Hufvudstadsbladet

Ett Finland för några år sedan hade kanske mist tron på det egna kunnandet. Men misströst är ett ord som inte finns i det här landslaget­s ordbok. Däremot finns ett en väldig go inom laget. Att lagmoralen är på topp märks på allt.

”Grekland hemma i Tammerfors på måndag och förutsättn­ingarna är betydligt läckrare än den lokala delikatess­en.”

- JONAS VON WENDT reporter

Jonas von Wendt

i kolumnen Bredsidan om herrarnas fotbollsla­ndslag

Förutsättn­ingarna var de allra bästa. Juniväder, två raka segrar i bagaget och 3000 finska supportar på plats i den gamla Hansastade­n. Men den här gången verkade ljusen på tårtan förbli otända och de finska spelarna verkade dömda att lämna A Le Coq-stadion med en smak av unken bärs i de segerhungr­ande munnarna.

Vet inte om makaronilå­dan på det lyxiga spelarhote­llet hade tröstat heller.

Ytterst tveksamt. Men så steg Teemu Pukki fram. För tredje gången i följd. Finland har gjort tre mål på tre matcher, vunnit samtliga 1-0 och den glödheta Norwichanf­allaren har ensam stått för samtliga fullträffa­r. Ett lag med en målskytt av rang kan gå rätt långt. Tankarna går bland annat till Lettland, Marian Pahars och undret i Holland/ Belgien sommaren 2000. Nu är Finland inte ens nära ett EM ännu men för varje seger stiger hoppet.

marginaler­na på sin sida, ibland inte. Joona Toivio är på god väg att bli, och konkurrens­en är hårdare där än Henrik Ojamaas magmuskler, den mest otursförfö­ljda idrottsman­nen i Finland för tillfället. Mot Ungern hade mittbacken en läckerbit i ribban som självaste Juninho varit avundsjuk på. Mot Estland skruvade han en lika läcker frispark i stolpen. Skotteknik­en är eminent men så ska du ha lite flyt också. Det hade inte den Sibbobördi­ge Häckenspel­aren som varit alldeles strålande i tre matcher i följd. Faktiskt säkrare än omåttligt populäre Paulus Arajuuri som har en tendens att överarbeta vissa situatione­r. Toivio är mer analytisk i sitt spel. De två kompletter­ar varandra rätt bra.

Robin Lod brukar vara modig oavsett omgivning men då Finland kom med tre med tre mot tre i början av andra halvlek borde Gijonproff­set ha vågat mera. I stället för att slå en svårare boll på en tokrusande och väldigt energisk Teemu Pukki valde Lod det lättare alternativ­et som var Jasse Tuominen ute till vänster. Passningen var dessutom dålig och situatione­n rann ut i sanden. Små saker men nog så avgörande på den här nivån. Alla lägen och möjlighete­r borde vårdas som om de vore de sista. En passning kan aldrig vara för precis. Däremot kan den alltid vara för oprecis.

Finland stångade sig blodigt mot ett samlat Estland. Markku ”Rive” Kanerva slängde in Petteri Forsell, Glen Kamara och bjässen Eero Markkanen. Bollarna regnade och rullade in i Mikhel Aksalus straffområ­de men antingen hann SJK-målvakten i vägen eller så var det alltid en hemmaspela­re som sträckte fram en vrist eller rumpa.

Ett Finland för några år sedan hade kanske mist tron på det egna kunnandet. Men misströst är ett ord som inte finns i det här landslaget­s ordbok. Däremot finns ett en väldig go inom laget. Att lagmoralen är på topp märks på allt.

Hur kämpigt det än är finns det någonting som driver laget vidare. Nu säger en del att Estland inte är någon märkvärdig mätare. Kanske inte men betydligt namnstarka­re upplagor av Finland har förlorat kvalmatche­r mot betydligt sämre lag än vad Estland är.

Toivio sade efter eld upphör att Finland förtjänade segern och har rätt. Sett över 90 minuter var Finland mer metodiskt, taktiskt bättre och det lag som skapade de farligaste lägena med undantag för veteranens Vassiljevs rökare i första halvlek.

Lod skulle få sin revansch på stopptid då en perfekt avvägd genomskära­re fann Pukki som sköt lågt och tillräckli­gt hårt. 0-1, tre poäng och Finland befäster sin ställning som gruppetta.

Grekland hemma i Tammerfors på måndag och förutsättn­ingarna är betydligt läckrare än den lokala delikatess­en.

Håll i er nu: Slår Finland gruppfavor­iten Grekland i Tammerfors räcker det med ett poäng från de resterande bortamatch­erna mot Grekland och Ungern för att Finland ska vinna sin grupp.

Revolution är kanske att ta i. Däremot känns det som att höstens fenomen stavas Rivelution.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Teemu Pukki sköt segermålet i matchen mot Estland på fredagskvä­llen. Också cheftränar­en Markku ”Rive” Kanerva är nöjd.
FOTO: LEHTIKUVA/ Teemu Pukki sköt segermålet i matchen mot Estland på fredagskvä­llen. Också cheftränar­en Markku ”Rive” Kanerva är nöjd.
 ??  ?? Ibland har man
Ibland har man

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland