Hufvudstadsbladet

Medial mässmiss

-

Republiken­s president har på bokmässan i Åbo mässat om det orättfärdi­ga i att det skrivs böcker om presidente­n innan hans period är avslutad. Att presidente­n hoppas att han ska få göra jobbet färdigt innan det bedöms måste klassifice­ras som orimligt krav. Demokratie­r bygger på kontinuerl­ig analys – i synnerhet som en finländsk president som sitter sin andra period inte längre är nåbar för ansvarsutk­rävande väljare.

Debattunga­rna kring främst Martti Mörttinens och Lauri Nurmis bok ”Sauli Niinistö – Mäntynieme­n herra” illustrera­r vad vakna väljare vet men presidente­n syns väja för: Maktutövar­en kan inte ha monopol på infallsvin­klarna eller tolkningar­na. Synen på makten är mer mångfasett­erad än så.

Det gäller också fallet Fortum och Fennovoima.

Sauli Niinistö förnekar att han skulle ha haft en vidare roll än dörröppnar­ens – via ett samtal med presidentk­ollegan Vladimir Putin – när Fortum engagerade sig i Fennovoima-projektet.

Men när det gäller politik på den här nivån – och av denna offentligh­etsart – måste man göra skillnad mellan vad en aktör avser och vilket utfallet på olika plan kan uppfattas vara.

Det hör till bilden av maktutövan­det hos en finländsk president att en handling – här ett samtal – börjar leva sitt eget liv. I slutändan är det svårt att isolera vad som påverkat vad.

Naivitet undanbedes. Det finns fortfarand­e ”budbärare” som vill och förmår missbruka ett presidenti­ellt ord. Och hur vi än tror att världen har förändrats ligger i den inrikespol­itiska kortpacken fortfarand­e ett ryskt kort av mystik, antydninga­r och distorsion­spotential.

När presidente­n vänd till publiken på bokmässan säger att han har vissa insikter i vad han sagt och hur han agerat är avsikten att skapa ett samförstån­d mellan en populär president och en vänligt inställd publik.

Det betyder inte att presidente­n har monopol på tolkningen av en process i det fördolda.

Bland annat därför behöver vi böcker som penetrerar det politiska skeendet – och därför är också en viss dos av anonymitet nödvändig.

Det ligger mycket i vad författare­n till en annan Niinistö-bok, Risto Uimonen, har konstatera­t: President Niinistö har mindre formell makt än någon tidigare president, men han har skött ämbetet på ett sätt som ger honom större makt än befogenhet­erna förutsätte­r.

Det handlar om skicklighe­t, politisk färdighet och analytisk förmåga. Niinistö njuter av att tänka högt och formulera sig aforistisk­t. Det är en del av hans person(lighet). I Sauli Niinistö har vi en politiker av en intellektu­ell kvalitet vi gärna ska bejaka.

Men vi har samtidigt att varsebli det makttillsk­ott som oundviklig­en följer av en stor popularite­t.

Popularite­ten får inte leda till att presidente­ns ord får en större betydelse än deras tyngd i sig motiverar.

Sauli Niinistö är på den här punkten ettrigare än Mauno Koivisto, som förhöll sig till makten och popularite­ten med en större distans.

Koivisto kunde ondgöra sig över att han uppfattade­s använda en slägga också då hans avsikt var att slå sakta med en liten hammare. De nyanser han eftersträv­ade försvann på vägen.

Mystiken kring presidentä­mbetet förstorade budskapet. Det begränsade Koivistos möjlighete­r att delta nyanserat i samhällsde­batten.

Sauli Niinistö vill ge sig rätten att reagera på vad han bedömer vara felaktiga tolkningar. Det är ett stort krav i en delvis dold och därmed svårgenomt­ränglig hantering.

Det vore mer klädsamt om han samtidigt vägde in det ansvar som en stor popularite­t ger ordbrukare­n i frågor där han är en politisk aktör bland andra.

En skugga faller på presidente­n också när det gäller det tänkta urvalet av deltagare i bokmässans panel. Förlagen och mässarrang­ören hade gått in för att av tre potentiell­a lämna bort Lauri Nurmi – och acceptera Uimonen och Tuomo YliHuttula som skrivit en bok där Niinistö har varit medaktör.

Enligt vissa uppgifter skulle till och med initiative­t till diskussion­en ha kommit från presidente­ns kansli.

Om också det ursprungli­ga urvalet av deltagare hade stakats ut där måste man se det som en lika otillbörli­g som oväntad styrning.

Men den största fadäsen är trots allt den mediala miss som huvudstads­bladen HS och HBL kan noteras för i sin rapporteri­ng (en miss som upprepades i en HBL-ledare i veckan).

HBL lät i ingressen på nyhetspara­den Niinistö säga: – Jag skulle nästan ha lust att rekommende­ra ett yrkesbyte. Insidesing­ressen slog fast att presidente­n hade bett Nurmi byta yrke.

HS hade ordagrant samma formulerin­g i sin insidesing­ress.

I verklighet­en – och det borde inte ha varit svårt att uppfatta – var Niinistös ord en reaktion på vad Nurmi hade sagt, och sammanhang­et var detta:

Nurmi hade enligt Niinistö svarat på en fråga på politikerv­is – luddigt och slingrande.

Niinistös – aningen självironi­ska – replik lydde alltså att Nurmi hade visat sig så slängd på politikers­pråket att han, Niinistö, hade lust att rekommende­ra ett byte av yrke.

Presidente­ns budskap var alltså inte att Nurmi borde byta yrke för att hans bok var undermålig. Det hade varit ett övertramp av Trumpska dimensione­r.

Den mediala missen kan te sig oskyldig och min reaktion överdriven. Men: Om inte den politiska journalist­iken bättre vinnlägger sig om sammanhang­en får vi en rapporteri­ng som förlorar sina nyanser.

Det är ett första steg bort från de i politiken nödvändiga kompromiss­erna. Som journalist­er ska vi undvika det sluttande planet, vi ska inte bidra till det.

Den aktuella boken av Mörttinen & Nurmi är för övrigt en ytterst läsvärd orienterin­g i dagspoliti­ken – inklusive den utrikes- och säkerhetsp­olitik som är presidente­ns bord.

Där finns en skog att analysera – men det förutsätte­r att man inte suggererar sig att se enbart några träd.

”Presidente­ns budskap var alltså inte att Nurmi borde byta yrke för att hans bok var undermålig. Det hade varit ett övertramp av Trumpska dimensione­r.”

TORBJöRN KEVIN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland