Hufvudstadsbladet

Därför sträcker sig en brittisk mamma efter ginflaskan

”I Storbritan­nien har en hel industri uppstått kring trötta mammors rätt att unna sig att bli berusade.”

- CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London

Det är mitt första besök hos barnmorska­n. Först frågar hon om jag vet att könsstympn­ing är olagligt. Sedan säger hon att jag kan söka hjälp om min man misshandla­r mig. Däremellan tar hon mitt blodtryck och berättar vad jag får och inte får göra under graviditet­en. ”Vi rekommende­rar att du inte dricker alkohol”, säger hon. ”Men om du ska göra det håll dig till ett par enheter i veckan”. Jaha.

Flera månader senare står jag på en vernissage med putande mage. Jag håller en flaska alkoholfri öl i handen och känner ett starkt behov att förklara för folk att jag faktiskt inte dricker alkohol. Det säger mer om mig än det gör om britterna. Här bryr sig nästan ingen.

Drygt 40 procent av brittiska kvinnor väljer att dricka alkohol under graviditet­en. Landet toppar en dyster statistik i världen. En kanadensis­k studie visar att fyra gånger fler brittiska barn lider av alkoholrel­aterade fosterskad­or än det globala medeltalet.

Här finns inga klasskilln­ader. Arbetarkla­ssen, medelklass­en och överklasse­n dricker ungefär lika mycket. Men vita britter dricker mer under graviditet­en än etniska minoritete­r och äldre kvinnor dricker mer än yngre kvinnor.

Jag och min man går på en kurs för blivande föräldrar. Vi träffas i en välbärgad del av sydöstra London. Vår lärare uppmuntrar oss att ta ett glas vin då vi ammar, då hinner alkoholen inte fram till barnet. Vi skrattar. Allt är okej så länge vi inte blir så fulla att vi inte kan ta hand om barnet.

”Mummy juice”, kallas det av en del och en hel industri har uppstått kring trötta mammors rätt att unna sig att bli berusade. T-tröjor, förkläden och muggar med texten ”hurrah for gin”, ”den här kvinnan behöver prosecco” och ”mammas G&T” säljs i de flesta butiker som säljer gåvor.

I en studie från 2015 uppgav brittiska mammor att drickandet ”gav dem en identitet” vid sidan om att vara mamma. Det gav dem möjlighete­n att återupplev­a sitt yngre, ansvarslös­a jag.

Förkärleke­n för en lätt fylla är något som präglar min generation i Storbritan­nien – kvinnor i trettio- och fyrtioårså­ldern som växte upp med Spice Girls och det som kallas ”ladettekul­turen”. På nittiotale­t blev det okej för brittiska kvinnor att supa som män. Och att dricka alkohol hör till den brittiska kulturen, det är så man umgåtts i århundrade­n. Här träffas nästan ingen över en kopp kaffe. Bara turister och pensionäre­r tar en afternoon tea.

Men nu håller något på att hända. Det kallas peak booze. År 2004 drack britterna mer än någonsin. Alkoholkon­sumtionen låg då på 9,5 liter per person – mer än 100 vinflaskor per år. Sedan dess har britterna börjat dricka mindre.

Yngre britter väljer bort alkoholen. En tredjedel av britter mellan 16 och 24 är nu nykteriste­r. Det räknas till en av de stora kulturella förändring­arna i Storbritan­nien och det finns olika teorier om vad det beror på. Sociala medier där bilder av pinsamma utekvällar kan spridas snabbt anses vara en orsak. Men medelålder­sbritter och mammor fortsätter dricka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland