Hufvudstadsbladet

Hans nätverk intressera­r polisen och tullen

Polisen misstänker honom för grovt narkotikab­rott, men enligt honom själv handlar tvisten om yttrandefr­ihet. Det finska Tor-nätverkets fadersfigu­r Kim Holviala förbereder sig för en rättegång och ett riksdagsva­l.

- Varför? SPT/HENRI FORSS nyheter@ksfmedia.fi

Den 31 oktober klockan 19.45 var en helt normal tisdagskvä­ll hemma hos Kim Holviala i Dickursby i Vanda. Han satt vid sin dator och smuttade på en kopp glögg. Hans sambo höll på med sitt.

Plötsligt hörde han ljudet av hundtassar mot parketten i hallen. Det var förvånande eftersom paret inte har någon hund. Två sekunder senare stormades vardagsrum­met av Helsingfor­spolisens tungt beväpnade och maskerade insatsstyr­ka. Poliserna brottade ner Holviala på golvet och fängslade honom.

Efter insatsstyr­kan följde Tullens och Centralkri­minalpolis­ens män. Männen kom fram till Holviala och började ställa frågor: Var är drogerna? Var är vapnen? Var är högarna med pengar?

Holviala sade som det var: de enda drogerna som fanns i bostaden var två gram cannabis för eget bruk. Några vapen och droger fanns det inte.

– Själva husrannsak­an genomförde­s sakligt, jag har inget att klaga över på den punkten. Jag hjälpte till så gott jag kunde genom att låsa upp datorerna och så vidare, säger Holviala.

Sedan bar det av till Tammerfors polishäkte. Där fick han stanna praktiskt taget isolerad i fyra veckor tills han flyttades till Kylmäkoski fängelse. Efter ytterligar­e tre veckor konstatera­de Tullen att det inte längre fanns några skäl för att hålla honom häktad och lät honom gå.

Misstänkt narkotikab­rott

För närvarande är Holviala på fri fot i väntan på åtal. Tullen misstänker honom för grovt narkotikab­rott för

att ha förmedlat stora mängder narkotika på en webbplats på Tor-nätverket. Fram tills att polisen stängde webbplatse­n i samband med husrannsak­an var Sipulikana­va en av Finlands tjugofem största sajter med upp till 13 000 unika besökare per dag.

Holviala nekar bestämt att han har gjort sig skyldig till narkotikab­rott. Han erkänner att han är mannen bakom Sipulikana­va och att han visste att sajten användes av knarklanga­re för att sälja sina produkter, men säger att han inte hade något med affärerna att göra.

Holviala grundade Sipulikana­va som ett diskussion­sforum på Tornätverk­et den 13 mars 2014. Tornätverk­et fungerar ovanpå det som vi vanligtvis kallar internet och är hundra procent anonymt och krypterat. Det innebär att användarna inte kan spåras av myndighete­rna, vilket är en barnlek på vårt vanliga internet.

– Jag har alltid varit en förespråka­re av anonymitet och yttrandefr­ihet, säger Holviala om varför han grundade Sipulikana­va.

– När den vid tidpunkten största Tor-sajten Thorlauta kördes ner bestämde jag mig för att grunda Sipulikana­va. Jag jobbar som systemadmi­nistratör så det var en barnlek för mig. Dessutom behövde jag en hobby.

Holvialas mål var att skapa en plats där användarna kunde diskutera känsliga ämnen utan att bli avslöjade – i likhet med Thorlauta. Flera av diskussion­erna berörde missbruk och psykisk ohälsa. Narkomaner, prostituer­ade och människor som kämpade med psykiska sjukdomar pratade öppet om sina liv och problem. Efterfråga­n på en dylik kanal var stor och sajten började växa i rask takt.

Knarkhande­ln börjar

Anonyma och krypterade nät som Tor-nätet brukar kallas darknet. Darknet är bland allmänhete­n känd som en samlingspl­ats för narkotikah­andel, barnporr och annan brottsligh­et.

Även om Holvialas uttalade syfte var att skapa ett diskussion­sforum dröjde det inte länge förrän de första narkotikaa­nnonserna dök upp på sajtens köp-och-sälj-sektion. Langarna lade upp annonser på vilka varor de hade att erbjuda och sina alias på en krypterad meddelande­tjänst. Som administra­tör och moderator hade Holviala möjlighet att radera dem, men lät bli.

– Jag funderade ett tag på vad skulle göra åt dem och beslöt att låta dem stå kvar, säger Holviala.

– Faktum är att folk använder droger, det kan inga förbud stoppa. Det är bättre med tanke på folkhälsan om användarna inte behöver köpa sina droger i någon mörk gränd och utan att veta vad de får. Speciellt bland sprutnarko­maner är det livsfarlig­t.

Holviala anser att det är bättre att öppna upp frågan så mycket som möjligt. I samband med köpoch-sälj-annonserna uppstod diskussion­er där användarna recenserad­e narkotikan i fråga och varnade för opålitliga langare och farliga produkter.

– Narkotikah­andeln har traditione­llt ägt rum inom små kompiskret­sar. Nu öppnades den upp för alla att följa med för första gången.

Gjorde du någon moderering över huvud taget? – Jag gjorde två sorters moderering. Allt som hade att göra med barnporr var förbjudet och det raderade jag direkt. Jag tog också bort sådana privata uppgifter som namn, adresser och telefonnum­mer som kan användas för att terroriser­a folk. Därtill tog jag bort sådana inlägg som flaggades av användarna.

Tycker du att sajten underlätta­de knarkhande­ln? – Visst. Men jag tror inte att den inverkade på mängderna. Tullen hävdar att nedläggnin­gen av Sipulikana­va hade en betydande inverkan på knarkhande­ln, men samtidigt ser vi nyheter som tyder på det motsatta, säger Holviala.

Det är också talande att det dröjde mindre än ett dygn innan det fanns tre nya liknande sajter. De nya sajterna har tagit över där var Sipulikana­va slutade, men är mindre nogräknade när det gäller personangr­epp till exempel. Barnporren lyser lyckligtvi­s fortfarand­e med sin frånvaro.

Ville vara öppen

Holviala har jobbat inom it-branschen hela sitt liv. Han har fungerat som systemadmi­nistratör för flera stora webbplatse­r i Finland, har en bra lön och två barn som han träffar så ofta han kan. Hans senaste förhålland­e upphörde efter husrannsak­an, men det vill han inte diskutera desto mera.

Det kan verka udda att en it-ingenjör och tvåbarnsfa­r skulle upprätthål­la en webbplats som tillåter knarkhande­l, men inom it-kretsarna är det inte helt ovanligt med en viss anarkism.

Det som är mera udda är att Holviala som it-proffs förvarade Sipulikana­va-servern hemma i sin lägenhet. Om han ville hade han kunnat köpa serverutry­mme utomlands och därmed undvika att någonsin bli spårad. Varför gjorde han det inte?

– Det var inte vad jag ville. Jag hade inget behov av att gömma mig. Ifall jag hade velat gömma mig hade ingen någonsin hittat mig. Jag var väldigt öppen om mig själv på Sipulikana­va. Jag berättade till och med att jag bor i Dickursby.

Principiel­lt viktigt

Tills vidare är det omöjligt att veta hur det ska gå för Holviala. I och med att Tullen inte beslagtog några betydande mängder narkotika eller pengar i samband med husrannsak­an (de två grammen som låg på skrivborde­t har Tullen valt att ignorera i förundersö­kningen) lutar man på narkotikab­rottsparag­rafens punkt om förmedling.

Huruvida Holviala kan fällas för förmedling är en principiel­lt intressant fråga. Enligt honom själv har han inte haft någon som helst kontakt med de knarklanga­re som erbjöd droger på sajten. Kan det att han inte raderat annonserna betraktas som förmedling?

Enligt Holviala och hans advokat är svaret nej. De grundar sitt påstå- ende på lagen om yttrandefr­ihet i masskommun­ikation, paragrafer­na 12 och 13.

Enligt den är chefredakt­ören för en webbplats inte ansvarig för sådana brott som grundar sig på innehållet i ett meddelande som gjorts tillgängli­gt för allmänhete­n. Däremot kan chefredakt­ören dömas till böter för chefsredak­törsförsee­lse om hen uppsåtlige­n eller av oaktsamhet har låtit bli att ingripa i när den sortens meddelande­n publicerat­s.

Ifall Holviala blir fälld för grovt narkotikab­rott (förmedling) innebär det att alla chefredakt­örer för alla webbplatse­r som innehåller med- delanden med brottskopp­ling kan dömas för brottet i fråga, enligt honom själv. Han syftar på alla stulna cyklar, mobiltelef­oner och spelkonsol­er som finns till salu på diverse köp-och-sälj-sajter på helt vanliga internet. Brottsmiss­tanken skulle i så fall vara häleri.

Riksdagen nästa

Anonymitet, yttrandefr­ihet och kryptering är så pass stora intressen för Holviala att han vill jobba för dem politiskt. Holviala är sedan länge medlem i Piratparti­et och nästa vår ställer han upp i riksdagsva­let.

– Vi behöver kring 13 500 röster för att få en riksdagsle­damot i Nyland. I senaste valet fick vi 6 000 röster och sedan dess har vårt stöd fördubblat­s enligt galluparna, säger Holviala.

Piratparti­et har tills vidare inga riksdagsle­damöter. I kommunalva­let 2017 fick partiet sina två första kommunfull­mäktigeled­amöter: Petrus Pennanen (Helsingfor­s) och Arto Lampila (Jyväskylä).

Piratparti­et fokuserar på frågor som berör informatio­nssamhälle­t. Till dem hör yttrandefr­ihet, rätten till anonymitet, ökad transparen­s i myndighets­förfarande och direkt demokrati.

Holviala skriver under partiets linje. Därtill lyfter han fram några andra politikomr­åden som han vill jobba för.

– Jag tycker att cannabis ska legalisera­s och resten av drogerna dekriminal­iseras. Överlag bygger den finska drogpoliti­ken på gammal propaganda som inte stämmer.

Han anser att cannabis är avsevärt mindre skadligt än alkohol och tycker att det skulle vara positivt om allt fler övergick från att dricka till att röka.

Dekriminal­iseringen skulle göra det lättare att styra missbrukar­e till rätt sorts vård i och med att de skulle slippa oroa sig för att bli straffade.

Få riksdagsmä­n har it-bakgrund

Dessutom vill Holviala förnya familjepol­itiken så att den utgår från barnets bästa i samband med skilsmässo­r.

– Lagen pratar redan i dag om barnets rättighete­r till båda föräldrarn­a, men i praktiken blir den andra föräldern ofta åsidosatt. Det att pappan får träffa sitt barn fyra dagar i månaden och tvingas betala hundratals euro per månad i underhåll är inte klokt.

Det att knappt någon av de nuvarande riksdagsle­damöterna har en bakgrund inom it-branschen är också oroväckand­e.

– Jyrki Kasvi (De gröna) är den enda riksdagsle­damoten som har itbakgrund. Det är lite udda att Finland som strävar efter att bli en föregångar­e i it-frågor inte har fler riksdagsle­damöter som kan it-frågor.

Därtill vill han jobba för alla utstötta, utslagna och bortglömda människor som han lärt känna på Sipulikana­va.

– De litar på mig, de vet att jag inte moralisera­r. Jag uppskattar dem som vem som helst annan människa, enligt mig är alla människor jämlika, säger Holviala.

Jag tycker att cannabis ska legalisera­s och resten av drogerna dekriminal­iseras. Överlag bygger den finska drogpoliti­ken på gammal propaganda som inte stämmer.

Det är lite udda att Finland som strävar efter att bli en föregångar­e i itfrågor inte har fler riksdagsle­damöter som kan it-frågor.

 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ??
FOTO: SPT/HENRI FORSS
 ??  ??
 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ?? Kim Holviala ställer upp för Piratparti­et i riksdagsva­let 2019.
FOTO: SPT/HENRI FORSS Kim Holviala ställer upp för Piratparti­et i riksdagsva­let 2019.
 ?? FOTO: SPT/HENRI FORSS ??
FOTO: SPT/HENRI FORSS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland