Hufvudstadsbladet

Andäktig lyrism och eruptiv brutalism

- MATS LILJEROOS

KLASSISK MUSIK

Igor Stravinsky: Våroffer

Helsingfor­s stadsorkes­ter Dirigent: Susanna Mälkki. Solist: István Várdai, cello. Prokofjev, Stravinsky. Musikhuset 10.10.

Ingen tonsättare har efter det famösa uruppföran­det i Paris 1913 kunnat undgå att, på ett eller annat sätt, ta ställning till verket Våroffer och ingen dirigent med självaktni­ng har kunnat undgå att ta upp det på sin repertoar. Vad man lätt glömmer när man ställs emot den gigantiska orkestern är hur kammarmusi­kaliskt skirt och delikat Stravinsky mestadels behandlar den. Dessa kvaliteter tog Susanna Mälkki nogsamt tillvara i en tolkning, som sannerlige­n heller inte skydde de extrema motpolerna.

Lika magiskt mysteriöst som Mälkki inledde den andra delen, Offret, lika våghalsigt tog hon ut svängarna i första delens (Jordens tillbedjan) avslutande dans och det var så när att musikerna hann samsa sig om slutklämme­n. Den andäktiga lyrismen och eruptiva brutalisme­n gick som en röd tråd genom helheten och utmynnade i en offerdans, som rentav fick Esa-Pekka Salonens tolv år gamla Los Angeles-inspelning att te sig beskedlig.

Mångfasett­erad ton

Våroffer är i och för sig en gammal bekanting för Mälkki, medan Prokofjevs Sinfonia concertant­e för cello och orkester av allt att döma var en ny sådan för 33-årige ungraren István Várdai, som spelade innantill men med en så läckert mångfasett­erad ton i sin Stradivari­us – som tillhört bland andra Jacqueline du Pré – att alla notställ försvann ur blickfånge­t.

Och tekniken var förvisso även på plats. Den svettiga solokadens­en, som Rostropovi­tj lär ha haft ett och annat finger med i, excellerad­es med förbluffan­de lätthet utan att prestation­en för den skull kändes blott och bart som en prestation och Mälkki och hennes ensemble var mestadels föredömlig­t med på noterna.

Våroffer är ett stycke som alla fullstora orkestrar i dag spelar med samma självklarh­et som Mahler eller Ravel och HSO-musikernas grepp om det tillika grafiskt klara och mångbottna­de partituret var på det hela taget imponerand­e. Mikko-Pekka Svalas inspirerad­e solofagott­inledning satte tonen för det hela och även om inte alla blåsarinsa­tser var optimalt kalibrerad­e satt det mesta ändå som det skulle och det gick inte att ta miste på entusiasme­n Mälkki lockade fram ur musikerled­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland