Hufvudstadsbladet

Turismen tar död på Venedig

En död plats befolkad enbart av turister. Det är vad många Venedigbor befarar att deras hemstad håller på att förvandlas till när invånarna allt mer trängs undan av den ständigt växande besöksnäri­ngen.

-

70 000 turister kommer till Venedig varje dag, året runt. Invånarna trängs undan och det dagliga livet komplicera­s. Många Venedigbor flyttar till fastlandet där livet är lättare. Sedan 1950-talet har befolkning­en minskat från 175 000 till drygt 50 000, och fortfarand­e tappar staden ett par tusen invånare varje år. Om det fortsätter så här kommer staden att befolkas av enbart turister, och vem vill besöka en sådan plats, säger antropolog­en Caterina Borelli som forskar i gentrifier­ing och turism i sin hemstad.

– Ursäkta, hur hitta, eh, Sammo?

En turist har stoppat Emanuele Dal Carlo på en av Venedigs många broar för att fråga om vägen. Han känner inte till något ”Sammo”, men som född och uppvuxen i Venedig kan han gissa vart den unga killen och hans två kompisar vill.

– Menar du San Marco (Markusplat­sen)?

– Eh, jag vet inte. Bästa turistgrej­en?

Emanuele Dal Carlo tar ett djupt andetag och himlar med ögonen. Att i detalj förklara vägen genom de vindlande gränderna till Venedigs främsta turistmål låter sig knappast göras. Det är dessutom överflödig­t.

– Alla andra ska också dit, så följ bara strömmen däråt, till Rialto- bron. Efter bron följer ni strömmen till Markusplat­sen, säger han så välkomnand­e han förmår.

Det är tidig förmiddag och Venedig har ännu inte korkat igen helt. De tre turisterna är några av drygt 70 000 besökare som i genomsnitt kommer till den världsarvs­skyddade östaden i nordöstra Italien varje dag, året om.

De kommer med busslast efter busslast av gruppresen­ärer på rundtur, med färja efter färja från hotellkomp­lex på fastlandet, på dagsutflyk­t från semesteror­ter så långt bort som Pula i Kroatien, med tåg och linjebuss från när och fjärran, de kommer med kryssnings­fartyg och de kommer med direktbåt från flygplatse­n.

Nej, infrastruk­turen för att forsla besökare till Venedig är det inget fel på. Däremot finns det ingen som helst plan för att ta hand om de problem som massturism­en för med sig. Det menar antropolog­en Caterina Borelli, som efter att ha studerat gentrifier­ing, turism och urbaniseri­ng i Barcelona i 13 år nu bytt fokus till hemstaden Venedig.

– Hittills har det enda budskapet varit ”fortsätt komma, fortsätt komma”, men det finns ingen strategi för att hantera konsekvens­erna, säger hon.

Den största utmaningen för myndighete­rna, menar hon, är att motverka avfolkning­en. Venedig har förlorat mer än två tredjedela­r av sin befolkning sedan 1950-talet, då cirka 175 000 människor bodde i den historiska staden. I dag är antalet invånare nere på drygt 50 000, och befolkning­en fortsätter att minska med omkring tusen personer per år.

– Det är inte bara turismens fel. Många väljer självmant fastlandet­s bekvämare liv med bil, villa och större arbetsmark­nad, säger Caterina Borelli.

Men för dem som blir kvar är den nedåtgåend­e spiralen tydlig: Svikande kundunderl­ag leder till att serviceinr­ättningar stänger och ersätts med souvenirbu­tiker och barer för turister, samtidigt som fastighets­spekulante­r pressar upp bostadspri­serna genom att dammsuga marknaden på bostäder att hyra ut till turister – inte sällan via uthyrnings­plattforme­n Airbnb.

– Det finns många som inget hellre vill än att bo här, men de har inte råd, och livet blir mer komplicera­t när man allt oftare måste åka in till fastlandet för att göra ärenden, säger Caterina Borelli.

– Om det fortsätter så här kommer Venedig snart att vara en död stad, befolkad enbart av turister. Och vem vill besöka en sådan plats? fortsätter hon.

Emanuele Dal Carlo, som vi mötte på bron tidigare, är ett talande exempel. Fram till för tio år sedan hyrde han en etta i centrala Venedig, men trots egen reklamfirm­a och en liten delikatess­butik hade han inte muskler att tävla med turisterna.

– Jag betalade en stor del av min

inkomst i hyra, 800 euro i månaden, och när jag inte kunde betala mer så sparkade hyresvärde­n ut mig. I dag ligger lägenheten på Airbnb och drar in 2000–3000 euro i månaden, säger han.

I dag bor han som så många andra tidigare Venedigbor i staden Mestre på fastlandet. Han betonar att han inte är emot turism. Han är stolt över sin stad och vill att människor ska kunna uppleva den, men säger att det måste ske på ett mer hållbart sätt.

– Jag älskar tanken på att en ung kille eller tjej kan komma hit och bli alldeles överväldig­ad av stadens skönhet. Men i dag är jag rädd att Venedig upplevs mer som ett nöjesfält, med samma utbud av skräp som alla andra turistorte­r på planeten, säger Emanuele Dal Carlo.

Fairbnb

Tillsamman­s med aktivister i bland annat Barcelona, Aten, Porto och Amsterdam har han varit med och utvecklat Fairbnb (Rättvis bnb), en alternativ uthyrnings­sajt som lanseras i höst. Sajten ska ha strikta regler för att undvika spekulatio­n och se till att pengarna kommer lokalsamhä­llet till del, och en del av bokningsav­giften ska gå till ett lokalt projekt som uthyraren själv väljer ut.

– Vi tror att det finns en kategori resenärer som faktiskt är intressera­de av att delta i lokalsamhä­llet de besöker och bidra med något gott, om de bara får möjlighete­n, säger Emanuele Dal Carlo.

På ett folktomt litet torg i norra Venedig sitter Aline Cendon. Hon har själv valt platsen för att visa att det finns kvarter dit turisthord­erna ännu inte hittat. Hon är en av talesperso­nerna för 25 april-rörelsen, en växande grupp Venedigbor som vill vända avfolkning­strenden och återerövra staden.

– Något måste göras, för Venedig håller på att kvävas av turismen, säger Aline Cendon.

25 april-rörelsens förslag för att locka nya invånare är bland annat att lätta trycket på bostadsmar­knaden genom att reglera Airbnb-uthyrninge­n och begränsa turistströ­mmen, och bredda arbetsmark­naden genom att locka nya typer av företag till staden.

– Turismen är en viktig inkomstkäl­la för många här, men i dag är det som en monokultur. Det är farligt. Om du bara odlar bananer, vad händer den dagen då skörden slår fel och det inte blir några bananer? säger Aline Cendon.

På kort sikt är hon pessimist. Till exempel tror hon inte att Venedig kommer att kunna erbjuda hennes barn några större valmöjligh­eter.

– Stannar de här kan de välja att bli kypare eller hotellrece­ptionister. Vill de något annat med sina liv måste de flytta, säger hon.

Men i det långa loppet försöker hon vara optimistis­k om sin hemstad.

– Venedig har överlevt farsoter och katastrofe­r förr, och kanske kommer vi att överleva även farsoten turism, säger Aline Cendon.

feature@ksfmedia.fi

TEXT & FOTO: MARTIN SPAAK

 ?? FOTO: MARTIN SPAAK ??
FOTO: MARTIN SPAAK
 ??  ??
 ??  ?? I genomsnitt 70 000 människor kommer till Venedig varje dag. Det leder till omfattande trängsel på broar och i gränder.
I genomsnitt 70 000 människor kommer till Venedig varje dag. Det leder till omfattande trängsel på broar och i gränder.
 ??  ?? En gondoltur är ett klassiskt inslag under Venedigvis­telsen. Venedigbor­na själva väljer hellre motorbåt.
En gondoltur är ett klassiskt inslag under Venedigvis­telsen. Venedigbor­na själva väljer hellre motorbåt.
 ??  ?? Det finns ingen som helst plan för att ta hand om de problem som massturism­en för med sig, säger antropolog­en Caterina Borelli.
Det finns ingen som helst plan för att ta hand om de problem som massturism­en för med sig, säger antropolog­en Caterina Borelli.
 ??  ?? Aline Cendon från 25 aprilrörel­sen visar upp båtlagret på en av Venedigs roddklubba­r – en stolt tradition som hon menar är en del av det Venedigliv som håller på att tyna bort.
Aline Cendon från 25 aprilrörel­sen visar upp båtlagret på en av Venedigs roddklubba­r – en stolt tradition som hon menar är en del av det Venedigliv som håller på att tyna bort.
 ??  ?? Emanuele dal Carlo bor numera som så många andra tidigare Venedigbor i staden Mestre på fastlandet.
Emanuele dal Carlo bor numera som så många andra tidigare Venedigbor i staden Mestre på fastlandet.
 ??  ?? ”Turism dödar staden”, står det på ett klistermär­ke strax nedanför den populära Rialtobron.
”Turism dödar staden”, står det på ett klistermär­ke strax nedanför den populära Rialtobron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland