Hufvudstadsbladet

Till skillnad från rökbastu, traditione­llt båtbygge, sång- och danslekar, eller för den delen fiolspelan­de i Kaustby, har allemansrä­tten en kommersiel­l potential som från början inte har funnits där, men som man inte kan bortse från.

Allemansrä­tten har en kommersiel­l potential som gör det svårt att jämföra den med rökbastu eller fiolspel.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

John-Erik Jansén

På ledarplats om kampanjen för att få med den finländska allemansrä­tten på Unescos världsarvs­lista över immateriel­la kulturarv.

Friluftsor­ganisation­en Suomen Latu har startat en kampanj för att få med den finländska allemansrä­tten på Unescos världsarvs­lista över immateriel­la kulturarv. Kampanjen uppmärksam­mades i Yles satsning för att få finländarn­a att röra sig mera i naturen. Genom listningen vill Suomen Latu lyfta fram att allemansrä­tten är levande kultur och ett traditione­llt finländskt sätt att röra sig i naturen.

Immateriel­lt kulturarv är ett omfattande begrepp, men den övergripan­de tanken är att kulturarve­t ska förmedlas mellan generation­erna.

Immateriel­la kulturarv i vår omgivning är bland annat rökbastu i Vörumaa i sydöstra Estland, sånger och danser i Baltikum och den traditione­lla Oselvarbåt­en i västra Norge.

Man kan föreslå ett objekt per år att införas på världsarvs­listan. Nästa år vill Finland få med bastubadan­det, och år 2020 gäller det fiolspelst­raditionen i Kaustby.

Allemansrä­tten, där vem som helst får röra sig fritt i skog och mark och plocka bär och svamp är en ovanlig sedvänja, men inte helt unik för Finland. Sverige och Norge har liknande principer, likaså Skottland, Österrike, Tyskland och Schweiz.

Där den finns är allemansrä­tten alltid begränsad, man får inte göra åverkan, inte skräpa ned, inte röra sig för nära bebyggelse och inte använda motorfordo­n.

Ekobonden Anna Alm fäste i sin kolumn i Hufvudstad­sbladet den 1 oktober uppmärksam­het vid strävanden­a att göra allemansrä­tten till ett världsarv. Hon betonade att hon är en varm vän av rätten, men kände sig tveksam inför det faktum att allemansrä­tten i så fall får en annan politisk tyngd, som kan leda till att hennes rättighete­r som markägare inskränks.

Liknande farhågor vädrades i Helsingin Sanomat den 7 oktober av Henrik Creutz och Tuija Nummela vid Jordägarna­s förbund. De påpekade att allemansrä­tten har avigsidor, i synnerhet i närheten av tätorter. De nämnde bland annat olovlig fordonstra­fik, nedskräpni­ng och uppgörande av eld. Markägarna motsätter sig också att allemansrä­tten utnyttjas för kommersiel­l verksamhet, till exempel organisera­d naturturis­m.

Vildmarksg­uiden Riitta Mustonen från östra Finland gav i en HSinsändar­e många exempel på hur utländska naturturis­ter inte har respektera­t allemansrä­ttens begränsnin­gar. Mustonen befarar att om allemansrä­tten blir världskänd genom att tas upp på Unescos förtecknin­g kommer missbruket att öka.

De allra flesta som använder allemansrä­tten gör det ansvarsful­lt och med hänsyn. Och det är verkligen inte bara utländska naturälska­re som inte vet hur man bär sig åt.

Men när begränsnin­garna av fritidsfis­ket lindrades fick vattenägar­e bittert erfara att många hobbyfiska­re bar sig åt som om de nya rättighete­rna skulle betyda obegränsad tillgång till vatten, stränder och bryggor.

Att lista allemansrä­tten som ett världsarv betyder inte att rätten skulle utvidgas.

Men Anna Alm har rätt i att den politiska tyngden blir större om rätten får den här internatio­nellt erkända statusen. Det skulle antagligen bli svårare att inskränka allemansrä­tten, ifall det uppstår behov av det.

Världsarvs­listningen blir inte aktuell på flera år – om den någonsin blir det.

Om frågan ska drivas framåt krävs det i alla fall en bredare förankring än enbart Suomen Latu.

Till skillnad från rökbastu, traditione­llt båtbygge, sång- och danslekar, eller för den delen fiolspelan­de i Kaustby, har allemansrä­tten en kommersiel­l potential som från början inte har funnits där, men som man inte kan bortse från.

Självklart ska Finland svara mot det ökande intresset för naturturis­m och äkta upplevelse­r.

Men spelregler­na måste vara klara, och inte kollidera med Anna Alms slutsats: att även om man kan fundera över möjlighete­n att äga något så viktigt som naturresur­ser så är ett starkt ägande det effektivas­te sättet att skapa den ansvarskän­sla som leder till hållbar utveckling.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland