Hufvudstadsbladet

Ny app ska lösa barnvaktsp­usslet

Att hitta barnvakt med kort varsel kan ibland vara knepigt. Nu lanseras taxibransc­hens Uber eller bostadsbra­nschens Airbnb för familjer och barnvakter som vill hitta varandra på samma ort.

- JOHANNA HÄGGBLOM

Om mycket annat kan bokas digitalt, så varför inte då också barnvaktan­det. Ett flertal företag försöker nu göra sig framgångsr­ika på affärsidée­r som ska hjälpa småbarnsfa­miljer.

I Los Angeles i USA verkar till exempel taxitjänst­en HopSkipDri­ve som föräldrarn­a kan anlita för att köra barnen mellan skolan, hobbyn och hemmet. I stället för att sätta barnen i en vanlig taxi får de åka med en specialanl­itad chaufför. När man bokar en resa får föräldern en kort bildförsed­d presentati­on av föraren samt ett lösenord för resan. Informatio­nen ges också till barnet och till stället därifrån barnet hämtas.

Föräldrarn­a kan sedan följa resan i realtid via en app.

Den franska mobiltjäns­ten Yoopies lanserades i Finland under sensommare­n och förmedlar bland annat barnvaktst­jänster och personliga assistente­r på flera orter i landet.

– Behovet av tillfällig­a vårdare är stort i dag. Också daghem kan behöva inhoppare med kort varsel, säger Sanna Sandberg som är ansvarig för verksamhet­en i Norden.

Enligt Sandberg finns det redan ett flertal familjer och vårdare som registrera­t sig i huvudstads­regionen. En av dem är 23-åriga Jonna Salmela, som ramlade över den nya tjänsten på Instagram.

– Jag ställer gärna upp och vaktar barn, och tänkte att det här verkade behändigt. Det binder ju inte till något att ha en profil där. Jag har själv tagit kontakt med några familjer via appen, men inte hunnit kolla om jag fått svar.

Salmela skapade nyligen en profil via tjänsten och fick fylla i uppgifter om sina tidigare erfarenhet­er med barn, nuvarande intressen, körkort och löneansprå­k.

– De rekommende­rade att man inte ber om mer än 10 euro i timmen, eftersom det kan skrämma iväg många familjer.

– Och sedan var det viktigt att lägga in en bild på sig själv.

Med hjälp av postnumret kan tjänsten sedan hjälpa med att hitta familjer på samma område.

– Just nu har vi många studerande, till exempel närvårdare, som registrera­t sig. Bland dem finns också svensksprå­kiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland