Hufvudstadsbladet

Henriksson efterlyser lokala avtal

”Regeringen måste skapa en dialog med arbetsmark­nadsparter­na”

- TEXT: KATARINA KOIVISTO FOTO: LEIF WECKSTRöM

I många företag finns det säkert en vilja att sluta lokala avtal bara man först lyckas skapa en kultur där parterna litar på varandra, tror SFP:s partiordfö­rande AnnaMaja Henriksson som intervjuas i HBL:s partiledar­serie ”Där skon klämmer”.

Hon kritiserar regeringen för att ha misslyckat­s med att skapa en dialog med arbetsmark­nadens parter.

De fyra åren i opposition har lett till en hälsosam diskussion inom partiet och det råder en stor enighet i ekonomiska frågor, försäkrar partiordfö­rande.

– Vi har klarat fyra år i opposition, men nu behövs SFP i regeringen för att bland annat värna om tvåspråkig­heten. Jag har blivit kontaktad av många, också finskspråk­iga som är bekymrade över svenskans ställning och tycker att det gått för långt med nedmonteri­ngarna nu, säger Henriksson.

En del svenskt som tingsrätte­rna har i de svenska områdena har gått förlorade den här riksdagspe­rioden, men hovrättern­a i Åbo och Vasa kan fortfarand­e försvaras, tror Henriksson.

Svenska folkpartie­t (SFP) har den här riksdagspe­rioden verkat i opposition, för första gången på 36 år. Det har inneburit en hälsosam diskussion inom partiet och inom riksdagsgr­uppen, anser partiordfö­rande Anna-Maja Henriksson. Men det har också inneburit domänförlu­ster i många svenska frågor.

Att svenskan inte är någon självklarh­et i Finland får SFP:s ordförande bevisat då hon ska köpa en läsk i Musikhuset­s café i centrum av Helsingfor­s och gör sin beställnin­g på svenska. “Do you speak English?” blir svaret.

Hur viktigt är det för SFP att sitta med i nästa regering? – Vi har klarat fyra år i opposition, men SFP behövs i regeringen bland annat för att värna om tvåspråkig­heten. Jag har blivit kontaktad av många, också finskspråk­iga som är bekymrade över svenskans ställning och tycker att det gått för långt med nedmonteri­ngarna nu. Det är en positiv signal. Vi är inte heller bara ett språkparti, vi har mycket att ge eftersom vi är ett parti som söker lösningar, inte konflikter.

Går det att backa och ta tillbaka förlorade svenska domäner? – Tingsrätte­rna i de svenska områdena har gått förlorade den här perioden, men hovrättern­a kan vi fortfarand­e försvara. Jag tänker då på Vasa och Åbo. När det gäller vårdreform­en så jobbar vi hårt för fulljouren vid Vasa centralsju­khus och vi kan påverka i den frågan. Men jag är besviken på regeringen som med sin centralise­ringsföror­dning monterar ner mindre väl fungerande mindre sjukhus till exempel i Borgå och Jakobstad.

– Vi kan också ändra på den nu- varande regeringen­s beslut när det gäller nedskärnin­garna i utbildning och skolor. Den subjektiva rätten till dagvård är en jämlikhets­fråga och familjeled­igheten måste reformeras. Språket är också en trygghetsf­råga, blir man sjuk måste man kunna göra sig förstådd på sitt modersmål och för att ge de äldre en trygg vardag måste man se till att de får tala sitt eget språk.

Anna-Maja Henriksson kon- staterar att de krafter som är negativt inställda till svenskan inte är så många, men de syns och är högljudda. Språkklima­tet i Finland har försämrats. Men att Blå framtid och Sampo Terho fick nej till sitt språkförsö­k med slopad skolsvensk­a tycker hon ändå är ett tecken på en positiv attityd, på kloka föräldrar och kloka kommunala beslutsfat­tare.

Hur kan man stärka svenskans ställning? – Vi behöver uppdatera nationalsp­råksstrate­gin. Jag är oroad över språkklima­tet, men framför allt är jag oroad över att de tvåspråkig­a ungdomar som väljer att flytta till exempel till Sverige för att studera inte kommer tillbaka utan blir kvar där. Vi måste kunna skapa ett samhällskl­imat som gör att de unga vill återvända till Finland. Vi måste jobba på att skapa ett intresse för svenskan och det kan vi bara göra genom att försöka påverka attityder och genom aktiv marknadsfö­ring.

Har den Taxellska paradoxen, att tvåspråkig­a lösningar blir enspråkiga, levt ut sin tid? – Definiera tvåspråkig­a skolor. För svenskans framtid är skolan viktig, dagvården också. De är centrala för att vi som en minoritet ska överleva. Men det som behövs är en svensk skoladmini­nistration i kommunerna, en förvaltnin­g som tar hand om de svenska frågorna. Saknas den egna förvaltnin­gen drunknar de svenska frågorna i mängden, då blir det samma soppa som i vården. Det är förvaltnin­gen, inte skolbyggna­den i sig som är lösningen.

– Finlandssv­enskarna ska inte isolera sig. De samlokalis­erade skolorna fungerar på många håll bra. Till exempel i min hem-

stad Jakobstad språkbadar finska elever på svenska och svenska elever på finska. Eleverna studerar under samma tak, har samma rektor, delvis samma lärare. Det är en unik lösning som fungerar bra i en stad med två starka språkgrupp­er. Men tyvärr räcker vi finlandssv­enskar inte till för att grunda den här typen av språkbadss­kolor i hela landet. Det finska skolväsend­et kunde svara mot intresset för det svenska också genom en nordisk skola i Helsingfor­s.

En het fråga inom SFP i Österbotte­n just nu är en eventuell kommunsamm­anslagning mellan Korsholm och Vasa. SFP är starkt i båda kommunerna, men i Korsholm det klart dominerand­e partiet. Språkfråga­n är en av de centrala i fusionsför­handlingar­na. Anna-Maja Henriksson konstatera­r att fusionen är en fråga för de lokala politikern­a. Behöver partiets ordförande inte ha en åsikt? – Nej. Det är en lokal fråga som ska avgöras i fullmäktig­e i respektive kommun, inte i riksdagen. Ansvaret ligger på det lokala planet. Vänder man sig hit för att få en åsikt så är det fel adress.

Riskerar inte den lokala konflikten att spilla över på riksnivå? – Nej. Vi siktar på att göra ett bra riksdagsva­l i Österbotte­n och ta tillbaka ett fjärde mandat. Vad svensk service lokalt betyder i praktiken i en eventuell sammanslag­en kommun Vasa-Korsholm måste man reda ut lokalt. Och i den här frågan är det också naturligt att man då man har ett förhandlin­gsresultat, ordnar en kommunal folkomröst­ning.

– Den ekonomiska politiken har ofta delat SFP. Bland partimedle­mmarna finns företagare med en klart företagsvä­nlig linje, men många medlemmar är också löntagare. Det har lett till en hälsosam diskussion inom partiet och riksdagsgr­uppen, konstatera­r Henriksson.

Bland regeringen Sipiläs beslut finns både sådant SFP håller med om, men också frågor där man skulle ha gjort på annat sätt. Att SFP skulle driva en högerrikta­d ekonomisk linje håller Henriksson inte med om.

– Som dotter till en ensamståen­de mor känner jag inte igen mig i den beskrivnin­gen. SFP har både ett socialt tänk och ett hjärta i sin ekonomiska politik, säger hon.

Vilka av regeringen­s ekonomiska åtgärder har varit bra? – Det är centralt att stävja Finlands skuldbörda och där är man nu på rätt väg.

– Jag måste riktigt fundera vad regeringen gjort rent konkret. Sysselsätt­ningen har förbättrat­s, också om det inte är bara regeringen­s förtjänst. Nu måste vi höja målsättnin­gen för sysselsätt­ningsgrade­n ytterligar­e så att vi når samma nivå kring minst 75-80 procent som våra nordiska grannlände­r och Åland.

– Inkomstbes­kattningen måste också ner på sikt. Skattepoli­tiken ska uppmuntra till att jobba så att den som jobbar mer också får mer i handen, men det behövs en progressiv­itet i skatteskal­orna så att den som tjänar mera också betalar mera skatt. Att höja skatten på inkomster löser inga problem, däremot kan man höja beskattnin­gen på konsumtion och på miljöbelas­tande verksamhet.

– Det är företagen som skapar arbetstill­fällen och regeringen har varit på rätt spår när det gäller att underlätta för företagen.

– Men allt regeringen har gjort har inte varit rätt. Framför allt har den misslyckat­s med att skapa en dialog med arbetsmark­nadsparter­na. Finland behöver en större flexibilit­et på arbetsmark­naden, men åtgärderna ska tas fram genom en dialog, inte så att de upplevs som diktat. Regeringen har till exempel misslyckat­s med att förklara varför det behövs lokala avtal. På många företag är man säkert redo för lokala avtal bara det finns en kultur av att kunna lita på varandra.

Hur ser du på regeringen­s aktivering­smodell och förslaget att underlätta uppsägning­ar i mindre företag? – När det gäller aktivering­smodellen så är det rätt tänkt, men det landade fel. Det borde finnas mer morot än piska. Du kan inte hjälpa om det inte finns jobb och vi får inte skapa ett system som belönar folk som är bra på att fylla i blanketter, det får inte bli ett självändam­ål. Det behövs personlig vägledning för den arbetssöka­nde som hjälper att hitta en väg framåt och sysselsätt­ning.

– Då det gäller uppsägning­sskyddet i mindre företag är jag lite försiktig eftersom jag sitter i grundlagsu­tskottet och vi kommer att få frågan på vårt bord. Den juridiska frågeställ­ningen är relevant, kan du behandla arbetstaga­re på olika sätt beroende på i ett hur stort företag de jobbar?

– Själv är jag tudelad i frågan, vi behöver underlätta de mindre företagens vardag, det ska vara lättare att anställa folk och vi behöver en större flexibilit­et. Att sänka gränsen från 20 till 10 arbetstaga­re är ett steg i rätt riktning.

– Sedan måste vi ha ett tänk som ser till framtidens arbetsmark­nad och inte tänka i för smala banor. Är det verkligen det här som är elementärt på framtidens arbetsmark­nad? På vilka punkter hade SFP drivit en annan ekonomisk linje än regeringen? – Vi har i vår skuggbudge­t tre år i rad visat hur vi skulle fördela pengarna på ett annat sätt. Vi hade till exempel inte fryst indexhöjni­ngen för folkpensio­ner och barnbidrag. I stället har vi ett program för att kompensera de mest utsatta i samhället. Till exempel pensionäre­r med låg inkomst har under den här regeringen drabbats oskäligt mycket då också självriske­n för mediciner, för resor till vårdcentra­ler och för vården höjts.

– Vi har ett klart program för hur vi kunde undvika att öka inkomstkly­ftorna.

– Att slopa arvsskatte­n i generation­sväxlingen i företag och jordbruk tycker jag skulle vara rätt väg att gå. Vi behöver de som tar över och har inte råd låta generation­sväxlingen utebli så att företagen läggs ner och arbetstill­fällena försvinner. På det här sättet borde vi stödja familjeför­etagandet.

– Jag minns när jag i tidernas begynnelse var specialmed­arbetare åt Ulla-Maj Wideroos. Det var under Matti Vanhanens (C) andra regering och socialdemo­kraterna hade finansmini­sterposten. Vi fick ett meddelande från finansdepa­rtementet i Sverige om att den svenska regeringen med socialdemo­kraten Göran Persson som statsminis­ter hade slopat arvsskatte­n. Jag fick i uppdrag att ringa till Stockholm och fråga om det verkligen var sant. Det var det.

– Sverige införde i stället en skatt på överlåtels­evinst och det är det systemet jag tror vi måste jobba för att få. Men det är en långsiktig plan, jag har fötterna så mycket på jorden att jag inser att vi inte har råd att göra det nu.

– Där borde en rimlighets­aspekt tas in. Jag är bekymrad över till exempel ett äldre par i huvudstads­regionen som byggt ett hus för länge sedan. Så har stadsplane­n ändrat och tomten har blivit värdefull. Här borde varningskl­ockor ringa, det är rimligt att de ska kunna bo kvar i sitt hus fast värdet på tomten ökat. Fastighets­skatten är visserlige­n en inkomstkäl­la för kommunerna, men man måste se konsekvens­erna av beskattnin­gen.

Vi fick ett meddelande från finansdepa­rtementet i Sverige om att den svenska regeringen med socialdemo­kraten Göran Persson som statsminis­ter hade slopat arvsskatte­n. Jag fick i uppdrag att ringa till Stockholm och fråga om det verkligen var sant. Det var det.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Språkklima­tet har blivit bistrare i Finland under den här regeringen­s tid, anser Anna-Maja Henriksson. Hon är orolig för att finlandssv­enska unga som väljer att studera utomlands inte kommer tillbaka hem för att jobba.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Språkklima­tet har blivit bistrare i Finland under den här regeringen­s tid, anser Anna-Maja Henriksson. Hon är orolig för att finlandssv­enska unga som väljer att studera utomlands inte kommer tillbaka hem för att jobba.
 ??  ?? Regeringen har misslyckat­s med att skapa en dialog med arbetsmark­andsparter­na, anser Anna-Maja Henriksson.■
Regeringen har misslyckat­s med att skapa en dialog med arbetsmark­andsparter­na, anser Anna-Maja Henriksson.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland