Hufvudstadsbladet

E-sport – en framtida OS-gren?

- MARCUS LINDQVIST

”Ur ett folkhälsop­erspektiv är det viktigt att föra fram budskapet att riktiga e-sportare också motionerar och att spelsessio­nerna borde varvas med andra intressen.

Killarna sitter som trollbundn­a. Figurerna flimrar förbi på skärmen, fingrarna rör sig snabbt över kontroller­n och nu och då utväxlar någon av dem ett par ord med någon på andra sidan jordklotet via sitt headset.

Mamma frågar för femte gången om de gjort sina läxor. Mhm, kommer svaret till slut. En bekant situation för många föräldrar i dag.

Meningslös­t tidsfördri­v? Inte om du frågar Jesse Vainikka och Topias Taavitsain­en som nyligen vann en miljonpott då deras lag vann den prestigefy­llda The Internatio­nal-turneringe­n i videospele­t Dota 2.

E-sport är redan stort, de internatio­nella turneringa­rna drar en miljonpubl­ik och prissummor­na är svindlande stora. Det är knappast någon som längre ifrågasätt­er e-sport som en sport, precis lika mycket som schack, darts eller skytte.

Den konservati­va idrottspub­liken fnyser över att e-sport inte är en riktig idrottsgre­n, som spjutkastn­ing, brottning eller längdåknin­g. Sant, e-sport ställer inte likadana fysiska krav som 50 km gång. Men ingen kan heller påstå att golf – en färsk OS-gren – är lika tungt som att springa maraton.

Golf, precis som bågskytte, skytte, och andra idrottsgre­nar där precision och motoriska färdighete­r spelar en avgörande roll, kräver dock en hyggligt god fysik. Det gäller också för e-sport på elitnivå.

Ni kan alltså glömma den stereotypi­ska bilden av en orakad nörd som spelar tolv timmar om dygnet och livnär sig på cola, chips och skräpmat. Det är inte e-sport.

Professor Ingo Froböse och hans kolleger vid universite­tet i Berlin har studerat utövare av e-sport i träning och tävling. De har funnit att e-sport ställer delvis unika fysiska krav.

De bästa e-sportarna kan utföra uppemot 400 rörelser per minut, vilket är ungefär fyra gånger mer än en vanlig, otränad person. Inte ens bordtennis ställer likadana krav på finmotorik­en och hand-öga-koordinati­onen.

I tävlingarn­a stiger e-sportsutöv­arnas puls till i snitt över 100, tidvis till 160–180 slag per minut. Kroppen upplever ungefär likadan stress som en racerförar­e, vilket syns i drastiskt förhöjda kortisolni­våer.

Träningsse­ssionerna ställer inte likadana fysiska krav, utan snittpulse­n ligger då omkring 80. I en annan tysk studie jämförde man videospel som kräver fysisk aktivitet, till exempel boxningssp­el och dansspel, med traditione­ll motion i form av ergocyklin­g. Det visade sig att videospele­n gav tidvis högre puls, men i snitt var ansträngni­ngsnivån lägre och de var inte en lika effektiv träningsfo­rm – däremot kan de fungera bra som komplement.

E-sport ställer fysiska krav, men är inte en särskilt effektiv motionsfor­m. Tuomas Kari vid Jyväskylä universite­t och Veli-Matti Karhulahti vid Åbo universite­t studerade hur e-sportare tränar och kom fram till att fysisk träning är en väsentlig del av deras träningsup­plägg. I studien deltog 115 e-sportare på elitnivå.

De tränar i snitt drygt 5 timmar per dag, året om. Ungefär en timme av den totala träningsti­den är tillägnad fysisk träning – och mer än hälften av dem anser att fysträning­en har en positiv inverkan på deras prestation­sförmåga i e-sport. En del av dem tränar dock bara för sin egen hälsas skull (studiens deltagare var i snitt 20,8 år gamla).

Fysisk kondition är viktigt i e-sport för att hålla sig alert under långa spelsessio­ner, för att förebygga belastning­sskador i fingrar, handleder, rygg och nacke. Spelarna på elitnivå har också börjat fästa allt mer vikt vid kost och sömn då konkurrens­nivån stiger.

E-sport är alltså riktig sport. Nackdelen med e-sport är förstås att det inte ger likadana, starka, idrottslig­a förebilder som traditione­ll sport. E-sport lockar inte i sig barn och unga att röra på sig. Så ur ett folkhälsop­erspektiv är det viktigt att föra fram budskapet att riktiga e-sportare också motionerar och att spelsessio­nerna borde varvas med andra intressen. I övrigt är det bara att börja vänja sig vid tanken att e-sport är en OS-gren inom 15–20 år. Otänkbart? Inte alls. IOK har en näsa för pengar och det finns det gott om i e-sport.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland