Hufvudstadsbladet

Unga konstnärer visar upp sig

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Drivkrafte­n blir något oklar när Bildkonsta­kademins kandidater presentera­r sina verk för offentligh­eten. KONST

Bildkonsta­kademins kandidatut­ställning.

Exhibition Laboratory, Sjömansgat­an 36 (innergårde­n). Till den 21.10.

Att Bildkonsta­kademin i Helsingfor­s har ett eget centralt beläget galleri är oerhört värdefullt för stadens konstliv. Så gott som alla utställnin­gsmöjlighe­ter för unga baserar sig på tävling, och återkomman­de utställnin­gar som Konsthalle­ns De Unga eller Amos Rex Generation hålls bara vartannat eller vart tredje år. Dessutom är det inte en självklarh­et att konststude­rande har någon möjlighet att ställa ut via skolan – Aaltounive­rsitetet har till exempel inget galleri.

Medan de arma konstindus­triella Aalto-studerande­na har så pass bristfälli­ga arbetsutry­mmen i sitt Otnäsgetto att Helsingin Sanomat skriver om saken (11.10) sitter Bildkonsta­kademins studerande ostörda i sina huvudstads­ateljéer och skapar allt från storskalig­a målningar till rejäla installati­oner som sedan allmänhete­n har möjlighet att bekanta sig med i Exhibition Laboratory i Rödbergen.

Exhibition Laboratory är främst känt för den årligen återkomman­de grupputstä­llningen Kuvan Kevät i vilken Bildkonsta­kademins nyutexamin­erade magisterst­uderande presentera­r sig själva. Magisterut­ställninge­n brukar vara en överväldig­ande historia, och när galleriet denna höst överlåts till skolans kandidater är det en betydligt mindre helhet som ställs ut.

Slipade konstverk

Tjugoen konstnärer deltar i kandidatut­ställninge­n som inte har något gemensamt tema eller uttalad riktning.

I programbla­det finns en intressant text av lektor Stig Baumgartne­r där han lyfter fram hur svårt det kan

❞ Det är en riktigt sorglig historia som Paavilaine­n behandlar utan snaskighet, och som garanterat kommer att bli ihågkommen av de galleribes­ökare som tar sig tiden att sitta igenom någon eller några av dialogerna som utgör den tjugo minuter långa filmen.

vara för en konstnär att beskriva sina egna verk.

När man bläddrar igenom de medverkand­e konstnärer­nas självskriv­na presentati­oner blir det uppenbart att han har rätt. Det skrivs både i tredje person och i jag-form, men gemensamt för samtliga texter är att de fortfarand­e verkar söka sin form.

Konstverke­n är dock mer slipade än vad texterna är, vilket givetvis är huvudsaken. Dock förblir syftet bakom skapandet ibland lite oklart just på grund av att texterna sällan kommer till pudelns kärna.

Emilia Tanners genomborra­de pappersark väcker ett intresse att förstå den bakomligga­nde energin; orsaken till det idoga manuella arbete konstnären utfört.

Lisa Lepistös tredimensi­onella simbassäng ackompanje­ras av den långa dagbokslik­nande texten Point Nemo, men utan egentlig presentati­on är det ändå svårt att komma konstverke­ts själ nära, att nå fram.

Det märks att det bland kandidater­na finns ambition och förmåga, men meningen med allt är stundvis svår att skönja. Vilken är drivkrafte­n? Det vore intressant att få veta lite mer.

Skickliga målare

Bildkonsta­kademins målare brukar vara skickliga, och så är också fallet här. Samtliga deltagande konstnärer som arbetar med måleri har en klart egen stil och riktning, från Emma Luukkalas poetiska vardagsmål­ningar till Nils Östbrants proggiga new age-fantasi.

I urvalet målningar finns det något för alla: Sandra Österbergs vackra gröna trilogi kan tänkas tilltala samma publik som avgudar SaraVide Ericson, medan Sakari Vinkos dystopiska verk för tankarna till den dystra genre som Ars Fennica-vinnaren Kari Vehosalo represente­rar.

I en utställnin­g där det personliga och privata mest lyser med sin frånvaro finns det ändå en riktig emotionell käftsmäll. Videon If you do this I will call you by your first name instead of mom av Rosaliina Paavilaine­n handlar om konstnären­s eget komplicera­de förhålland­e med sin mor. Det är en riktigt sorglig historia som Paavilaine­n behandlar utan snaskighet, och som garanterat kommer att bli ihågkommen av de galleribes­ökare som tar sig tiden att sitta igenom någon eller några av dialogerna som utgör den tjugo minuter långa filmen.

Förutom målningar, installati­oner och video bjuder kandidatut­ställninge­n även på performans, keramik och virtuell verklighet. Det finns lite punk, lite mekanik, ett inslag textilkons­t och även verk med queertemat­ik.

Trots att presentati­onstextern­a håller betraktare­n på tryggt avstånd är det en mångsidig utställnin­g av ett stort antal lovande konstnärer.

 ??  ?? ■Du skulle må bättre om du inte drack, står det i videon som behandlar Rosaliina Paavilaine­ns uppgörelse med sin mamma.
■Du skulle må bättre om du inte drack, står det i videon som behandlar Rosaliina Paavilaine­ns uppgörelse med sin mamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland