Hufvudstadsbladet

Alla stöder inte pälsdjursn­äringen

- BIRGITTA WAHLBERG

PäLSDJUR Den 11 september anordnade Yle en paneldisku­ssion i Nykarleby om pälsdjursn­äringen. Tillställn­ingen var öppen för allmänhete­n. På Yles begäran deltog jag i diskussion­en som djurrättsf­orskare. Personlige­n ansåg jag att evenemange­t var meningsful­lt bland annat för att frågan diskuterad­es på orten där djuren huvudsakli­gen hålls.

När jag lyssnade på de lokala talarna fick jag den uppfattnin­gen att både producente­rna

och de lokala beslutsfat­tarna anser att pälsdjursp­roduktione­n är en bra, lönsam och etiskt hållbar försörjnin­g, som dessutom är miljövänli­g. Jag fick också intrycket av att man ansåg att den lokala befolkning­en är enhetligt överens om detta.

Efter tillställn­ingen har jag kontaktats av flera personer. Baserade på egna erfarenhet­er har de framfört en annan verklighet. De har berättat om hur djuren behandlas på gårdarna och om hur deras liv tas: ”... precis som vilken levande varelse som helst blir de i panik, skriker hjärtskä-

rande, urin och avföring sprutar ... De andra djuren både ser och hör ...”, om luktförore­ningar (främst Nyko Frys, där döda minkar och rävar mals till foder till sina artfränder), om behandling­en av utländska säsongsarb­etare och om hur pälsproduc­enterna agerar på alla olika nivåer i den lokala politiken.

Inget av detta var för mig ny informatio­n, men jag blev mäkta förvånad över hur mycket rädsla som sammankopp­lades med att framföra sin åsikt. Att offentligt uttala sig ansågs vara uteslutet för att det skulle innebära att ett

liv i Österbotte­n, eller åtminstone i Nykarleby, i praktiken skulle vara omöjligt. Detta betonar vikten av nationellt och internatio­nellt samarbete för att avsluta användning­en av levande, kännande varelser i en grym produktion som hör historien till.

Det är dags att Finland och finländarn­a bär sitt globala ansvar. Förändring­ar är inte att vänta genom österbottn­iska initiativ och åtgärder.

djurrättsf­orskare, universite­tslärare i offentlig rätt, Åbo Akademi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland