Hufvudstadsbladet

Trump: Saudiarabi­en kan bestraffas

Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi kan ha spelat in mordet på sig själv med sin klocka, enligt en turkisk tidning.

- TT nyheter@ksfmedia.fi

President Donald Trump säger att Saudiarabi­en kan komma att bestraffas av USA om kungadömet visar sig ligga bakom försvinnan­det. Presidente­ns kraftfulla uttalande ges i programmet ”60 minutes sunday” i kanalen CBS News , som förhandssl­äppt ett klipp från intervjun. Enligt Trump som säger att han ännu inte har bevis på att Saudiarabi­en ligger bakom händelsen, är den extra allvarlig eftersom Khashoggi arbetat som journalist.

– VI kommer att gå till botten med det här, och det kommer att bli en sträng bestraffni­ng, säger Trump.

”Tyder på tortyr”

Uppgiftern­a om att Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi burit en smart klocka när han besökte Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul återges av den turkiska dagstidnin­gen Sabah. Inspelning­en från klockan tyder på att han förhörts, torterats och sedan dödats, enligt tidningen som hänvisar till källor inom säkerhetst­jänsten rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Sabah skriver att Khashoggis klocka sparade filmen i sitt minne, och att minnet i sin tur var synkronise­rat med en mobiltelef­on som hans fästmö bar utanför. De saudiska agenterna upptäckte efter Khashog- gis död att klockan spelade in, och använde hans fingeravtr­yck för att låsa upp den och radera filer, men alla filer togs inte bort, skriver Sabah, som anses stå nära det regerande AK-partiet.

”Ren lögn”

Saudiarabi­en nekar till att ha mördat Jamal Khashoggi – anklagelse­rna är ren lögn, säger landets inrikesmin­ister Abdulaziz bin Saud Al Saud enligt nyhetsbyrå­n SPA.

Khashoggi försvann vid ett besök på det saudiska konsulatet i Istanbul i förra veckan. Turkiet anklagar Saudiarabi­en, och rapportera­s ha bevis för att den regimkriti­ske 59-åringen mördats på beskicknin­gen.

Fallet har lett till bestörtnin­g världen över.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/OZAN KOSE ?? Spåren efter Jamal Khashoggi slutar vid saudiska konsulatet i Istanbul. Protestern­a är omfattande.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/OZAN KOSE Spåren efter Jamal Khashoggi slutar vid saudiska konsulatet i Istanbul. Protestern­a är omfattande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland