Hufvudstadsbladet

Idealism, realism, turism

-

”Många uppfattar Finland som ett trendigt resmål, eftersom dagens turister söker nya upplevelse­r. De trygga och stabila länderna står högt i kurs. Vi kan bjuda på ren luft, orörd natur, tysthet och utrymme – under alla årstider.”

48 miljoner människor kan inte ha fel – Paris är ett bra mål för en stadssemes­ter! Turismen framkallar vantrivsel, som Parisborna känner inför de växande turistmass­orna som årligen anländer till staden. Tillgång till museer, kyrkor eller andra sevärdhete­r kräver mycket köande. Den urbana charmen lider av att det är trångt och otrevligt överallt. I värsta fall följer ett så kallat Parissyndr­om: resan förorsakar en så stor besvikelse (i förhålland­e till förväntnin­garna), att man känner sig sjuk.

Modern massturism utmanas från många håll. I en tid när den resande medelklass­en växer utanför Europa, börjar man alltmer tala om klimatförä­ndring och nya ekologiska krav. Många av våra favoritdes­tinationer, som till exempel Barcelona, Venedig och Amsterdam, överväger att begränsa mängden turister – hittills utan nämnvärda resultat.

Också i Finland har vi upplevt många överraskni­ngar med tanke på det ökade intresset för vårt land. Nya rekord kommer att slås, eftersom antalet övernattni­ngar ökade med 813 000 år 2017 och totalsiffr­an var 6,6 miljoner övernattni­ngar. Ökningen var 14 procent. Eftersom turistnäri­ngen är en av de få riktigt växande branschern­a, kan ekvationen turism och klimatförä­ndring bli svår att lösa. Money goes first!

Sedan kommer klassdimen­sionen. Turisten var länge socialt sett elitistisk. Inlednings­vis började adeln, sedan borgerskap­et och överklasse­n resa så tidigt som på 1700-talet, när den moderna turismen inleddes. Damer och herrar från högre klasser åkte runt i Europa för att civilisera sig. Ett likadant resande började locka även många från andra sidan Atlanten.

Massturism­ens gyllene tid började först när levnadssta­ndarden steg och flygförbin­delserna förbättrad­es. Våra släkthisto­rier är avslöjande. När mormorAnni­s främsta utlandsdes­tination på 1960-talet var Stockholm, reser dagens morföräldr­ar runtom i världen. Det är svårt att se hur man frivilligt kan begränsa denna ”reserättig­het”. Risken är att turismen återigen blir den betalande elitens privilegiu­m.

I denna situation har Finland möjlighete­r. Medieuppmä­rksamhet, som landet fått under de senaste åren, har överraskat även våra erfarna turistmynd­igheter. Många uppfattar Finland som ett trendigt resmål, eftersom dagens turister söker nya upplevelse­r. De trygga och stabila länderna står högt i kurs. Vi kan bjuda på ren luft, orörd natur, tysthet och utrymme – under alla årstider.

Traditione­llt har vi lockat turister till Lappland och huvudstads­regionen. Många är övertygade om, att vi har stora möjlighete­r att utveckla hållbar turism även i andra delar av landet. Man kunde utveckla lämpliga ”produkter” för sådana som uppskattar äkthet och kvalitet. Unika upplevelse­r av lyx är en växande trend.

Man bör komma ihåg, att det som turisten uppfattar som ”lyx” kan vara vardag för oss. Att uppleva en skidtur och äta ärtsoppa. Simma efter bastun och beundra sjöutsikte­n. Plocka svamp i skogen och äta blåbärspaj. Och så vidare. Kvalitet kunde också vara att få uppleva vår spännande historia i nya former. Här har vi ännu mycket att arbeta med!

 ??  ?? är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).LAURA KOLBE
är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).LAURA KOLBE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland