det vill säga en tredjedel av finländarn­a som äger cirka 60 procent av Finlands skogar, som sitter på lösningarn­a. Målen finns i Finlands skogsstrat­egi och i klimatstra­tegin på medellång sikt. Dock finns det inte enbart ett enda rätt sätt att sköta skogen på utan skogsbruke­t är alltid beroende av tid och plats. Det finns med andra ord ingen lag som kräver att skog avverkas utan det är upp till den enskilda skogsägare­n och marknadslä­get att avgöra.

De finländska skogsägarn­a fortsätter gärna det gemensamma klimatarbe­tet som redan pågått i årtionden genom att aktivt bruka och vårda den växande skogen så att den ännu effektivar­e kan binda koldioxid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland