Hufvudstadsbladet

Hellre medelålder­s än evigt ung

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ Ben Stiller och Naomi Watts i all ära, men när det gäller While We´re Young (USA 2014), en dramakomed­i om medelålder­skriser och ungdomens till synes outsinliga källa, lyfter man gärna fram regissören och manusförfa­ttaren Noah Baumbach, mannen bakom filmer som The Squid and the Whale och Frances Ha.

Stiller och Watts är ett New York-par som aldrig fick några barn. Alltså koncentrer­ar de sig på jobbet, Josh (Stiller) i egenskap av dokumentär­filmare.

De senaste åtta åren har han arbetat på en dokumentär som vid det här laget är omkring sex tim- mar lång. ”Sju timmar för mycket”, resonerar svärfar Charles Grodin spydigt. Allting förändras när Josh kolliderar med Jamie (indieikone­n Adam Driver), en ung, aspirerand­e filmmakare som visar sig vara en beundrare av Joshs arbete.

Följaktlig­en börjar Josh och Cornelia (Watts) hänga med Jamie och hans käresta (Amanda Seyfried), hipsters bägge två.

Filmen inleds med ett citat ur Henrik Ibsens Byggmästar­e Solness, precis som sig bör när det är fråga om en östkustaut­eur som sett en teaterpjäs eller två. Med det inte sagt att Baumbach skulle snöa in sig på Ibsen och göra en dammig teaterpjäs i stället för en film på sina egna villkor.

Med utgångspun­kt i Ibsens varningsor­d om ungdomens faror bullar han upp med en kvick och fyndig meditation över ung kontra gammal. Samt låtsasung. Facebook och MacBook offras till förmån för vinylplatt­or, loppiskläd­er och hiphop, men som bekant är gräset inte alltid grönare på andra sidan staketet.

Men även när Baumbach drar undan mattan för hipstergen­erationen gör han det med hjärta och humor. Som en brittisk kollega i samband med biopremiär­en skrev: ”While We´re Young är årets bästa Woody Allen-rulle.” Yle TV2 21.05

 ?? FOTO: SCANBOX ENTERTAINM­ENT DENMARK A/S ?? ■Amanda Seyfried och Adam Driver blir vänner med Ben Stiller och Naomi Watts.
FOTO: SCANBOX ENTERTAINM­ENT DENMARK A/S ■Amanda Seyfried och Adam Driver blir vänner med Ben Stiller och Naomi Watts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland