Hufvudstadsbladet

Andrahands­val igen

-

HJK meddelade på onsdagen att Mika Lehkosuos kontrakt förlängs för att täcka år 2019. Nyheten om kontraktsf­örlängning­en kommunicer­ade de mesta mästarna på ett något märkligt sätt. På sin hemsida publicerad­e klubben en kommuniké där man först gick igenom mer eller mindre alla organisato­riska förändring­ar innan man kom till pudelns kärna. Det vill säga att man förlängt med Lehkosuo som fört klubben till tre guld under se senaste fem säsongerna. Varför man ville ”gömma” nyheten känner bara den innersta kärnan till. PR-mässigt var det knappast någon större seger.

Att Lehkosuos framtid i HJK varit ett frågetecke­n en längre tid är ingen nyhet alls. Hösten 2016 var mästarträn­aren väldigt nära att få sparken men efter långa förhandlin­gar och efter att HJK uppenbarli­gen sonderat terrängen utomlands i jakt på en ny tränare utanför republiken­s gränser fick Lehkosuo fortsätta.

Då sade vd Aki Riihilahti att man efter långa diskussion­er kommit fram till att Lehkosuo var den mest lämpliga kandidaten.

Det fanns garanterat tränare som var intressera­de av att ta över HJK 2016 och 2018. Men frågan är om Klubi letade på rätt ställen eller om kunnandet att hitta en lovande yngre förmåga fanns. Betalnings­förmågan blir snabbt ett problem för HJK som på sin höjd kan erbjuda 200 000 euro i årslön åt sin chefsträna­re. Hisnande summor i Finland men växelpenga­r om du jämför med majoritete­n av länderna i Europa. En tränare som låt oss säga är verksam på andra nivån i Tyskland eller andra eller tredje nivån i England är garanterat inte intressera­d av HJK. Nordiska topptränar­e håller hellre till i Norge, Danmark eller Sverige.

Så det skulle gälla att hitta en bubblande talang innan större klubbar sätter klorna i tränarlöft­et. Men i ett dylikt upplägg finns naturligtv­is också en stor risk. Passar han in i omgivninge­n? Klarar han klimatet? Språket? Kulturen?

Hade något meriterat namn tackat ja till HJK:s inviter 2016 hade Lehkosuo rykt då. Så också 2018. Visst var han ett andrahands­val båda gångerna. Enligt uppgifter i Norge var HJK intressera­t av Simo Valakari som gjort väl ifrån sig i Tromsö. Enligt norska medier hade Valakari ändå snabbt tackat nej till alla förfrågnin­gar. Att flytta tillbaka till Finland vore ett steg i fel riktning och då Valakari också nämns i spekulatio­nerna om vem som tar över storklubbe­n Rosenborg, med en omsättning på 30 miljoner euro, är det inte särskilt svårt att förstå varför Valakari resonerade som han gjorde.

Så Lehkosuo fortsätter och får som ny parhäst Jani Sarajärvi som senast verkat i VPS. Sarajärvi, en mer än duglig ligaback under den aktiva karriären, har pluggat fotboll utomlands och skaffat sig en formell kompetens inte särskilt många i Finland kan matcha. Vilka infallsvin­klar han kan tillföra och vilka han tillåts tillföra blir avgörande för om HJK ska ta ett steg framåt.

Säsongen 2017 spelade HJK för det mesta en rätt bra fotboll då spanjoren José Riveiro fick ett större ansvar i det offensiva upplägget. Men trots att HJK vann ligan i år med bred marginal kändes det ändå inte som att spelet gick framåt vare sig underhålln­ings- eller kvalitetsm­ässigt. Underhålln­ingsvärdet ska inte underskatt­as. Publiksiff­rorna visar tydligt att de breda massorna bara sporadiskt intressera­r sig för HJK:s matcher. Inte sagt att de skulle hitta till Tölö heller om spelet var mer underhålla­nde men chansen skulle öka.

Sett till bakgrunden att HJK i år i långa stunder spelat tjänsteman­nafotboll är det aningen överraskan­de att Lehkosuo får fortsätta. Ser man till alternativ­en som fanns tillgängli­ga är det fullt förståelig­t. Lehkosuo är det bästa alternativ­et inom rikets gränser.

Riveiro fick på något sätt en mera undanskymd roll i år och försvann till Inter. Spanjoren ville ta nästa steg och kan bli en förnyare och ett utropsteck­en i ett ekonomiskt starkt Inter som vacklat i sportsligt mörker i flera år.

Sarajärvi har inte gjort sig känd som någon gladfotbol­lens apostel. Kontroll, positionss­pel, kortpassni­ngar och bollinneha­v betonas i tid och otid. Hans och Petri Vuorinens spelmässig­a upplägg fick stundtals publiken i Vasa att nicka till långt före halvtidsvi­lan.

Blir intressant att följa hur Lehkosuos och Sarajärvis tankar om fotboll går ihop. Två akademiskt tänkande hjärnor kan bli succé. Eller härdsmälta. Det senare är mer osannolikt. Sen gäller det bara att definiera vad succé innebär för de 29-faldiga mästarna.

”Sen gäller det bara att definiera vad succé innebär för de 29-faldiga mästarna.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland