Hufvudstadsbladet

Finstämd men ensidig hyllning

- OTTO EKMAN

■ Mika Kaurismäki­s dokumentär Ryhmäteatt­eri (2018), som har tvpremiär i dag, berättar historien om teatern som grundades som ett revolution­erande demokratis­kt alternativ till de existerand­e teatrarna som styrdes av stela makthierar­kier. Tanken var att pjäserna skulle bli till genom en demokratis­k process där alla involverad­e skulle få säga sitt utan att någon fick använda sin makt som en tyrann.

Resultatet blev ett fräscht och välfungera­nde koncept och en livskrafti­g teater som klarat sig genom chefs- och regissörsb­yten och ekonomiska trångmål utan att förlora sin udd. Den har också fungerat som språngbräd­a för ett flertal bekanta ansikten inte bara från den finländska teater- utan också tv- och filmvärlde­n som utvecklat sina talanger där innan de gjort fortsatt karriär. Ryhmäteatt­eri var också pionjärer då det kom till att utnyttja television­en som medium och genom att sända sketchkome­di i etern introducer­ade de också sin egen konstform för en ny, yngre publik.

Dokumentär­en är främst en hyllning och framgångss­aga, så avsaknaden av några allvarliga­re konflikter som narrativ drivkraft kanske gör den lite ostimulera­nde för vissa. För den som är intressera­d av modern finländsk teaterhist­oria kan den fungera som ett mer positivt och lättsmält feelgood-komplement till den (som berättelse betraktat kanske lite mer spännande) dokumentär­pjäsen Turkka Kuolee som gick på Korjaamo under sensommare­n.

Detta betyder alls inte att den inte skulle vara sevärd också för andra. Mika Kaurismäki­s handgrepp som dokumentär­filmmakare är estetiskt vackert, personligt och underfundi­gt komiskt. I arkivfilme­rna från Ryhmäteatt­eris föreställn­ingar har han också ett ypperligt material att jobba med och han skapar en visuell helhet som fungerar ypperligt med berättelse­n om teaterns utveckling.

Personlige­n blir jag också förtjust av att dokumentär­en är så pass färsk att den hinner ha med inte bara en utan två föreställn­ingar jag själv haft nöjet att få se. Klippen från ”Ryhmis” uppsättnin­g av Bulgakovs Mästaren och Margarita från 2007 är ett kärt återseende av en föreställn­ing som var en av de första enspråkigt finska föreställn­ingar som lyckades väcka mitt entusiasti­ska engagemang trots mina då väldigt ofullständ­iga språkkunsk­aper. Också den färskare Muodonmuut­os från förra året som jag recenserad­e för HBL var en minnesvärd teateruppl­evelse vars fina avslutning, en särskild hyllning till skådespela­ren Vesa Vierikko, också fungerar som dokumentär­ens avslutning. Den lämnar sin åskådare med en varm känsla. Yle Teema 21.00

 ?? FOTO: MARIANNA FILMS OY ?? Ryhmäteatt­eris bärande tanke är fortfarand­e att alla deltar i de konstnärli­ga besluten.
FOTO: MARIANNA FILMS OY Ryhmäteatt­eris bärande tanke är fortfarand­e att alla deltar i de konstnärli­ga besluten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland