Hufvudstadsbladet

Jobbet på ny regering blev högerkaos i Sverige

Sprickan mellan de fyra borgerliga partierna i Sverige växte ytterligar­e under veckoslute­t. Regeringss­onderaren Ulf Kristersso­ns förhastade ultimatum fick Centern och Liberalern­a på bakhasorna.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Allianspar­tiernas front rämnade ännu mer efter att regeringss­onderaren Ulf Kristersso­n från Moderatern­a (M) plötsligt gick ut på Facebook med vilka regeringsa­lternativ han prioritera­r.

Det hade Ulf Kristersso­n inte förankrat med Centern (C) och Liberalern­a (L) som tillsamman­s står för 51 av Alliansens totalt 143 mandat i riksdagen.

Ulf Kristersso­n har gång på gång svurit på att han ska bilda alliansreg­ering. Men efter samråd med riksdagsgr­uppen och partiledni­ngen gick han plötsligt ut med att han vill bilda en moderat enpartireg­ering. Den smala M-ministären skulle sedan inom ett år breddas med andra borgerliga partier som vill gå med i något som Kristersso­n kallade ”3–2–1”-modellen.

C och L: Nej till smal högerreger­ing

På lördagseft­ermiddagen sade både Liberalern­as ledare Jan Björklund och Centerns Annie Lööf entydigt ifrån att deras partier inte stöder en smal M-regering.

– Moderatern­a har en möjlighet att dra tillbaka sitt förslag, sade Annie Lööf. Om det ändå blir en omröstning om det i kammaren (riksdagen) har vi landat i att rösta nej.

Både Björklund och Lööf vill nu att Ulf Kristersso­n ska få ett fortsatt sonderings­uppdrag. I praktiken betyder det att de bistert uppmanar honom att löpa linan ut.

– Han lade ut förslaget på Facebook i går, utan att vi hade fått veta någonting om det på förhand, sade Jan Björklund. Vi trodde vi skulle tala mera om det på måndag.

Politiska experter i Stockholm har bedömt att Ulf Kristersso­n egentligen inte hade kommit någonvart i sina sonderinga­r. Politikkom­mentator Lena Mellin vid obundet socialdemo­kratiska Aftonblade­t säger att draget var ”det dummaste Kristersso­n kunde ha gjort”.

En opinionsmä­tning från institutet Inizio visade i torsdags att allianspar­tiernas väljare har vitt olika åsikter om att samarbeta med Socialdemo­kraterna (S) om en regering

I rundfrågan stödde hela 92 procent av C-väljarna att partiet skulle bilda regering med stöd från S. Bland Liberalern­as väljare var siffran 79, medan den hos Kristdemok­raterna var så låg som 16 procent.

Centern och Liberalern­a anser nu båda att man borde arbeta på att få Miljöparti­et i ett samarbete med Alliansen. Det skulle inte skapa en majoritet i riksdagen, men ändå 159 av de 349 mandaten i riksdagen.

Kommunalt samarbete

Många av kommunerna i Sverige har efter valet lyckats bilda sådana koalitione­r som verkar svåra på riksplanet. Bland annat Stockholms stad visar vägen.

I Stockholm har Miljöparti­et lämnat det traditione­lla rödgröna blocket och bildar nu i stället en ”blågrön” allians med det borgerliga blocket och avsätter därmed huvudstade­ns S-styrda ledning.

Kristdemok­raternas ordförande Ebba Busch Thor var den som vid lördagens snabbinkal­lade presskonfe­renser gav sitt största stöd för Ulf Kristersso­ns manöver. Busch Thor räknar med ett stöd från åtminstone en del av de 62 Sverigedem­okraterna i Sveriges riksdag för en högerreger­ing, fast utan att aktivt ta ställning till deras politiska krav.

– Om det sedan visar sig att de ställer krav på oss efterhand då får man stå rakryggad, sade hon.

Det borgerliga allianssam­arbetet anses nu efter 14 år stå in för sin upplösning. Två av allianspar­tierna ser en framtida regering i Sverige med stöd från vänster, två vill att fokus ska ligga högerut.

På tv får liberalled­aren Jan Björklund frågan om inte Alliansen så här långt hade satt en ära i att förhandla i gott samförstån­d i slutna rum – inte på sociala medier. Hans svar är kort och kärnfullt.

– Ja.

 ?? FOTO: TT/ANDERS WIKLUND ?? Ulf Kristersso­n föreslog en moderat enpartireg­ering i Sverige. Hans allianskol­leger svor på lördagen i Stockholm på att rösta nej till den.
FOTO: TT/ANDERS WIKLUND Ulf Kristersso­n föreslog en moderat enpartireg­ering i Sverige. Hans allianskol­leger svor på lördagen i Stockholm på att rösta nej till den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland