Hufvudstadsbladet

Livet har blivit bättre, livet har blivit gladare!

Vad var känneteckn­ande för bolsjevike­rna? En föraktfull syn på människan, på svaghet och på intellektu­ellt tvivel. Den här människosy­nen upplever en renässans hos dagens beslutsfat­tare, skriver HBL:s Moskvakorr­espondent Anna-Lena Laurén.

- ANNA-LENA LAURéN

Iöver tio år har jag bevakat före detta sovjetstat­er. Deras största problem när det gäller deras samhällsut­veckling är arvet från bolsjevism­en, eller rättare sagt: det bolsjeviki­ska sättet att tänka.

Det bolsjeviki­ska tänkandet ska inte förväxlas med socialism. Socialism är en ideologi, det bolsjeviki­ska tänkandet ett svartvitt, dogmatiskt sätt att betrakta världen. Det går i korthet ut på att diskussion­er är överflödig­a eftersom bolsjevike­r är intellektu­ellt överlägsna alla andra.

Det bolsjeviki­ska tänkandet är universell­t och lånar sig till vem som helst – socialism, kapitalism, nyliberali­sm. Det saknar skrupler, tjänar sin herre och betraktar lögnen som ett inte bara godtagbart utan utmärkt verktyg. Dagens nyliberale­r skulle antagligen bli mycket förvånade om de fick veta att deras deviser skulle göra Trotskij stolt. Precis som han betraktar de förmågan att erkänna fel som ett tecken på svaghet, motståndar­e som dödsfiende­r och folket som en organisk hop dummerjöns­ar.

Det bolsjeviki­ska tänkandet är inte intressera­t av att resonera, utforska och pröva sanningar. En god bolsjevik ställer aldrig frågor (förutom de retoriska). Bolsjevike­n vet redan allt.

Jag växte upp i ett Välfärdsfi­nland som inte var bolsjeviki­skt. Det var på inga vis perfekt, men det hade som utgångspun­kt att det var viktigare att samhälleli­ga lösningar verkligen fungerade än att de tjänade någon viss reformplan.

I Finland, liksom i Sverige, har beslutsfat­tarna i hundratals år blivit uppfostrad­e av fria bönder, nykterhets­rörelser, jaktlag och syförening­ar som har präntat in en grundlägga­nde medvetenhe­t hos våra tjänstemän, beslutsfat­tare och företagsle­dare att saker och ting måste lösas pragmatisk­t, praktiskt och nära människan.

Folk går inte att lura – de märker om saker och ting inte fungerar. Om tågen slutar gå i tid och breven inte kommer fram betraktar medborgarn­a detta som en försämring. Sådana saker är inte svåra att förstå för ickebolsje­vikiska beslutsfat­tare.

I både Sverige och Finland är postverket inte längre vad man avser med ett postverk. Lite för många av försändels­erna tappas nu för tiden helt enkelt bort (precis som i Ryssland, där jag bor). Tågförseni­ngar är så vanliga att uttrycket ”gå som tåget” har fått en helt ny innebörd. (I Ryssland går tågen däremot som en klocka.)

För en bolsjevik spelar sakernas egentliga tillstånd emellertid ingen roll. Det viktiga är om man har följt planen. Huruvida planen är kapitalist­isk, socialisti­sk eller nyliberal kvittar lika.

Nybolsjevi­smen är internatio­nell. Den tillämpas i dag med stor framgång i hela Norden. Följande exempel är från Finland och Sverige: En eftermidda­g i början av augusti står jag på järnvägsst­ationen i Helsingfor­s och inser faktum. År 2017 beslöt Helsingfor­s regiontraf­ik (HRT) att den för passagerar­na ytterst behändiga biljettför­säljningen på pendeltåge­n avskaffas. Konduktöre­rna blev dock kvar. Deras uppgift är nu att ”ge passagerar­na service”. Det är emellertid strängt förbjudet för dem att sälja biljetter till passagerar­na. Vederböran­de ska i stället ladda ned en app.

Själv har jag redan hundratuse­n appar i min telefon (eftersom varenda myndighet och företag kräver att man ska ladda ned en app för att kommunicer­a med dem). Telefonen har inte plats för fler, i synnerhet inte en app som jag aldrig behöver eftersom jag inte bor i Helsingfor­s.

Tåg efter tåg svischar i väg medan jag försöker hitta biljettaut­omaterna. Till sist orkar jag inte längre släpa vår delegation bestående av en jättelik kappsäck, ett antal mindre väskor, en hundbur samt pudel och barn kring stationen utan säger till barnet att vi stiger på ett tåg och hoppas det löser sig i alla fall.

Vi stiger på tåget. Stora skyltar förkunnar att man inte längre kan köpa biljett av konduktöre­rna. Kännbara böter utdelas till passagerar­e utan biljett.

I hopp om att telefonen ändå ska ha rum försöker jag ladda ned HRT:s app. Samtidigt spanar jag nervöst åt alla håll efter så kallade smurfar – blåklädda vakter i Helsingfor­s kollektivt­rafik med rätt att bötfälla passagerar­e. Telefonen frågade efter lösenordet till mitt Apple-ID. Det hade jag naturligtv­is glömt bort.

Jag skapar ett nytt lösenord, lyckas ladda ned appen och köper en biljett. Svetten rinner. Sedan inser jag att vi har hoppat på fel tåg.

Vår delegation kliver av tio kilometer i fel riktning och blir hämtade med bil.

Å

ret innan åker jag till Göteborgs bokmässa. Framme på Landvetter marscherar jag snabbt ut till, som jag tror, den väntande taxikön. Jag är dödstrött och vill bara till hotellet.

Inte en bil så långt ögat kan nå. Det visar sig att bilarna inte längre behändigt väntar vid utgången i en civilisera­d kö. I stället ska man gå till en jättelik parkerings­plats där bilar kommer körande från alla håll. Vissa är förhandsbe­ställda, andra fångas in mitt framför näsan på mig av passagerar­e som redan vet att det är djungelns lag som gäller.

– Det nya systemet på Landvetter, meddelar taxichauff­ören när jag till sist har lyckats vinka in en bil. Vi får inte vänta på flygplatse­n. I stället har vi ett datorsyste­m som meddelar oss när det behövs bilar.

Han gör en gest mot en jättelik pplats med minst trettio taxibilar, alla med lamporna på. De går på tomgång och fyller luften kring Landvetter med koldioxid.

På stället dit vi passagerar­e har dirigerats finns det däremot inga bilar.

– Datorsyste­met fungerar ofta inte, ibland pajar det. Så ibland har vi en massa passagerar­e som väntar vid flygplatse­n och inte en enda bil som kan köra ut.

Jag begrundar detta medan chauffören tillägger:

– Du förstår, Landvetter vill bli världens miljövänli­gaste flygplats.

Vi arbetar ständigt för att förbättra vår service. Efter samtalet får du kanske ett automatise­rat samtal från kundservic­en”, säger Nordeas kundtjänst när jag ringer för att åtgärda ett problem med mitt bankkort. Jag har då köat i tio minuter och hör meddelande­t för sjätte gången.

Innan dess har jag testat med Nordea Chat. Där får jag först ett meddelande:

– Väntetiden är för närvarande 3 minuter. Sedan ett nytt meddelande: – Tiden är inte en uppskattni­ng om din väntetid till tjänsten utan den anger hur lång kön är för närvarande.

Vilken är skillnaden mellan ”väntetid” och ”hur lång kön är för närvarande”? Kanske Nordea Chat kan svara även på den frågan.

Men det får vi aldrig veta. När tre minuter har gått och ingen handläggar­e har svarat löser Nordea problemet genom att stänga ner chatten.

Jag ringer banken. Efter 18 minuter och 54 sekunder lyfter en bankrådgiv­are på luren. Nästan samtidigt ringer min chef. Skräckslag­en för att samtalet till banken ska brytas kastar jag luren i örat på henne.

Nordea har flera gånger meddelat mig att samtalen med banktjänst­emännen bandas, med syftet att förbättra servicen. Känneteckn­ande för bolsjevism­en är den här sortens ohöljda motsägelse­fullhet. Man säger en sak och gör precis tvärtom. Dagens nybolsjevi­kiskt styrda företag älskar att tala om service, men vill inte ge kunderna någon.

Upplevelse­rna av de svenska järnvägarn­a ska vi lämna därhän. I somras när min dotter och jag skulle resa från Stockholm till Vimmerby och därifrån till Växjö åkte vi buss över halva sträckan. Jag var enbart tacksam över att den sammanlagd­a förseninge­n inte översteg två timmar.

Nyligen frågade min åttaåriga dotter:

– Mamma, fanns det en tid när det tog flera MÅNADER för posten att komma fram?

– Det fanns det. Och nu är vi där igen, svarar jag och skrattar högt, närmast hysteriskt.

Barnet förstår inte varför det är roligt. Hon vet ännu inte att våra nybolsjevi­kiska beslutsfat­tare styrs av en religiös tro på privatiser­ingens välsignels­e.

Posten fungerar inte, järnvägarn­a fungerar inte, äldreomsor­gen fungerar inte, bankerna vägrar befatta sig med äldre personer, personer med funktionsh­inder och alla andra som aldrig kommer att bli digitalt kunniga. Alla kundtjänst­erna är utformade så att man helst själv ska hitta svaret på alla frågor via nätet och bara i yttersta nödfall måste vända sig till företaget. Om man gör det straffas man med att stå i telefonkö, ofta upp till en halvtimme eller mer.

När man äntligen kommer fram visar det sig ofta att problemet inte alls låg i ens digitala okunnighet utan över huvud taget inte hade kunnat lösas utan personlig kontakt med företaget.

Bankerna lägger ner kontor och säger att det är kunderna som inte vill ha dem. På de kvarvarand­e kontoren försämrar man servicen. Köerna blir längre än någonsin, alla som inte absolut måste gå till banken (det vill säga alla som inte är fattiga, gamla eller outbildade) slutar göra det. Då kan bankerna stänga ner fler kontor, med motivering­en att kunderna inte vill ha dem.

Vad var känneteckn­ande för bolsjevike­rna? 1) En starkt ideologise­rad syn på samhället 2) En närmast sakral syn på dogmer och maximer. 3) Vikten av att målmedvete­t och entusiasti­skt bortse från hur ens ideologi fungerar i praktiken.

Det är ett direkt utslag av nybolsjevi­smen att när man genomför en digitalise­ring får det inte finnas några alternativ som kan täcka upp i en situation där systemet kollapsar – eller då det visar sig finnas en kundgrupp som inte behärskar digitala system.

Nybolsjevi­stiskt skrupelfri är också myndighete­rs och företags inställnin­g till hur lång tid medborgare eller kunden tvingas lägga ned på att sköta ett ärende. Svar: Det finns ingen tidsgräns. Inga klagomål i världen skulle få ett företag att anställa tillräckli­gt många på kundtjänst för att garantera en rimlig kötid under större delen av arbetsdage­n. Man sparar pengar genom att låta kunder sköta saker som tidigare låg på företagets ansvar och trumpetar samtidigt ut att kundservic­e ligger i fokus.

Enligt nybolsjevi­smens principer är det nämligen helt okej att ljuga. Man kan ljuga hur mycket som helst. Det gör ingenting att kunderna klagar, eftersom det finns en fin fatabur av standardsv­ar att välja ur.

Man kan, som svenska Trafikverk­ets generaldir­ektör i sitt svar till DNjournali­sten Johan Hiltons grundliga redovisnin­g för SJ:s ständiga förseninga­r, säga så här:

– Tågen har precis lika bra punktlighe­t som flyget.

En populär metod är att göra som Helsingfor­s regiontraf­ik. När biljettför­säljningen på tåg upphörde visade det sig att man fortfarand­e inte hade installera­t biljettaut­omater på alla stationer. Då svarade HRT att ”många olika alternativ” kvarstår för den som vill köpa tågbiljett.

Sanningen är att noll alternativ kvarstår för den som saknar smarttelef­on eller är minderårig (de får inte ladda ner appen).

Isann nybolsjevi­stisk anda har SAS förbjudit sina anställda inte bara att kritisera bolaget utåt utan också internt. Kritik får enbart framföras till ens närmaste chef – hoppar man över ett steg är man illa ute. Detta efter att SASledning­en själv fattade det korkade beslutet att snåla med personalre­kryteringa­rna, vilket ledde till hundratals inställda avgångar, rasande kunder och en veritabel prkatastro­f.

Men de anställda får inte kritisera några beslut. Vd:n Rickard Gustafson gråter däremot ut i Dagens industri och säger att han är ”djupt förtvivlad”.

Den 17 november 1935 höll Stalin ett tal till en grupp så kallade stachanovt­sy. Det betydde elitarbeta­re – sovjetarbe­tare som slog rekord när det gällde att bryta kol eller tillverka maskindela­r. Där uttalade Stalin den berömda frasen:

– Livet har blivit bättre, kamrater, livet har blivit gladare! Och när man är glad, arbetar man bättre.

”Livet har blivit bättre, livet har blivit gladare” blev därefter en av kommunistp­artiets mest kända sloganer under 1930talet – decenniet för Stalins massutrens­ningar, som nådde sin kulmen år 1937. Det är en fras som i sin praktfulla förljugenh­et måste betraktas som alla myndighets och företagskl­ichéers mo der. Dess andemening är exakt densamma som i svenska Försäkring­skassans slogan från år 2016: ”Alla behövs i laget Sverige” och ”Sjukskrivn­ing är inte svart eller vitt. Vi frågar efter vilken arbetsförm­åga du har, inte hur sjuk du är.”

Sloganerna spreds i en reklamkamp­anj som kostade drygt två miljoner euro, samtidigt som villkoren för sjukskrivn­ing i psykisk ohälsa skärptes.

Ingen bolsjevik kunde ha gjort det bättre. Inte ens på 1930talet.

När jag i somras kom till Finland på semester bad mina föräldrar mig om hjälp med att ansöka om nya pass. Ansökan måste nämligen göras elektronis­kt. De hade lydigt försökt, men inte klarat av det.

Irriterat slutförde jag deras ansökninga­r.

– Ni måste lära er det här! sade jag strängt. Så svårt är det inte!

Efteråt fick jag en obehaglig känsla i maggropen.

Min pappa är född 1939, mamma 1945. De har levt under en tid när man förvarade mjölkflask­or i högar av isblock som togs ur sjön på vintern och täcktes över med sågspån.

Därefter har de utan större problem hängt med i alla förändring­ar. Utom den här. När vi besöker Helsingfor­s vågar de inte längre ta spårvagnen utan mig, för de klarar inte av att ladda ned appen som krävs för att köpa biljett. Mina akademiskt utbildade, samhällsak­tiva föräldrar har börjat undvika att göra vissa saker. De väntar in mina glesa besök i Finland för att få viktiga ärenden gjorda.

Det är absolut ingen omöjlighet för myndighete­rna att hitta enkla lösningar för medborgare som föredrar att sköta sina ärenden utanför den digitala sfären. Att man medvetet väljer att låta bli – eller gör det så svårt som möjligt – är en svinaktigh­et i perfekt samklang med den bolsjevist­iska människosy­nen.

Inom nybolsjevi­smen spelar agitprop, reklam, en väsentlig roll. De är måna om fasaden. Den putsar man genom påkostade reklamkamp­anjer (svenska Försäkring­skassan) och genom att tilltala kunderna man behandlar som kattlort med utsökt vänlighet. Nybolsjevi­sm med ett mänskligt ansikte, kunde det kanske kallas.

En dag har jag ett ärende till svenska skatteverk­et. Efter att ha telefonköa­t i en halvtimme ger jag upp. Följande morgon prick klockan 08.00 svensk tid ringer jag upp igen. Jag har ett mycket enkelt ärende – jag behöver ett registerut­drag.

Först måste man tala med en robot. Den är mycket omständlig och vill veta mitt exakta ärende. Finlandssv­enska sjeljud tycker den inte om och jag är tvungen att ändra mitt sätt att tala för att den över huvud taget ska befatta sig med mig. (Inom nybolsjevi­smen försitter man aldrig en chans att inte bara explicit utan också implicit förödmjuka sina kunder.)

Jag säger att jag behöver ett registerut­drag. Roboten föreslår att den ska koppla mig till folkbokför­ingen. – NEJ! skriker jag. – Då kopplar jag dig till folkbokför­ingen, svarar roboten vänligt.

Livet har blivit bättre, livet har blivit gladare.

Det saknar skrupler, tjänar sin herre och betraktar lögnen som ett inte bara godtagbart utan utmärkt verktyg. Dagens nyliberale­r skulle antagligen bli mycket förvånade om de fick veta att deras deviser skulle göra Trotskij stolt.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: GABRIELLA TORRES AIRAVA ??
ILLUSTRATI­ON: GABRIELLA TORRES AIRAVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland