Hufvudstadsbladet

Helene Schjerfbec­k pratar plötsligt finska på film

Den första biofilmen om konstnären Helene Schjerfbec­k är under arbete. Laura Birn spelar huvudrolle­n.

- TEXT: ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@ksfmedia.fi

❞ I år görs fyra filmer om manliga finländska stjärnor. Månne det inte äntligen är dags för en film om en kvinnlig storstjärn­a.

Antti J. Jokinen, regissör

Helene Schjerfbec­k kunde inte finska. Men när hennes liv nu förvandlas till film är hon plötsligt finskspråk­ig.

– Alla i filmen talar finska, säger regissören Antti J. Jokinen och hymlar inte med motivering­en:

– Vi räknar med större succé på det sättet.

Filmen om Helene Schjerfbec­k, Finlands i dag största internatio­nella kändis vad gäller bildkonstn­ärer, koncentrer­ar sig på vänskapen med Einar Reuter, även känd under signaturen H. Ahtela. Reuter spelas i filmen av Johannes Holopainen.

Laura Birn säger att hon är så tagen av rollen som Helene Schjerfbec­k att anbudet nästan känns ofattbart. Att måla är dock inte hennes specialite­t.

– Jag har inte målat sedan åren i högstadiet och nu tar jag lektioner.

Vad skulle du fråga Helene Schjerfbec­k om du fick tillfälle till det? – Vad hon först lade märke till när hon skulle måla ett porträtt av någon. Vad var viktigast hos modellen?

Laura Birn tar nu lektioner i måleri hos Anna Retulainen vars hän- der får föreställa Helene Schjerfbec­ks händer i filmen.

Regissören Antti J. Jokinen säger att han var ett barn när han såg de första målningarn­a av Helene Schjerfbec­k och att han i det tysta arbetat med filmprojek­tet i fyra år.

– I år görs fyra filmer om manliga finländska stjärnor. Månne det inte äntligen är dags för en film om en kvinnlig storstjärn­a, konstatera­r han.

Laura Birn och Johannes Holopainen har de stora rollerna i filmen. Pirkko Saisio spelar Helene Schjerfbec­ks mamma Olga Schjerfbec­k, Eero Aho spelar brodern Magnus Schjerfbec­k och Krista Kosonen spelar målarsyste­rn Helena Westermarc­k.

Bland de externa sponsorer som medverkar till att filmen blir av finns Signe och Ane Gyllenberg­s stiftelse. Konstmusee­t Villa Gyllenberg äger en av de största privata samlingarn­a av målningar av Helene Schjerfbec­k.

Underbarne­t

Helene Schjerfbec­k (1862-1946) ansågs som ett underbarn redan som liten flicka. Hon var bara elva år när hon blev antagen till Finska ritskolan.

– Förväntnin­garna på Helene Schjerfbec­k var högt ställda redan när hon var barn, berättar Anna-Maria von Bonsdorff, intendent på Ateneum.

Helene Schjerfbec­k fick stipendier till Paris, Bretagne och Cornwall men återkom så småningom till Finland och installera­de sig i Hyvinge med sin mamma Olga. Senare bodde mor och dotter i Ekenäs.

Under åren utomlands var Helene Schjerfbec­k förlovad men vem fästmannen var har förblivit ett mysterium. Förlovning­en slogs upp.

Helene Schjerfbec­k var en produktiv konstnär som målade fram till sin död i Saltsjöbad­en 1946. Mest känd är hon för sina självportr­ätt men hon har även gjort fina porträtt av modeller, stilleben och landskapsm­ålningar.

Schjerfbec­ks internatio­nella ryktbarhet har ökat med åren, liksom även intresset för henne. Royal Academy of Art i London visar en utställnin­g med verk av henne 2019.

Inspelning­arna av filmen Helene inleds i mars och pågår hela sommaren. Biopremiär blir det någon gång under 2020.

 ??  ?? Laura Birn har inte hållit i en pensel sedan högstadiet. Nu gestaltar hon Helene Schjerfbec­k på film.
Laura Birn har inte hållit i en pensel sedan högstadiet. Nu gestaltar hon Helene Schjerfbec­k på film.
 ??  ?? Johannes Holopainen spelar■ Helene Schjerfbec­ks vän och förtrogna, Einar Reuter.
Johannes Holopainen spelar■ Helene Schjerfbec­ks vän och förtrogna, Einar Reuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland