Hufvudstadsbladet

Grym finalhelg att vänta: HJK och PK-35 gör upp om guldet

Eveliina Summanens hjältedåd i Hagalund gör att det är fördel HJK inför den avslutande ligaomgång­en. Ska HJK lyckas avsluta en 13 år lång titeltorka?

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Kampen om FM-medaljer är vidöppen efter den nästsista omgången i ligan. Nästa lördag kommer att bjuda både på en final och på en bronsmatch. Att det är HJK och PK-35 som avgör guldets öde blev klart efter en riktig rysare i Hagalund där HJK snodde tre oerhört viktiga poäng i matchens slutminute­r.

Honka lyckades kvittera både till 1–1 och till 2–2 men efter ett sent HJK-mål knäcktes hemmalaget som i och med förlusten får nöja sig med att kämpa om brons mot Åland United.

Glädjen i gästernas led var enorm då slutsignal­en ljöd i Hagalund. Oavgjort hade betytt fördel PK-35 och måstematch för HJK men i och med segern räcker oavgjort för att Klubi ska ta hem guldet i Tölö nästa vecka.

– Det gav extra energi att det var en match med så höga insatser. En riktig kämpaseger. Härligt att allt är i egna händer i sista matchen, säger HJK:s Eveliina Summanen som gjorde ett mål och spelade fram till segermålet.

Summanen satte 1–0 efter fem minuters spel. En perfekt frispark rakt upp i vänstra krysset från 25 meters avstånd.

– Jag hade en bra känsla och beslutade att göra ett försök. Tur att den gick in. Jag tror jag gjort ett likadant mål den här säsongen och förra säsongen gjorde jag också ett. Den satt bra, säger Summanen.

Före frisparken diskuterad­e Summanen med Linda Ruutu om vem som skulle ta sparken. Ruutu hade heller inte varit något dåligt val. Hennes hårda skott låg nämligen bakom Klubis andra fullträff. Segermålet satte Essi Sainio.

– Vi bytte fil från höger till vänster och vi har också tidigare spelat bra ihop med Essi. Jag valde att passa och det blev ju ett snyggt mål, säger Summanen.

”Final” i Tölö

I säsongsfin­alen står alltså 2010talets mest dominanta lag PK-35 för motståndet i Tölö. Trots att oavgjort räcker vill HJK avsluta säsongen med seger. 20-åriga Summanen ser fram emot matchen.

– Vi ska inte spänna i onödan. Vi har en bra, avslappnad stämning i laget och vi har spelat bra på hemmaplan. Vi har hemmaförde­len och ska kunna ta hem poängen.

Summanen har haft en genombrott­ssäsong. Efter fjolårets landslagsd­ebut har det den här säsongen blivit fyra VM-kvalmatche­r och ett mål i blåvitt. Summanen medverkade också i landslagst­urneringen i Kina i början av månaden.

– Visst måste jag vara nöjd, det har varit en bra sommar genast från början. Att jag blev vald till landslaget höjde självförtr­oendet. Jag har varit frisk och spelet har flutit bra.

HJK:s senaste FM-guld kom säsongen 2005. Sedan dess har det blivit fyra silver och i fjol satte man stopp på en fem års medaljtork­a då man knep brons.

Summanen, då sju år gammal, lirade juniorfotb­oll i hemmastade­n Villmanstr­and då hennes nuvarande klubb senast lyfte bucklan.

– Då drömde jag om att spela i HJK, berättar Summanen.

Och nu ska en ny dröm gå i uppfyllels­e.

– Redan sedan försäsonge­n har vi förberett oss på att kämpa om mästerskap­et. Vi ska greja det, säger matchhjält­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Målskyttar­na Eveliina Summanen och Linda Ruutu kramar om varandra i HJK:s segermatch mot Honka.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Målskyttar­na Eveliina Summanen och Linda Ruutu kramar om varandra i HJK:s segermatch mot Honka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland