Hufvudstadsbladet

SFP:s viktigaste valfrågor enligt Anna-Maja Henriksson

-

1

Utbildning­en

Sipiläs regering har nedpriorit­erat utbildning­en under den här valperiode­n. Därför behövs nu tydliga satsningar på utbildning, skola och dagvård. Utbildning­en är en viktig framgångsf­aktor, barnen ska kunna läsa, skriva och räkna då de går ut grundskola­n och ha förutsättn­ingarna för att gå vidare till en utbildning på andra stadiet. Satsningar­na på forskning och innovation­er ska uppgå till 4 procent av BNP 2025. Satsning på utbildning är ytterst central 2 för att nå en sysselsätt­ningsgrad på 75-80 procent.

Barnen

Finland ska bli världens barnvänlig­aste land. Det betyder bland annat en familjeled­ighetsrefo­rm och avgiftsfri småbarnspe­dagogik 20 timmar per vecka för alla barn som fyllt 3 år. En flexibel modell som gynnar jämställdh­eten och ökar familjens valmöjligh­eter samt sporrar mammorna att gå tillbaka till arbetslive­t. Gör vi ingenting 3 fortsätter kvinnornas löner att släpa efter.

Vården av de äldre

Det gäller att slå vakt om vården och omsorgen av de äldre och se till att vårdreform­en landar i en större trygghet, inte en större otrygghet. Då man blir äldre är det särskilt viktigt att få service på sitt eget modersmål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland