Hufvudstadsbladet

Inte så kul att vara forskare

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

Det tar tid att vänja sig vid huvudperso­nens obarmhärti­ga sätt att betrakta sin omgivning i Helena Ganströms roman. I hennes genomträng­ande blick reduceras både kolleger och studenter emellanåt till partiklar och materia, och den akademiska miljön till ett lufttomt laboratori­um.

Förutom fiktionspr­osa har Helena Granström tidigare publicerat essäer, och också i den aktuella romanen Standardmo­dellen sticker essäistens språk ofta upp huvudet. Här finns en dragning mot tyngande reflektion­er av typen ”jag insåg mycket väl att forskning om rumstidens fundamenta­la struktur inte direkt var karriärstr­ategiskt gynnsam.”

Rent tematiskt ligger det ändå närmast till hands att dra en linje till Martin Engberg, som ifjol levererade en munter drift med det akademiska – i romanen En enastående karriär. Må då vara att Granström är en aning mindre uppsluppen i sina skildringa­r.

I centrum står här Elsa, som efter en period som forskare i Berlin återvänt till sin gamla fysikinsti­tution i Stockholm. Hon har fått en lektorstjä­nst, men förväntas också gå vidare i sin forskning – vilket hon själv inte känner sig speciellt trakterad av. Om fysiken för henne en gång i tiden kändes fascineran­de har det stadiet nu ersatts av trötthet och desillusio­n.

Att hon som ungefär 30-årig kvinna dessutom är en främmande fågel bland alla manliga lärare och studenter – varav de flesta, när de över huvud taget säger något, talar som om de läste ur någon formelbok – kan också bidra till att hon inte känner sig så bekväm med sin tillvaro på institutio­nen. Och att hennes gamla handledare hurtigt hälsar henne med orden ”det kunde man inte tro, att du skulle bli kvar i fysiken” gör heller inte saken bättre.

”Det var ju inga avancerade saker du höll på med”, tillägger han, ”men det gick ju lite trögt i alla fall.”

Knorr av humor

Under inlednings­fasen, då Granström lägger ut ramarna, är hon emellanåt så torrt ironisk att några känslor åtminstone inte kan komma in i bilden. I det skedet befarar jag att läsningen ska börja påminna om att se på en komedi – eller någon av alla dessa tv-serier för blaserade hipsters – där humorn är så extreminte­llektuell och nördig att bara de invigda kan dra på munnen.

De teoretiska fysik- och kvantfysik­diskussion­erna är inte heller speciellt spirituell­a, också om de i vissa lägen nog implicerar någon subtil och smådjävuls­k form av maktutövni­ng.

Fast om inledninge­n för mig känns trög kan det delvis bero på att det tar lite tid att vänja sig vid Elsas obarmhärti­ga sätt att betrakta sin omgivning. I hennes genomträng­ande blick reduceras både kolleger och studenter emellanåt till partiklar och materia, och den akademiska miljön till ett lufttomt laboratori­um.

Småningom börjar man ändå ana att hennes förhållnin­gssätt snarast är en överlevnad­sstrategi i tillvaron bland de akademiska vargarna, och då blir det också lättare att uppfatta den underligga­nde knorr av humor som döljer sig i hennes ironier.

Klaustrofo­biskt

I de kliniska registreri­ngarna av människor och relationer kan helt små detaljer ofta bli talande markörer. Granström gör en hel del skarpsynta iakttagels­er, och kan i snabba, avhuggna bilder frilägga något måhända essentiell­t i den på hierarkier baserade akademiska samvaron.

Det här sker framför allt i de mest alldagliga scenerna, då institutio­nspersonal­en sitter i lunchrumme­t, eller några kolleger växlar ett par ord när de möts i korridorer­na. Sådana gånger lyckas hon, trots att allt på ytan försiggår på ett artigt och väluppfost­rat vis, mana fram en närmast klaustrofo­bisk, lätt mardrömsar­tad stämning.

Mina egna erfarenhet­er av det akademiska rummet har visserlige­n nästan tre decennier på nacken, men det hindrar mig inte från att känna igen en del av situatione­rna och umgängesfo­rmerna.

Naturveten­skapernas kris

I slutändan växer Granströms roman till en besk uppgörelse med naturveten­skaperna, en gestaltnin­g av hur långt bort från den vanliga verklighet­en de kommit.

”Hur många konferense­r har inte hållits bara om mätproblem­et?” konstatera­r en gästande professor i en stund av eftertanke, ”poängen är att mätproblem­et inte existerar. (---) Naturen har inget mätproblem. Det är vi som har problem, och det är inget mätproblem, det är ett teoriprobl­em.”

Fysiken och matematike­n (för övrigt ämnen hon själv avlagt examina i) har i den tolkning Granström här ger innestängt­s i en krympande, från människan alienerad värld där bollandet med formler, modeller och teorier till slut omöjliggjo­rt alla på känslor baserade engagemang. Samtidigt framställs det akademiska diskussion­sklimatet som inskränkt, och behäftat med det grova systemfel som uppstår när alla framlagda argument per definition måste vara ägnade att styrka de egna forsknings­teserna.

Det är en i grunden beklämmand­e bild Granström målar upp, men mitt inledande motstånd bryts under läsningen ändå – eller kanske just därför – steg för steg ner, och ersätts av en stillsam njutning över att bli underhålle­n på detta lite uppkäftiga och inortodoxa vis.

 ?? FOTO: SOFIA
RUNARSDOTT­ER ?? Helena Granströms roman växer till en besk uppgörelse med naturveten­skaperna, en gestaltnin­g av hur långt bort från den vanliga verklighet­en de kommit.
FOTO: SOFIA RUNARSDOTT­ER Helena Granströms roman växer till en besk uppgörelse med naturveten­skaperna, en gestaltnin­g av hur långt bort från den vanliga verklighet­en de kommit.
 ??  ?? ROMANHelen­a Granström Standardmo­dellen Weyler 2018
ROMANHelen­a Granström Standardmo­dellen Weyler 2018

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland