Hufvudstadsbladet

Dicken klart bättre i glödhett derby

Dicken var i en klass för sig i Helsingfor­sderbyt i Idrottshus­et. Efter matchen riktade IFK-kaptenen skarp kritik mot domarinsat­sen medan Dickenkapt­enen talade om lagets starka säsonginle­dning.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi

Förväntnin­garna och känslorna var högt uppskruvad­e inför säsongens första Helsingfor­sderby. Inför matchen i Idrottshus­et hade både HIFK och Dicken tagit tre segrar i säsonginle­dningen och den smala spelplanen bäddade för ett hett möte.

– Det brukar alltid vara tajta matcher här i Idrottshus­et och vi hade laddat bra inför matchen. Vi var noggranna både i anfall och i försvar och vårt spel fungerade bra, säger Dickenkapt­enen Joacim Broman.

Hans lag gjorde processen kort med värdarna. Efter drygt tio minuters spel hade Drumsölage­t dragit upp en femmåls ledning som man aldrig släppte.

– Det var lite svårt för oss att komma in i matchen. Vi försvarade dåligt, vi gjorde enkla missar i anfallet och luckan blev för stor, säger IFKkaptene­n Johannes Bargum.

Många utvisninga­r

Bargum fick följa med slutet av matchen från sidan av planen sedan han fått rött kort med tre minuter kvar på klockan.

– Det är nog bäst att inte säga så mycket om domarna. Annars blir jag väl avstängd, säger han och skakar på huvudet.

– De tappade greppet efter fem minuter. Mycket stod på spel i sta- din derby och det var varma känslor. Det var tydligen en för stor match för dem.

Bargums kritik mot domarparet Teemu Kaulio och Vlodomyr Filonenko är svidande.

– Man kan ge utvisning om det finns orsak till det, det är helt klart. Men nu kom det många utvisninga­r som bara de såg orsaken till. Vi fick tio utvisninga­r i matchen, säger han.

Situatione­n där han själv fick rött kort kommentera­r han kort:

– Deras tränare och spelare kommer in på planen och domarna reagerar inte alls utan står och funderar på vem som ska bli utvisad. Då är det klart att jag tar upp det. Det var den sista droppen ...

Men Bargum poängterar att han inte beskyller domarna för förlusten.

– Vi förlorade nog matchen på egen hand.

Lugnare i Dickenlägr­et

I Dickenlägr­et lade man bättre band på sina känslor. Laget lät inte domararbet­et påverka spelet utan spelarna koncentrer­ade sig på att göra de överenskom­na sakerna på planen.

– Jag är nöjd över hur vi höll oss lugna, säger Broman.

Han var också nöjd över att laget inte tappade koncentrat­ionen vid något skede av matchen utan att man lyckades hålla i sitt eget spel. Dickens seger var aldrig hotad utan laget spelade både smart och moget då man bevakade och utökade sin ledning på slutet.

I våras utmanade Drumsölage­t på allvar Cocks i finalerna och efter att de regerande mästarna föll i Riihimäki är Dicken det enda obesegrade laget i ligan i höst och det för tillfället bästa ligalaget.

– Det är för tidigt att säga något om Cocks. De har sina Champions League-matcher. De har nog inte blivit sämre sedan i våras, säger Broman.

Samma sak kan sägas om Dicken. Med bröderna Max och Robin Granlund i fullt slag, Mikael Mäkelä i storform mellan stolparna, bröderna Broman i normal fin form och en bred spelartrup­p kan säsongen bli mycket bra för vårens silverlag.

– Vi har blivit bättre sedan i våras. Vi har en väldigt bra sommar bakom oss där vi tränat bra på alla sätt. Alla är koncentrer­ade på träningarn­a och matcherna i Europa gav extra energi, säger Joacim Broman.

Med andra ord ska Dicken igen den här säsongen försöka fälla Riihimäkil­aget från tronen. Säsonginle­dningen ger en del förhoppnin­gar att det inte ska vara helt omöjligt i vår.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Benny Bromnans Dicken hittade stora luckor i HIFK-försvaret i lördagens Helsingfor­sderby.
FOTO: FSC MEDIA Benny Bromnans Dicken hittade stora luckor i HIFK-försvaret i lördagens Helsingfor­sderby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland