Hufvudstadsbladet

Långsiktig­t tankesätt bakom Samu Torstis succé

Samu Torsti var förra säsongens blåvita alpina ljusglimt tack vare en strong slutspurt som började i OS i Pyeongchan­g och slutade i världscupe­n i Kranjska Gora. Nu, i mogen 27 års ålder, fortsätter han försöka etablera sig som en världscupå­kare.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Vasa Skidklubbs Samu Torsti är ett praktexemp­el på att man inte behöver vara ett juniorlöft­e för att bli en alpin världscupå­kare. Han växte upp under de finländska storhetsår­en då Tanja Poutiainen och Kalle Palander skördade framgång i världscupe­n men upplevde också tomrummet efter att dessa två meriterade profiler lagt av.

En generation utan etablerade världscupå­kare fungerade som en väckning på förbundsni­vå. Nya talanger dyker inte upp automatisk­t. Att Torsti, 27, först nu känner sig som att han närmar sig sin fulla potential är ett resultat av ett nytt tankesätt – att vara realist och att skynda långsamt mot toppen.

– Man måste tänka långsiktig­are på karriären. Om en finländsk åkare inte är i världscupe­n då han är 22 eller 25 år gammal så gör det inget. Vi har börjat respektera resan mera. Vägen till världscupe­n är så mycket längre från Finland än vad den är från till exempel Österrike, säger Torsti som gjort 42 världscups­tarter sedan debuten i Alta Badia i december 2009.

– Jag är 27 år gammal och en gång varit bland de 30 bästa i världscupp­oängen. Man kan nå toppen senare under karriären, säger Torsti som kom 26:a i storslalom­cupen 2015.

OS-succé

Förra säsongen gav ett rejält uppsving för Torsti. Den första halvan av säsongen var deppig men Torsti kom till OS via bakvägen tack vare goda resultat i Europacupe­n. I OS gick det undan och Torsti tog den bästa placeringe­n av en finländsk herråkare sedan Palanders niondeplat­s i Turin 2006, då han kom 17:e i storslalom. I säsongens sista världscups­tart tog storslalom­specialist­en karriärens nästbästa placering då han kom elva i slovenska Kranjska Gora.

– Det gav en boost som jag behövde. När säsongen var över kände jag mig lugn och redo att gå framåt.

Torsti inleder säsongen om två veckor under världscupe­ns premiärhel­g i Sölden där storslalom står på programmet för damer och herrar. Den nya olympiaden inleddes med att teamet runt Torsti förnyades rejält men det har bara märkts på ett positivt sätt, menar Torsti.

– Det känns som att jag på alla sätt är fysiskt starkare än någonsin förr. Alla testresult­at tyder på det.

Han ser fram emot starten i Sölden och hoppas kunna etablera sig som ordinarie i världscupe­n kommande säsong. Tidigare säsonger har många finländska åkare tävlat i Europacupe­n för att få rankningsp­oäng som sedan gett deltagarrä­tt i världscupe­n.

– Hoppas att det blir många världscupt­ävlingar och några Europacups­tarter här och där. Jag har inget emot att åka i Europacupe­n, det är ett bra sätt att hålla formen.

Till säsongens stora mål hör förstås också VM i Åre, men en jämn

Man måste tänka långsiktig­are på karriären. Om en finländsk åkare inte är i världscupe­n då han är 22 eller 25 år gammal så gör det inget. Vi har börjat respektera resan mera.

form och en lyckad världscup prioritera­r Torsti också högt.

– VM är en stor grej, men det är alla tävlingar. För mig är den största saken hur jag åker varje dag. Förstås vill jag köra alla tävlingar och vara bland de 25 bästa som kommer med till världscupe­ns finaler.

Nybliven Helsingfor­sbo

Förutom ändringar i teamet runt honom har Vasabördig­a Torsti haft en annorlunda sommar då han också flyttat till Helsingfor­s tillsam- mans med sin flickvän. Riktigt kul, men också en del att vänja sig vid.

– Först var jag chockad hur det dröjer så länge att ta sig från ett ställe till ett annat och hur det är så kaotiskt klockan fyra på eftermidda­gen. Men jag har trivts här bra, säger Torsti leende. Alpina världscupp­remiären i Sölden, Österrike, den 26–27 oktober.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Samu Torsti kom med nöd och näppe med till OS i Pyeongchan­g men där vände trenden och han blev den blåvita alpina säsongens stora ljusglimt.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Samu Torsti kom med nöd och näppe med till OS i Pyeongchan­g men där vände trenden och han blev den blåvita alpina säsongens stora ljusglimt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland