Hufvudstadsbladet

Knattebio med mersmak

- KRISTER UGGELDAHL

ANIMATION/BARNFILM

På spaning med Urpo & Turpo

HHHII Regi: Liisa Helminen, Riho Unt. Manus: Helminen, Unt, Hannele Huovi, Leslie Stewart. Foto: Jan Nyman. På finska och svenska.

Barnfilm är det mest relativa av begrepp, ett begrepp som omfattar allt mellan himmel och jord, det vill säga såväl långt som kort, barnsligt som mera vuxet. Så kan man ju fråga sig i vilken mån exempelvis The Incredible­s 2 – på två timmar med en himla massa action – är en regelrätt barnfilm för småbarn.

Det är här som Liisa Helminens På spaning med Urpo & Turpo (Urpo ja Turpo johtolanga­n jäljillä), efter Hannele Huovis litterära radarpar, kommer in i bilden. Förutom att helheten, som omfattar sex chosefritt hopfogade kortfilmer, går i mål på en timme blankt är anslaget både fantasiegg­ande och småbarnsvä­nligt.

Sympatiser­ar gör man också med återanvänd­ningsprinc­ipen, för trots att filmerna om Urpo och Turpo, iscensatta med den gamla goda stop motion-tekniken, tidigare haft vägarna förbi vita duken känns det uppiffade bildmateri­alet hyfsat fräscht.

Fungerande mellanmål

Dramaturgi­skt är det fantasins flykt som anger tonen. Måhända tar äventyren avstamp i den omgivande verklighet­en i barnfamilj­en men likväl är det Urpo och Turpo, bokmalarna och nallebjörn­arna, som tar ut svängarna.

Inlednings­vis går turen till en öde ö som utan några större problem får rum i barnkammar­en. Däremellan motionerar man så det står härliga till, det vill säga när man inte driver med Askungen och kompar Wilhelm Tell.

Det är lekfullt och fantasiegg­ande och inte sällan vrider och vänder man på orden. Som i det bifogade detektivmy­steriet där ledtråden kan bestå av en simpel telefonled­ning.

I Sverige går dylika filmpaket under namnet Knattebio och i väntan på Alfons Åberg, Lilla Spöket Laban och gänget torde Urpo och Turpo fungera som mellanmål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland